BACK TO
TOP

Καλαμπόκι

22-35_39

Ανάκαµψη 21,7% στην ευρωπαϊκή σοδειά καλαµποκιού δείχνουν οι τελευταίες εκτιµήσεις, σε µια εξέλιξη που συνδυαστικά µε την παραγωγή ρεκόρ που συγκοµίστηκε στη Βραζιλία, αλλά και την ελεύθερη διακίνηση ουκρανικών αποθεµάτων, έρχεται να διαµορφώσει µια µάλλον πιεστική συγκυρία τιµών το προσεχές φθινόπωρο.

22_45

Σαφείς ενδείξεις ότι η αγορά καλαμποκιού εισέρχεται τις τελευταίες ημέρες σε ένα ανοδικό κανάλι αναπτύσσονται στην εγχώρια αγορά, με τις τιμές να κερδίζουν 1 λεπτό το κιλό και από τα 32 λεπτά στο χωράφι, πλέον πιάνουν τα 33 λεπτά.

shutterstock-1826119061__1_

 Μια νέα κίνηση που αποτυπώνει την ανοδική τάση στην εγχώρια αγορά καλαμποκιού έρχεται από την ΕΒΟΛ, η οποία ανακοίνωσε προκαταβολή στα 31 λεπτά το κιλό με κλείσιμο τιμής στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που έρχεται να σπάσει τα σταγανά του εμπορίου στον θεσσαλικό κάμπο, που επιμένει στα 30 λεπτά κλειστά. 

12_pin_13

Εκκίνηση της αγοράς από τα 32 µε 33 λεπτά το κιλό σήµαναν οι πρώτες κοπές στη βασική σοδειά καλαµποκιού, µε την τάση να είναι ανοδική και τις συζητήσεις στην πιάτσα να δείχνουν εδραίωση των 34 λεπτών το κιλό από την ερχόµενη εβδοµάδα.

11h_2

Αφετηρία στα 30 λεπτά το κιλό κάνει η αγορά για τις πρώτες κοπές στην βασική παραγωγή καλαμποκιού που ξεκινούν το προσεχές διάστημα, με τον συνεταιρισμό Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας- ΘΕΣγη να ανακοινώνει παραλαβές για τους αποθηκευτικούς χώρους της Nutria στη Μαγνησία.

kalampoki_site

Σε ένα στενό εύρος τιμών μεταξύ των 310 και 320 ευρώ ο τόνος διαπραγματεύονται τα συμβόλαια για τη νέα σοδειά καλαμποκιού στα ευρωπαϊκά εμπορικά κέντρα, σε μια κατάσταση κατά την οποία φαίνεται πως η αγορά έχει προς το παρόν «τιμολογήσει» την κακή σοδειά που αναμένεται στην Κεντρική Ευρώπη.

36_pin_54

Κοντά στα 340 ευρώ ο τόνος βρίσκεται η τιµή βάσης στη φυσική αγορά της Ευρώπης για τα λιγοστά αποθέµατα καλαµποκιού, µε τα συµβόλαια της νέας σοδειάς µε ηµεροµηνία παράδοσης το Νοέµβριο του 2022 να διεκδικούν τα 316 ευρώ.

12-13_pin

Στενά αποτυπώνονται τα περιθώρια της προσφοράς και της ζήτησης στην παγκόσµια αγορά καλαµποκιού, µε τις τελευταίες εκτιµήσεις του USDA να αναθεωρούν πτωτικά το µέγεθος της επερχόµενης παραγωγής σε Ευρώπη και Ηνωµένες Πολιτείες.

harvesting-corn-from-the-field-using-a-combine-harvester-photo

Στα 80 ευρώ ο τόνος φαίνεται ότι διαμορφώνεται η βάση για την τιμή στο ενσίρωμα καλαμποκιού καθώς προχωρούν οι κοπές στις βασικές παραγωγικές ζώνες της χώρας. Αν και σε αρκετές περιπτώσεις η συναλλαγές μεταξύ αγροτών και εμπόρων ακολουθεί τη λογική της ανοιχτής τιμής μέχρι να καθαρίσει το τοπίο στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά καλαμποκιού, μεγάλες μονάδες και ζωοτροφάδικα αλλά και καλά οργανωμένοι παραγωγοί, επιλέγουν να φιξάρουν τις τιμές στη ζώνη των 80 ευρώ.

45_4

Πρώτη φορά καταγράφονται τέτοιες διακυμάνσεις στην τιμή με την οποία διατίθενται τα ενσιρώματα καλαμποκιού στην εγχώρια αγορά, εξέλιξη η οποία αποδίδεται έως ένα βαθμό στο κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργεί η αργή απελευθέρωση των ουκρανικών αποθεμάτων σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

36_pin_51

Σιγή ασυρµάτου έχει πέσει τις τελευταίες εβδοµάδες στα παραγωγικά κέντρα καλαµποκιού της χώρας, µε τις προσφορές που είχαν ακουστεί περί τα µέσα Μαρτίου, για συµβόλαια µε 30 λεπτά το κιλό στο σπυρί και ακόµα και 8 λεπτά το κιλό στο ενσίρωµα να αποµακρύνονται αθόρυβα από το τραπέζι.

38_pin_12

Με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς τιµές καλαµποκιού προχωρούν οι σπορές στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας, ενώ ήδη διαφαίνεται µια τάση ενίσχυσης των στρεµµάτων, όσο οι παραγωγοί λαµβάνουν εξασφαλίσεις για την καλή εµπορική πορεία του προϊόντος τουλάχιστον µέχρι το τέλος του 2022.

22-35_pin_26

Καλαµπόκι µε τουλάχιστον 30 λεπτά το κιλό στα φθινοπωρινά αλωνίσµατα προαναγγέλλουν οι τελευταίες κινήσεις του εµπορίου στους εγχώριους κάµπους, όπου ήδη γίνονται ζυµώσεις για σύναψη συµβολαίων µε παραγωγούς τόσο στην περίπτωση του καρπού όσο και για το ενσίρωµα.

22-35_4

Κανείς δεν βλέπει οροφή στις τιµές που µπορεί να γράψει το καλαµπόκι µέχρι το τέλος του χρόνου, µε τις εξελίξεις των τελευταίων ηµερών να επεκτείνουν σε βάθος 36 µηνών τουλάχιστον τις υφιστάµενες ισορροπίες στην αγορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία