BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Στους κυβερνητικούς χειρισμούς χρεώνει την εξάπλωση του καταρροϊκού ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ολιγωρία της κυβέρνησης στηλίτευσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου Πασχαλίδου σε δήλωση που έκανε σχετικά με τον καταρροϊκό πυρετό. Η βουλευτής επεσήμανε πως πλέον σε κάποια κοπάδια η θνησιμότητα της νόσου αγγίζει το 25 με 30% και τόνισε ότι δεν ελήφθησαν εγκαίρως κατάλληλα μέτρα από την πολιτεία ώστε να αποφευχθεί η παρούσα κατάσταση.

Στο πλευρό των εργαζομένων του ΥπΑΑτ η Αμμανατίδου Πασχαλίδου

1
0

Η κα. Αμμανατίδου Πασχαλίδου, επίσης, εξέφρασε την ανησυχία της για τις οικονομικές επιπτώσεις της νόσου, τόσο στην τσέπη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν, όσο και στην ελληνική οικονομία, λόγω της μη επάρκειας μας σε κτηνοτροφικά προϊόντα.

Ολόκληρη η δήλωση της κας Αμμανατίδου Πασχαλίδου έχει ως εξής:

«Ο καταρροϊκός πυρετός πλήττει την ελληνική κτηνοτροφία από τους πρώτους θερινούς μήνες, όπως την είχε πλήξει και στο παρελθόν – η προηγούμενη επιδημία καταρροϊκού πυρετού είχε εκδηλωθεί το 2008. Παρά το γεγονός ότι η σχετική εμπειρία των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και των κτηνοτρόφων, είναι μεγάλη, για άλλη μια φορά δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εγκαίρως και επαρκώς. Στην αρχή του μήνα τα ποσοστά θνησιμότητας έφταναν στο 3% των προσβεβλημένων ζώων, ενώ τώρα αγγίζουν το εξαιρετικά υψηλό 30%. Δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να αντιληφθούμε τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην ελληνική κτηνοτροφία και στην ελληνική οικονομία γενικότερα η μεγάλη αυτή καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου. Αν η κυβέρνηση και ειδικά το αρμόδιο Υπουργείο δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, εκτός από την οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων, θα προκύψουν και προβλήματα στην επαρκή διάθεση των αντίστοιχων προϊόντων στην ελληνική αγορά, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με άλλους, πιο δαπανηρούς για την ελληνική κοινωνία, τρόπους. Η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη εκτός από ανέξοδες υποσχέσεις να έχει προγραμματίσει την απόδοση αποζημιώσεων προς τους κτηνοτρόφους, ώστε να είναι δυνατή η αντικατάσταση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου, ενώ θα έπρεπε επίσης να έχει μεριμνήσει για τη στελέχωση των αρμόδιων κτηνιατρικών και όχι μόνο υπηρεσιών, ώστε να είναι δυνατή η προστασία του ζωικού κεφαλαίου μέσω επαρκών εμβολιασμών και ελέγχων, αλλά κυρίως μέσω έγκαιρων ψεκασμών στα λιμνάζοντα νερά.»

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία