BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Πως ξεχειμωνιάζει ο καταρροϊκός;

Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Davis στην Καλιφόρνια, ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο ο ιός του καταρροϊκού πυρετού μπορεί και περνάει το χειμώνα. Οι ερευνητές βρήκαν πως ο ιός αναπαράγεται μέσα στα θηλυκά έντομα κατά τη διάρκεια των ψυχρών ημερών του χειμώνα. Ο καταρροϊκός πυρετός έχει εποχικές εξάρσεις το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου, ενώ υποχωρεί όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες και μειώνονται οι πληθυσμοί των αιμοφάγων εντόμων.

Φθίνουν τα κοπάδια στην Ευρώπη

17
0
«Διεξάγοντας επιδημιολογική έρευνα σε μια εμπορική φάρμα στη Βόρεια Καλιφόρνια, μπορέσαμε να δείξουμε πως ο ιός διαχειμάζει μέσα σε θηλυκά κουνούπια και σκνίπες τα οποία είχαν τσιμπήσει μολυσμένα ζώα κατά την προηγούμενη περίοδο», ανέφερε η Christine Mayo, κτηνίατρος και ερευνήτρια στο τμήμα κτηνιατρικής του U.C. Davis

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις αγελάδες και τα έντομα στη μονάδα για πάνω από ένα χρόνο. Κατέγραψαν, για πρώτη φορά, την ύπαρξη γενετικού υλικού του ιού σε θηλυκά έντομα για δυο συνεχείς χρονιές. Ο ιός εντοπιζόταν στις αγελάδες και στα κουνούπια, τους μήνες Αύγουστο – Νοέμβριο. Όμως, ο ιός εντοπίστηκε και σε θηλυκά έντομα κατά το Φεβρουάριο του 2013 και του 2014, επιβεβαιώνοντας τις υποθέσεις των ερευνητών ότι τα θηλυκά μπορούν πάλι να μολύνουν ζώα όταν η ψυχρή περίοδος τελειώσει.

Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Journal στις 12 Σεπτεμβρίου, λύνουν ένα μυστήριο που υπάρχει εδώ και έναν αιώνα , ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην εποχή μας, όπου λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι χειμώνες σε όλο τον κόσμο γίνονται πιο ήπιοι.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία