BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Λουκέτο στις εκτροφές βάζει ο καταρροϊκός

Ακόµη και για πανδηµία κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι βλέπουν τις απώλειες στα ζώα τους από τον καταρροϊκό πυρετό να αυξάνονται µε γεωµετρική πρόοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα Agrenda του Σαββάτου 30 Αυγούστου. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού ενώ οι ίδιοι και οι κτηνιατρικές αρχές έχουν αναγνωρίσει το πρόβληµα εδώ και αρκετούς µήνες, παρόλα αυτά ελάχιστη οικονοµική βοήθεια έχει δοθεί µέχρι τώρα και οι θεσµικοί φορείς περιορίζονται σε εξαγγελίες για το µέλλον, δυσχεραίνοντας ακόµα περισσότερο την κατάσταση για τους παραγωγούς, που πλέον αντιµετωπίζουν σοβαρό πρόβληµα βιωσιµότητας.

Λουκέτο στις εκτροφές βάζει ο καταρροϊκός

1
1

Τα πρώτα κρούσµατα εµφανίστηκαν στο τέλος Μαΐου σε εκτροφές στη Λακωνία, αλλά η νόσος παρουσίασε ταχεία εξάπλωση και σύντοµα εντοπίστηκαν εστίες σε όλη την Πελοπόννησο. Τον Ιούλιο υπήρξε κρούσµα και στον Έβρο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα προήλθε από τη Βουλγαρία, στην οποία η νόσος άρχισε να υποχωρεί. Πλέον έχουν επιβεβαιωθεί κρούσµατα εκτός από την Πελοπόννησο σε Αιτωλοακαρνανία, Αττική, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Ευρυτανία,  Εύβοια, Τρίκαλα, τη Μαγνησία, Λάρισα, ∆ωδεκάνησα, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Ιωάννινα,Έδεσσα, Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Πιερία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα,  ∆ράµα, Σέρρες, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο.

Μακεδονία-Θράκη

Το θέµα του καταρροϊκού πυρετού, που πλήττει κάθε µέρα και περισσότερα πρόβατα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατης συνάντησης εκπροσώπων των κτηνοτρόφων µε την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Μάλιστα, όπως είπαν, το υπουργείο υπόσχεται και σε αυτή την περίπτωση αποζηµίωση των ζώων, όµως η διαδικασία για την εξασφάλιση της αποζηµίωσης δεν τηρείται ελλείψει κτηνιάτρων που θα βεβαιώσουν την απώλεια και την αιτία θάνατου του ζώου. ∆ηλαδή ένα πρόβατο λίγο πριν πεθάνει λόγω του καταρροϊκού πυρετού πρέπει µε διαταγή κτηνιάτρων της περιφερειακής ενότητας να οδηγηθεί στη σφαγή και στη συνέχεια σε καύση.

Κατά τ΄ άλλα, όπως υποστηρίζουν, το κράτος υπόσχεται αποζηµίωση µέχρι και 140 ευρώ για κάθε πρόβατο που πέθανε από καταρροϊκό ανάλογα µε την ηλικία του ζώου.Σε πολλές περιπτώσεις οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωµένες, µε αποτέλεσµα οι αριθµοί να µην ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της Καβάλας και της Θάσου, όπου σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συνδέσµου Κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκο ∆ηµόπουλο υπάρχουν µόνο 9 επιβεβαιωµένα κρούσµατα της νόσου, ενώ εκτιµάται πως στην πραγµατικότητα έχει προσβληθεί το 80 - 90% των εκτροφών.

Ποιες διαδικασίες προβλέπει το Σχέδιο Επείγουσας Δράση

Ο τρόπος να προφυλαχθεί µια εκτροφή από τον καταρροϊκό πυρετό είναι η αποφυγή και καταπολέµηση του κουνουπιού – ξενιστή και η χρήση κατάλληλων εντοµοκτόνων και ψεκασµός των ζώων.

Επίσης, µεταξύ των µέτρων για τον περιορισµό της εξάπλωσης της νόσου είναι και ο ορισµός ζωνών Ελέγχου, Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τις µολυσµένες εκτροφές. Σε περίπτωση επιβεβαιωµένου κρούσµατος σε εκτροφή, αυτή κηρύσσεται µολυσµένη, καταγράφονται τα προσβεβληµένα ζώα, µπορεί να θανατωθεί όλο το προσβεβληµένο ζωικό κεφάλαιο, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για τον περιορισµό της επιζωοτίας και καταστρέφονται τα πτώµατα των ζώων που µολύνθηκαν, µε καύση ή υγειονοµική ταφή.

Ζώνες ελέγχου

Συγκεκριµένα στη Ζώνη Ελέγχου (20 χλµ. γύρω από τις εστίες): Επιτρέπεται η είσοδος ζώων από άλλες περιοχές, αλλά απαγορεύεται η µετακίνηση τους για 21 ηµέρες από τη διαπίστωση της ασθένειας. Στο διάστηµα αυτό µπορούν να µετακινηθούν ζώα για άµεση σφαγή σε σφαγείο της περιοχής υπό την προϋπόθεση ότι δεν εµφανίζουν συµπτώµατα και ότι έχουν γίνει οι κατάλληλες εφαρµογές εντοµοαπωθητικών.

Στις Ζώνες Προστασίας (έως 100 χλµ. από εστίες) και Επιτήρησης (έως 150 χλµ. από εστίες): Επιτρέπεται η είσοδος ζώων από άλλες περιοχές, αλλά µετά υπόκεινται στους ίδιους περιορισµούς, ενώ τα σφαγεία λειτουργούν κανονικά.

Μετακινήσεις ζώων εντός της ζώνης επιτρέπονται, εφόσον δεν έχουν συµπτώµατα καταρροϊκού πυρετού και έχει εφαρµοστεί κατάλληλο εντοµοαπωθητικό σκεύασµα στα ζώα, αλλά και στα οχήµατα µεταφοράς τους. Η µετακίνηση ζώων από Ζώνη Επιτήρησης σε Ζώνη Προστασίας επιτρέπεται, αλλά το αντίστροφο δεν ισχύει.

Επίσης, το ΥπΑΑΤ έχει εκδώσει εγκύκλιο µε τα εγκεκριµένα εντοµοαπωθητικά τα οποία επιδοτούνται στο 100%, εφιστώντας την προσοχή των κτηνοτρόφων στους χρόνους αναµονής των σκευασµάτων (Butox 7,5 mg/ml, Coopertix 2%, Deltanil 10 mg/ml Ectofly 10 mg/ml Ectopor 2% w/v, για χρήση επί των ζώων και Imperator και Neporex για χρήση επί αντικειµένων και οχηµάτων). 

Ασαφές ποια από τα προσβεβλημένα ζώα θα επιδοτούνται

Όσον αφορά τις αποζηµιώσεις, οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για «ψίχουλα», αφού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύµφωνα µε την αριθ. 745/2014 ΚΥΑ, κατένειµε στις 7 Ιουλίου το ποσό των 4.999.978 ευρώ για δράσεις εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και για τις αποζηµιώσεις τους.

Οι επιλέξιµες για επιδότηση δράσεις αφορούσαν την αγορά εγκεκριµένων εντοµοαπωθητικών / εντοµοκτόνων για την αντιµετώπιση του κουνουπιού - ξενιστή, την κάλυψη του σιτηρεσίου που προκύπτει από τον περιορισµό µετακίνησης των ζώων και την αποζηµίωση ζώων, τα οποία αποδεδειγµένα προσβλήθηκαν από τη νόσο.

Στην πράξη έχουν επιδοτηθεί µόνο τα εγκεκριµένα φαρµακευτικά σκευάσµατα σε αγρότες των Π.Ε. Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, ενώ είναι ασαφές το ποια από τα προσβεβληµένα ζώα θα επιδοτούνται.  Σύµφωνα µε τον προϊστάµενο της ∆ιεύθυνσης Κτηνιατρικής Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Αχιλλέα Σαχπατζίδη, καλό είναι οι αγρότες να καλούν την τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία για την ασφαλή αποµάκρυνση των νεκρών ζώων, ώστε να γίνεται και καταγραφή του αριθµού τους για την... επερχόµενη καταβολή αποζηµιώσεων. 

Επίσπευση αποζηµιώσεων και εµβόλια ζητά ο Χαρακόπουλος

Την επίσπευση των αποζηµιώσεων στους κτηνοτρόφους, τα κοπάδια των οποίων επλήγησαν από τον  καταρροϊκό πυρετό, καθώς επίσης και την καταβολή του κόστους των εντοµοκτόνων-εντοµοαπωθητικών, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας ∆ηµοκρατίας κ. Μάξιµος Χαρακόπουλος, ο οποίος θέτει, επιπλέον, θέµα επέκτασης των προληπτικών µέτρων, καλώντας το ΥπΑΑΤ να εξετάσει τη δυνατότητα εφαρµογής εµβολιακών προγραµµάτων. «Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, η επίσηµη καταγραφή της πρώτης εστίας, στην Καλλιπεύκη του δήµου Τεµπών, έχει προκαλέσει ανησυχία στους 6.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφους, καθώς ενδεχόµενη εξάπλωση της ασθένειας θα ήταν καταστροφική», αναφέρει ο Θεσσαλός βουλευτής,  ενώ όπως σηµειώνει τη «θολή» εικόνα για το πραγµατικό µέγεθος και τη διασπορά της νόσου σε όλη τη χώρα περιπλέκει το ενδεχόµενο κάποιοι κτηνοτρόφοι να µη δηλώνουν τη µόλυνση του κοπαδιού τους φοβούµενοι, αβάσιµα, την απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ενώ άλλοι µπορεί να δηλώνουν θανάτους ζώων από τη νόσο, χωρίς, όµως, αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από την αρµόδια κτηνιατρική υπηρεσία. 

Τα θύµατα της νόσου

Σηµειώνεται ότι η νόσος είναι ιογενής, µεταδίδεται από κουνούπια του γένους Cullicoides και προσβάλλει όλα τα µηρυκαστικά, όµως πιο ευπαθή είναι τα πρόβατα, ενώ δεν µεταδίδεται στον άνθρωπο και άρα δεν απειλεί την δηµόσια υγεία. Τα βοοειδή και οι αίγες νοσούν υποκλινικά (χωρίς συµπτώµατα), παραµένουν όµως φορείς της νόσου. 

Η περίοδος επώασης στα πρόβατα ποικίλει από 4 έως 14 ηµέρες. Η θνησιµότητα της νόσου είναι 3 – 4% αν και στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται να είναι µεγαλύτερη κατά την παρούσα έξαρση.

Του Κώστα Μπάκα

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-09-2014 22:01Γεραμάνη Χριστίνα

Σας ευχαριστώ πολύ μέσω διαδικτύου γιατί μέχρι σήμερα 4/9/2014 κανένας αρμόδιος κτηνίατρος δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει εμάς τους κτηνοτρόφους της Αττικής

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία