BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Όταν αγοράζεις ζώα από τους άλλους, αγοράζεις συνήθως τα χειρότερά τους

«Παπούτσι από τον τόπο σου», συνιστούν οι επιστήµονες στους Έλληνες κτηνοτρόφους για τα προγράµµατα αναπαραγωγής µοσχίδων στις αγελαδοτροφικές τους µονάδες.

Όταν αγοράζεις ζώα από τους άλλους, αγοράζεις συνήθως τα χειρότερά τους

1
0
Η εκτροφή ζώων µε το σωστό τρόπο, τονίζουν, αποτελεί πιο συµφέρουσα επιλογή από τη συνήθη, για τα ελληνικά δεδοµένα, πρακτική των εισαγωγών χιλιάδων ζώων, λίγο πριν αυτά γεννήσουν, που κατακλύζουν τις εκµεταλλεύσεις, ανά την επικράτεια, κάθε χρόνο
Ερευνητικά δεδοµένα από επιστηµονικές µελέτες και παρατηρήσεις έχουν αποδείξει ότι τα ζώα που µεγαλώνουν σωστά, µπορούν µελλοντικά να εξελιχθούν σε ενήλικα ζώα που παράγουν περισσότερο γάλα, κατά µέσο όρο 2 κιλά ηµερησίως. Επίσης έχουν υψηλότερο ποσοστό γονιµότητας, κάνουν ευκολότερη τη γενετική βελτίωση του κοπαδιού και επειδή είναι πιο υγιή, παραµένουν ενεργά στην εκµετάλλευση για πιο πολλά χρόνια, συγκριτικά εκείνα που δεν έχουν ανατραφεί σωστά

Όταν κρατάς από τα δικά σου ζώα, κρατάς τα καλύτερα«Όταν αγοράζεις ζώα από άλλους, αγοράζεις τα χειρότερά τους ζώα, ενώ όταν κρατάς από τα δικά σου, κρατάς από τα καλύτερα και τελικά σε βάθος χρόνου διαθέτεις πολύ καλύτερο κοπάδι, ακόµη και αν είναι πιο καλή αρχικά η µονάδα που πουλά µοσχίδες», είπε στην Agrenda ο επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, του Τµήµατος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστηµών Υγείας του ΑΠΘ, Γεώργιος Βαλεργάκης.
Με αφορµή την οµιλία που έκανε το βράδυ της Τρίτης 7 Οκτωβρίου, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση της ΒΙΟΖΩΚΑΤ σχετικά µε τις εξελίξεις στην ελληνική αγελαδοτροφία κι εστιάζοντας στις αγελάδες φυλής Holstein, ο επιστήµονας επισήµανε, ακόµη, πως υπάρχουν και υγειονοµικοί κίνδυνοι που καθιστούν την εισαγωγή ζώων επισφαλή πρακτική. «Αν αγοράζεις ζώα από άλλη µονάδα, µπορεί να “αγοράσεις” και κάποιο νόσηµα και να το µεταφέρεις στο κοπάδι σου και να το µολύνεις», ανέφερε και τόνισε πως στο ερώτηµα τί ενδείκνυται για τους Έλληνες παραγωγούς «η απάντηση είναι ότι σχεδόν πάντοτε συµφέρει να µεγαλώνουν τα δικά του ζώα, γιατί, εκτός των άλλων, έτσι µπορούν να κάνουν και γενετική βελτίωση στην εκµετάλλευσή τους»

Παγκόσµια πρακτικήΚάτι αντίστοιχο, άλλωστε, πράττουν και οι αγελαδοτρόφοι σε άλλες χώρες, σε αντίθεση µε την πεποίθηση που έχει καλλιεργηθεί στους κτηνοτρόφους της χώρας µας ότι και στο εξωτερικό δεν είναι τελικά πολλοί εκείνοι που µεγαλώνουν µοσχίδες. «Πρόκειται για µια ηθεληµένη παρεξήγηση. ∆εν είναι αλήθεια. Αυτό  που ισχύει στην πραγµατικότητα είναι ότι στην Αµερική όσο και στην Ευρώπη ο κόσµος ασχολείται µε τα δικά του ζώα, ακόµα και αν τα στέλνει σε άλλη φάρµα για να µεγαλώσουν και δεν αγοράζει από άλλους»
Στη χώρα µας αντιθέτως σε µεγάλο βαθµό δεν συµβαίνει το ίδιο. «∆υστυχώς ένας µεγάλος αριθµός ζώων στην Ελλάδα έρχεται από το εξωτερικό και αυτό κυρίως γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν γνωρίζουν να µεγαλώσουν σωστά εδώ τις δικές τους µοσχίδες και καταφεύγουν στις εισαγωγές», µας είπε ο κ. Βαλεργάκης.

Χιλιάδες ζώα έρχονται κάθε χρόνοΠόσα ζώα έρχονται κάθε χρόνο; «Σίγουρα είναι πολλές χιλιάδες αν και µε την οικονοµική κρίση οι εισαγωγές έχουν µειωθεί. Μειώνεται όµως ταυτόχρονα και ο αριθµός των αγελάδων.
Γενικά ως φαινόµενο έχει διαστάσεις πολύ µεγαλύτερες από ό,τι θα έπρεπε», εξηγεί ο ίδιος και σηµειώνει ότι οι χώρες προέλευσης αυτών των ζώων είναι συνήθως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερµανία, από τη δυτική Ευρώπη, αλλά και η Τσεχία και Ουγγαρία από την Ανατολική

Κέρδος 150-200 ευρώ/χρόνο για κάθε ζώο που μεγαλώνει σωστά«Η προσπάθεια είναι να ευαισθητοποιήσουµε τον κόσµο να αρχίσει να κάνει τη δουλειά όπως πρέπει και για αυτό πραγµατοποιούµε αυτές τις οµιλίες. ∆υστυχώς στην Ελλάδα, δεν πάµε καθόλου καλά. ∆εν µεγαλώνουµε σωστά τα ζώα, γι’ αυτό έχουµε προβλήµατα και για αυτό τα φέρνουµε από έξω», επισήµανε ο ο επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, του Τµήµατος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστηµών Υγείας του ΑΠΘ, Γεώργιος Βαλεργάκης και εξέφρασε την εκτίµηση ότι «συνήθως όσοι έχουν πιο οργανωµένες µονάδες κάνουν λίγο καλύτερη δουλειά, αλλά όχι πολύ καλύτερη από τους άλλους».
Σηµείωσε ακόµη ότι το συµπέρασµα είναι ότι µπορούµε να το κάνουµε. ∆εν υπάρχει κάποιο µυστικό, δεν υπάρχουν πράγµατα που δεν ξέρουµε, δεν είναι εκτός των δυνατοτήτων µας.
Απλώς πρέπει να φτιάξουµε ένα πρόγραµµα και να το ακολουθήσουµε. «Αντικειµενικός στόχος των παραγωγών, θα πρέπει να είναι το πώς θα µεγαλώσουν µε λογικό κόστος σωστά ανεπτυγµένες µοσχίδες, που θα εκδηλώσουν πλήρως το γενετικό τους δυναµικό για πολλά χρόνια και µε µεγάλη παραγωγή γάλακτος», ανέφερε ο οµιλητής προς τους παρισταµένους αγελαδοτρόφους.
Σε 3 φάσεις η ορθή ανάπτυξη Για να µεγαλώσουν σωστά τα ζώα και να έχουν µακροζωία και υψηλή παραγωγικότητα, κατά τον κ. Βαλεργάκη, απαιτείται να  χωριστεί η ανάπτυξή τους σε τρεις φάσεις. Η πρώτη, όπως είπε, είναι αυτή της τεχνητής γαλουχίας, όπου πρέπει να δίδεται σηµασία αφενός στο πρωτόγαλα και αφετέρου στη σωστή µετάβαση στη στερεά τροφή, η οποία πρέπει να γίνει στη βάση ενός προγράµµατος, ανά εβδοµάδα ζωής του ζώου, ώστε από γαλουχούµενα να απογαλακτιστούν νωρίς και µε επιτυχία.
Εκτός από τη διατροφή πολύ σηµαντικό ρόλο διαδραµατίζει και ο χώρος µέσα στον οποίο σταβλίζονται τα ζώα, γιατί το περιβάλλον επηρεάζει το ρυθµό µε τον οποίο µεγαλώνουν. Σε καλές συνθήκες σίγουρα τα ζώα µεγαλώνουν πιο γρήγορα και µε καλύτερη υγεία. «Όταν τα ζώα µεγαλώνουν στην περίοδο της γαλουχίας µε το σωστό ρυθµό, είναι πολύ πιο παραγωγικά όταν γεννήσουν. Είναι επιστηµονικά δεδοµένα. Συνεπώς, είναι βέβαιο πως η προσοχή που θα δώσουν οι κτηνοτρόφοι σε αυτή τη φάση, θα µεταφραστεί σε παραπάνω έσοδα αργότερα», υποστήριξε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως «αυτό σηµαίνει περίπου 2 κιλά την ηµέρα περισσότερο γάλα, ή γύρω στα 150-200 ευρώ το χρόνο ανά ζώο, από ό,τι αν δεν µεγαλώσουν σωστά»
Στη δεύτερη φάση που αφορά τα µοσχαράκια ηλικίας 2 έως 7 µηνών, µεγάλη σηµασία έχει η σωστή διατροφή κι ο σωστός σταβλισµός. «Πώς τα χωρίζουµε, πώς τα οµαδοποιούµε και πώς τα ταϊζουµε για να πιάσουν το ενδεδειγµένο βάρος στη σωστή ηλικία. ∆ηλαδή όταν θα φθάσουν σε ηλικία 7 µηνών αυτά, για παράδειγµα, πρέπει να έχουν γίνει 200-220 κιλά», τόνισε ο καθηγητής. Στο τρίτο στάδιο τα πράγµατα γίνονται αρκετά ευκολότερα. Τα ζώα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι από 7 µηνών µέχρι να γεννήσουν
«Εκεί αν έχει γίνει σωστά η δουλειά στις πρώτες δύο φάσεις, πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να τα χαλάσεις τα ζώα σου», δήλωσε ο κ. Βαλεργάκης κι έδωσε µια σειρά από συµβουλές σχετικά µε την ηλικία της γονιµοποίησης, που πρέπει να ξεκινήσει από τους 13,5 ή 14 µήνες ζωής του ζώου για να επιτευχθεί ο τοκετός στους 24 µήνες, για τη θρεπτική κατάσταση που πρέπει να έχουν και οδηγίες για το σταβλισµό και τις συνθήκες διαβίωσής τους, όπως και για το καθαρό νερό και το πλούσιο σιτηρέσιο, που πρέπει να αλλάζει ανάλογα την εποχή.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία