BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Σαρώνουν τα αγριογούρουνα τις καλλιέργειες σε Ήπειρο και Μακεδονία

Ειδικά μέτρα διαχείρισης για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, με το λιγότερο δυνατό κόστος, δεδομένου ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν μπορεί να πάρει μέτρα επεμβατικού χαρακτήρα αναζητούν παραγωγοί και θεσμικοί.

Επιδρομές αγριογούρουνων σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Πυλίας

2
0

Σε σύσκεψη που έλαβε χώρα την Τρίτη 26 Αυγούστου, συζητήθηκε να τεθούν ως μέτρα τρεις προτάσεις που αφορούν τον χαρακτηρισμό του αγριογούρουνου ως επιβλαβές, την αύξηση της διάρκειας της κυνηγετικής περιόδου, των ημερών κυνηγιού και του αριθμού των θηραμάτων και την αποζημίωση για έκτακτες ανάγκες των καλλιεργητών των οποίων τα κτήματα και οι σοδειές τους καταστρέφονται από τις επιδρομές των αγριογούρουνων.

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που θα προταθούν για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων και των καταστροφών που προκαλούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Δήμου Πωγωνίου εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (25/8/2014) στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Εκπρόσωποι των καλλιεργητών της ευρύτερης περιοχής του κάμπου Καλπακιού-Παρακάλαμου και υπηρεσιακοί της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων και του δασαρχείου υπό της προεδρία της Γενικής Γραμματέα Βίκυς Ευταξά εξέθεσαν το μέγεθος του προβλήματος και αντάλλαξαν απόψεις προκειμένου στη συνέχεια από την πλευρά των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να κατατεθούν προς τα αρμόδια υπουργεία συγκεκριμένες προτάσεις που από τη μια θα αντιμετωπίζουν τόσο τον υπερπληθυσμό των αγριογούρουνων, και από την άλλη θα προστατεύουν τις καλλιέργειες και κατ’ επέκταση το εισόδημα των καλλιεργητών.

«Άμεσες λύσεις δεν υπάρχουν» ξεκαθάρισε η Γενική Γραμματέας απευθυνόμενη στους καλλιεργητές, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν μπορεί να πάρει μέτρα επεμβατικού χαρακτήρα και ζήτησε τις προτάσεις τους προκειμένου να συμπεριληφθούν σε εκείνες των υπηρεσιών που θα σταλούν στη συνέχεια στα Υπουργεία. Σημείωσε δε, πως το μόνο άμεσο μέτρο που μπορεί να λάβει, είναι να προχωρήσει στον περιορισμό των απαγορεύσεων θήρας ορισμένου χρόνου, ειδικά στις περιοχές όπου ευνοείται υπέρμετρα η αναπαραγωγή του αγριόχοιρου.

Το φαινόμενο με τις επιδρομές των αγριογούρουνων έχει προκύψει την τελευταία πενταετία αλλά έχει ενταθεί πέρυσι και φέτος υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των καλλιεργητών Γ. Αλεξίου και Ε. Κάκος, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να προστατευτούν οι καλλιέργειες μεταξύ των οποίων και η αύξηση της κυνηγετικής περιόδου.

Ακολούθησε διάλογος με το Διευθυντή Δασών Ιωαννίνων Ν. Παπαευθυμίου, το Δασάρχη Ιωαννίνων Χρ. Λαγό και τον υπεύθυνο του γραφείου θήρας Μ. Παππά να καταθέτουν τις προτάσεις των υπηρεσιών.

Τέλος, αποφασίστηκε να κατατεθεί προς το Υ.ΠΕ.ΚΑ. πρόταση με ειδικά μέτρα διαχείρισης που θα έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ειδικότερα στην πρόταση θα ζητείται:

-να χαρακτηρισθεί το αγριογούρουνο ως επιβλαβές,

- να αυξηθεί η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, οι ημέρες κυνηγίου και ο αριθμός των θηραμάτων,

-να αποζημιωθούν για έκτακτες ανάγκες οι καλλιεργητές που τα κτήματά τους και οι σοδειές τους καταστρέφονται από τις επιδρομές των αγριογούρουνων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία