BACK TO
TOP
Πολιτικές

Εμβολιασμούς στα ευπαθή για τον καταρροϊκό πρόβατα προτείνει ο Κέλλας

Τον προβληματισμό του για τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο εξάμηνο στη χώρα μας και την ανησυχία του για περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας εκφράζει ο βουλευτής ΝΔ Λάρισας Χρήστος Κέλλας.

Εμβολιασμούς στα ευπαθή για τον καταρροϊκό πρόβατα προτείνει ο Κέλλας

2
0

Με σχετική ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη σχετικά με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα, ο βουλευτής προτείνει την αντικατάσταση του μέτρου των ψεκασμών με πρόγραμμα εμβολιασμού των ευπαθών ζώων.

Ερωτά τέλος τον κ. Καρασμάνη ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που ακολουθείται.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής:

Το τελευταίο εξάμηνο παρατηρούμε μια συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα, με τα τελευταία στοιχεία να κάνουν λόγο για 234 εστίες και 301 θανάτους ζωντανών, από την ασθένεια.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην περιοχή της Θράκης της Πελοποννήσου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου που σημαίνει ότι κινδυνεύουν άμεσα όλες οι περιοχές από την εξάπλωση αυτής της ασθένειας.

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός πως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται και ο «ερχομός» ενός κουνουπιού ακόμα πιο ανθεκτικού σε υγρασίες και υψηλές θερμοκρασίες, με τον φόβο για γρήγορη εξάπλωση, να είναι μεγάλος.

Η ως τώρα διαδικασίας πρόληψης μέσω των ψεκασμών που τα τελευταία χρόνια έχει ατονήσει, δεν επαρκεί, για αυτόν ακριβώς τον λόγο ζητούμε την έγκριση για πρόγραμμα εμβολιασμού των ζώων για την άμεση προστασία τους, όπως εφαρμόζεται στην Ισπανία.

Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρειαστεί να επιδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από την ΕΕ και χρειάζεται μια κάποια διαδικασία σύνταξης του φακέλου, θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες και γρήγορες κινήσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκαιρα.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάσθε κύριε υπουργέ, σε ποιες κινήσεις προσανατολίζεται το υπουργείο, ώστε να μην εξαπλωθεί η ασθένεια και στις άλλες περιοχές, κάτι που αν συμβεί θα έχει οδυνηρές συνέπειες τόσο για τους κτηνοτρόφους μας, όσο και για τα ταμεία του κράτους και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία