BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Σε συναγερμό για την αύξηση των κρουσμάτων καταρροϊκού σε όλη τη χώρα

Διαστάσεις επιδημίας, με γεωγραφική επέκταση σχεδόν σε όλη τη χώρα, τείνει να λάβει το πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό, καθώς τα κρούσματα μέρα με τη μέρα πληθαίνουν. Πρόσφατα περιστατικά εντοπίστηκαν σε εκτροφές στις περιοχές Άλωνα, Άνω Κλεινές και Κώττα στη Φλώρινα, ενώ υπήρξαν ύποπτα δείγματα και σε εκτροφές στην Καστοριά.

Στα «σκαριά» συνεταιρισμός κτηνοτρόφων νοτίου Έβρου

0
0
Επίσης ένα κρούσμα στην περιοχή της Καβάλας έθεσε σε ζώνη επιτήρησης τη Χαλκιδική, ενώ σε επιφυλακή τέθηκε και η Περιφέρεια Ηπείρου.

Τα προβλήματα συνεχίζονται και σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Ροδόπη, όπου, ειδικά στην τελευταία, τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνουν, με περιστατικά σε εκτροφές στον Κέχρο και υποψίες για θετικά δείγματα σε εστία στην Κύμη.

Η νόσος στη Θράκη έχει εντοπιστεί κυρίως σε εκτροφές στην Άνω Βυρσίνη, τη Μυρτίσκη, την Οργάνη, τους οικισμούς Κάμπο και Τσούκα. Σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης, πάνω από 140 είναι τα νεκρά πρόβατα, ενώ πανελλαδικά, θυμίζουμε, την περασμένη εβδομάδα είχαμε κρούσματα σε 237 εστίες και συνολικά 301 νεκρά ζώα

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η Π.Ε. Κιλκίς βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας σε ότι αφορά τον Καταρροϊκό Πυρετό από τις 29-7-2014


Eνημέρωση Κτηνοτρόφων από το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας

"Το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της Π.Ε Πιερίας ότι μετά τα πρόσφατα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού των προβάτων που διαπιστώθηκαν σε Φλώρινα, Θεσσαλονίκη και Εύβοια, ολόκληρη η Ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί πλέον , με εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζώνη προστασίας για το συγκεκριμένο νόσημα.

    Αυτό σημαίνει ότι και στην Π.Ε Πιερίας πρέπει να τηρούνται κάποια μέτρα κυρίως για τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων, βοοειδών και άλλων ευπαθών στη νόσο ειδών.

    Οποιαδήποτε μετακίνηση των παραπάνω ζώων γίνεται μόνο μετά από συνεννόηση με το Κτηνιατρικό Κέντρο Κατερίνης για τη χορήγηση γραπτής άδειας και την παροχή οδηγιών προκειμένου να εφαρμοστούν εντομοκτόνα - εντομοαπωθητικά στα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν.

     Ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με το τσίμπημα αιματοφάγων κουνουπιών του γένους Culicoides. Τα ζώα που προσβάλλονται μετά από δύο – τρεις μέρες πυρετό παρουσιάζουν οίδημα (πρήξιμο) στο κεφάλι (πρόσωπο, αυτιά και υπογνάθια χώρα), νεκρωτικές εστίες στο βλεννογόνο του στόματος και της γλώσσας, διόγκωση της γλώσσας η οποία σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται μπλε, σιαλόρροια, βλενοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράσσει τη μύτη προκαλώντας δύσπνοια, χωλότητες(κουτσαμάρες) λόγω φλεγμονής της στεφάνης των χηλών, πτώση του μαλλιού και θανάτους.

     Συστήνεται στους κτηνοτρόφους προκειμένου να προστατέψουν τα ζώα τους:

1) Να μην βόσκουν κατά το σούρουπο που είναι η ώρα κατά την οποία δραστηριοποιούνται τα κουνούπια.

2) Να ραντίζουν την περιοχή γύρω και μέσα στην εκμετάλλευσή τους με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

3) Να εφαρμόζουν πάνω στα ζώα εγκεκριμένα εντομοκτόνα - εντομοαπωθητικά για να μειώσουν τον κίνδυνο των τσιμπημάτων από τα κουνούπια.

      Ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ  στον άνθρωπο ούτε με τα τσιμπήματα κουνουπιών, ούτε με την κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων".

Λεωνίδας Λιάμης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία