BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Έκτακτη σύσκεψη την Παρασκευή στην Αχαρνών με περιφερειάρχες για καταρροϊκό

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, καθώς και ο τρόπος αποζημίωσης των κτηνοτρόφων είναι το θέμα που θα απασχολήσει σύσκεψη την οποία συγκαλεί την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου στις 11 πμ. ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος. Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος οι αντιπεριφερειάρχες πρωτογενή τομέα από όλη την Ελλάδα και οι διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών κτηνιατρικής.

Επίθεση ΠΟΓΕΔΥ κατά Κουκουλόπουλου

2
0
Ο καταρροϊκός πυρετός απασχόλησε εξάλλου σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου στην Περιφέρεια Κρήτης. Τη σύσκεψη συγκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου και πήραν μέρος υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και των κτηνοτροφικών οργανώσεων.
 
«Ο καταρροϊκός πυρετός δημιουργεί πολύ σοβαρό ζήτημα, επηρεάζει την οικονομία της Κρήτης, τον κτηνοτροφικό κλάδο και επομένως πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με προσοχή, ώστε να εμποδίσουμε την εξάπλωση της νόσου» υπογράμμισε η κ. Βρέντζου  και πρόσθεσε:  «Απαιτείται η αμφίδρομη συνεργασία, μεταξύ κτηνοτρόφων, υπηρεσιών και φορέων. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αντέδρασαν άμεσα και δυστυχώς τα αποτελέσματα από τις αιμοληψίες έχουμε προσβολή  σε 1 εστία σε 4 κτηνοτροφικές μονάδες στο Ρέθυμνο. Στη  σύσκεψη συζητάμε τους τρόπους καταπολέμησης του προβλήματος, και  την Παρασκευή στην Αθήνα θα ακολουθήσει σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα, μεταξύ άλλων, τον καταρροϊκό πυρετό»

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς τόνισε ότι, «το πρόγραμμα καταπολέμησης καταρροϊκού πυρετού είναι συγκεκριμένο και από τη πρώτη στιγμή εφαρμόστηκε μετά την διάγνωση που είχαμε στη περιοχή του Ρεθύμνου. Σήμερα έχουμε επιβεβαιωμένες 4 μονάδες με κρούσματα και υποψία για μερικά άλλα που ακόμα όμως δεν έχουν αποδειχτεί εργαστηριακά. Μόνο με τη συνεργασία όλων θα έχουμε αποτέλεσμα στο περιορισμό του προβλήματος που είναι πολύ σοβαρό γιατί η εξάπλωση του γίνεται γρήγορα»

Τέλος ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/παράρτημα Κρήτης Αλέκος Στεφανάκης υπογράμμισε ότι «η Κρήτη είναι μια περιοχή με ευνοϊκό κλίμα για την εξάπλωση της ασθένειας και θα πρέπει να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος».  

Μέτρα αντιμετώπιση
Στη σύσκεψη δόθηκαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι κτηνοτρόφοι ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου και είναι:
-Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα και στον στάβλο, κοπροσωρούς, λιμνάζοντα ύδατα όπου είναι οι κύριες εστίε
-Παραμονή των ζώων μέσα στο στάβλο κατά την διάρκεια της νύχτα
-Σωστή διαχείριση των εκτροφώ
-Αποφυγή μετακινήσεων
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία