BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Να επεκταθούν τα προληπτικά μέτρα για τον καταρροϊκό ζητά ο Χαρακόπουλος

Την επίσπευση των αποζηµιώσεων στους κτηνοτρόφους, τα κοπάδια των οποίων επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό, καθώς επίσης και την καταβολή του κόστους των εντοµοκτόνων-εντοµοαπωθητικών, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας ∆ηµοκρατίας κ. Μάξιµος Χαρακόπουλος. Επίσης, ο κ. Χαρακόπουλος θέτει, επιπλέον, θέµα επέκτασης των προληπτικών µέτρων, καλώντας το ΥπΑΑΤ να εξετάσει τη δυνατότητα εφαρµογής εµβολιακών προγραµµάτων.

Τα πηγαιν' έλα στο Μαξίμου του Μάξιμου Χαρακόπουλου

0
0

Για το θέμα είχε επικοινωνία µε  τον ∆ιευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Λάρισας κ. Θανάση Γκουνέλα και τον Πρόεδρο της Οµοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκο Παλάσκα. Σστην ερώτησή του σηµειώνει τα εξής:

«Ο κτηνοτροφικός κόσµος είναι ανάστατος από την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού, καθώς η κτηνοτροφική εκµετάλλευση που θα πληγεί κινδυνεύει να χάσει µέρος του ζωικού κεφαλαίου, να έχει απώλειες σε γάλα και γέννες που έπονται. Η ζηµία, δηλαδή, που θα υποστεί µπορεί να είναι σοβαρή. Ήδη, οι εστίες της νόσου στην ηπειρωτική χώρα πολλαπλασιάζονται µετά το πρώτο κρούσµα στις 30/05/14 στη Σπάρτη.

Το γεγονός ότι σε όλη τη χώρα δεν έγιναν µε επιµέλεια από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης οι ενδεδειγµένοι γενικοί ψεκασµοί για την αντιµετώπιση των κουνουπιών, που είναι µηχανικοί φορείς νοσηµάτων τα οποία µπορούν να µεταδοθούν και στον άνθρωπο, διευκόλυναν τη διασπορά και του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου από τα έντοµα- φορείς του συγκεκριµένου νοσήµατος.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, η επίσηµη καταγραφή της πρώτης εστίας, στην Καλλιπεύκη του δήµου Τεµπών, έχει προκαλέσει ανησυχία στους 6.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφους, καθώς ενδεχόµενη εξάπλωση της ασθένειας θα ήταν καταστροφική. Τη «θολή» εικόνα για το πραγµατικό µέγεθος και τη διασπορά της νόσου σε όλη τη χώρα περιπλέκει το ενδεχόµενο κάποιοι κτηνοτρόφοι να µη δηλώνουν τη µόλυνση του κοπαδιού τους φοβούµενοι, αβάσιµα, την απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ενώ άλλοι µπορεί να δηλώνουν θανάτους ζώων από τη νόσο, χωρίς, όµως, αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από την αρµόδια κτηνιατρική υπηρεσία.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία