BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Κίνδυνος για τις εξαγωγές από την εξάπλωση του καταρροϊκού

Φουντώνουν τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, πλέον, και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου διαπιστώνονται και νέες εστίες, που υποδηλώνουν πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και ο ιός επεκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια, δίδοντας χαριστική βολή σε πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που είχαν πληγεί και από την ευλογιά. Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία ότι σε περίπτωση που η χώρα τεθεί σε καραντίνα θα υπάρξει κίνδυνος στις εξαγωγές.

Κίνδυνος για τις εξαγωγές από την εξάπλωση του καταρροϊκού

0
0
Όπως είπε στο Agronews ο κ. Αχ. Σαχπαζίδης, επικεφαλής στη διεύθυνση κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης, από ώρα σε ώρα η αρμόδια γενική διεύθυνση υγείας των ζώων, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα εκδώσει τον καινούριο «χάρτη» με τις περιοχές της χώρας που μπαίνουν σε ζώνες ελέγχου, προστασίας και επιτήρησης και μέσα σε αυτές θα είναι και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Στη συγκεκριμένη περιοχή, λόγω της επιβεβαίωσης κρουσμάτων σε δύο εκτροφές της Άνω Μυρσίνης, στη Ροδόπη, αλλά και των 42 διαπιστωμένων κρουσμάτων στους οικισμούς της Νότιας Βουλγαρίας, με τους οποίους συνορεύει η Περιφέρεια, αποφασίστηκε και έχει ήδη μεταφερθεί προφορικά στις τοπικές υπηρεσίες, να ισχύσουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, προκειμένου να θανατωθούν τα άρρωστα ζώα με βαριά κλινική εικόνα και να επιχειρηθεί να περιοριστεί η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού

Φαίνεται, πάντως, πως θα υπάρξει και συνέχεια, αφού όπως μας είπε ο κ. Αχ. Σαχπαζίδης, έχουν εντοπιστεί ύποπτα κρούσματα σε τουλάχιστον άλλες τρεις εκτροφές, για τα οποία λήφθηκε αίμα και έχει αποσταλεί στο εργαστήριο στην Αθήνα, από όπου αναμένονται τα αποτελέσματα από μέρα σε μέρα

Το κακό για την περιοχή είναι ότι ο καταρροϊκός πυρετός έρχεται αμέσως μετά από το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε η τοπική κτηνοτροφική κοινότητα από την ευλογιά, η οποία οδήγησε στη θανάτωση περίπου 19.000 πρόβατα και προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, ο εφιάλτης ξαναζωντανεύει στο νότιο Έβρο, καθώς διαπιστώθηκαν σε τρεις οικισμούς, πέντε νέα κρούσματα και θανατώθηκαν 800 πρόβατα, ενώ εκφράζονται φόβοι πως δύσκολα θα αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, δεδομένου ότι στη Τουρκία, στα χωριά που συνορεύουν με την Ελλάδα, η ευλογιά είναι σε έξαρση

Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Το θέμα της έναρξης των εμβολιασμών στα πρόβατα για να σταματήσει η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων καθώς οι ψεκασμοί δεν φαίνεται να επαρκούν βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τη Δευτέρα 21 Ιουλίου.

Στην συνάντηση υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρι Κουκουλόπουλο συμμετείχαν εκπροσώποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κτηνοτρόφοι από τη Πελοπόννησο και η βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Διαμάντω Μανωλάκου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, μέχρι στιγμής υπάρχουν 234 εστίες και από την ασθένεια έχουν πεθάνει 301 ζώα, ενώ τα κρούσματα εντοπίζονται σε Πελοποννήσο, Καρπενήσι, Έβρο και Ροδόπη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτη Πεβερέτο  «υπάρχει επιπλέον ανησυχία στους κτηνοτρόφους διότι το Φθινόπωρο όπως μας έχουν ενημερώσει οι επιστήμονες “έρχεται” ένα άλλο κουνούπι που ενδημεί σε υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες οπότε η εξάπλωση αναμένεται με πιο γρήγορους ρυθμούς».

Μάλιστα, όπως είπε στην σύσκεψη τέθηκε ότι ότι θα πρέπει η αρμόδια υπηρεσία κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ να αποφανθεί άμεσα αν θα γίνουν ή όχι οι εμβολιασμοί. Στην περίπτωση που γνωμοδοτήσει να γίνουν θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να συνταχθεί στην συνέχεια ο σχετικός φάκελος για εμβολιασμούς προκειμένου να αποσταλεί προς έγκριση στην Ε.Ε. διότι τα εμβόλια αυτά είναι 100% επιδοτούμενα. «Η πρόταση του ΣΕΚ είναι να κινηθούμε στην κατεύθυνση της εκρίζωσης οπότε θα πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Το ποσό της δαπάνης για ένα τέτοιο πρόγραμμα φθάνει περίπου τα 30 εκατ. ευρώ».

Να σημειωθεί ότι και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωσή της ενημερώνει τους κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό ιό και για τα συμπτώματά του με σκοπό την πρόληψη από το ιογενές νόσημα.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία