BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Με σφραγίδα Λεονταρίδη νέο θεσμικό πλαίσιο για ταξινόμηση σφάγιων χοίρων

Νέα συμπληρωματικά μέτρα για τις μεθόδους ταξινόμησης και κατάταξης των σφάγιων χοίρων, τη σήμανση και τη ζύγιση τους, την ενημέρωση και την πληρωμή των παραγωγών, τις διοικητικές κυρώσεις και τα μέτρα συμμόρφωσης καθορίζονται με απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Περιορίζει τα κέρδη του χοιρινού το κόστος

2
0
Με την ίδια απόφαση ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο διατάξεις που καθιστούν υποχρεωτική την εφαρμογή της ταξινόμησης στα εγκεκριμένα σφαγεία που σφάζουν τουλάχιστον 150 χοίρους εβδομαδιαίως σε ετήσια βάση, ενώ για τα μικρότερα σφαγεία η ταξινόμηση δεν είναι υποχρεωτική.

Τα  παραπάνω σφαγεία της χώρας υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τα εγκεκριμένα από την ΕΕ όργανα ταξινόμησης και να ακολουθούν μια εκ των εγκεκριμένων μεθόδων εκτίμησης των σφάγιων χοίρων. Για τη χώρα μας έχουν εγκριθεί τρεις μέθοδοι ταξινόμησης σφάγιου χοίρου: μια μέθοδος για τον μαδητό τύπο σφάγιου και δύο για το γδαρτό.
    
Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε τα εξής:  

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής κτηνοτροφίας. Με την έκδοση της παρούσας απόφασης βελτιώνουμε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στον τομέα της χοιροτροφίας και εξασφαλίζουμε πλήρη συμμόρφωση με την ενωσιακή νομοθεσία. Η ταξινόμηση σφάγιων χοίρων αποτελεί τη βάση για τη λήψη συγκρίσιμων τιμών χοιρείου κρέατος, την παρακολούθηση της αγοράς σε επίπεδο ΕΕ και κατά συνέπεια τη λήψη μέτρων παρέμβασης. Ο παραγωγός θα πληρώνεται με βάση το βάρος του σφάγιου και την περιεκτικότητά του σε άπαχο κρέας, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα του τελικού προϊόντος. Πιστεύω ότι η εφαρμογή της ταξινόμησης στο χοίρειο κρέας θα βελτιώσει τη διαφάνεια στην ελληνική αγορά».  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία