BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Σε εφαρμογή το πρόγραμμα για τον πυρετό Δυτικού Νείλου

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή και άγρια πτηνά.

Συνωστισμός στους βοσκοτόπους για τα δικαιώματα

2
0

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, σκοπός του προγράμματος είναι η διερεύνηση της επιδημίας του Πυρετού του Δυτικού Νείλου, που εκδηλώθηκε στη χώρα για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010 κατά συρροή σε ανθρώπους, στα ιπποειδή και τα άγρια πτηνά και εξακολούθησε ως το 2014 ώστε να προσδιοριστούν: α) Η πιθανή προέλευση και οι δεξαμενές (reservoirs) του ιού και ιδίως στα άγρια πτηνά. β) Οι γεωγραφικές περιοχές της χώρας που αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου, οι περιοχές όπου το νόσημα είναι πιθανό να γίνει ενδημικό λόγω διατήρησης του ιού σε γηγενείς πληθυσμούς άγριων πτηνών και περιοχές όπου συμβαίνει αφανής κυκλοφορία του ιού (παρουσία του ιού χωρίς κλινικά κρούσματα σε ανθρώπους ή ζώα).

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της επιτήρησης, αναφέρεται στη σχετική απόφαση, καθώς και κάθε άλλο διαθέσιμο σχετικό στοιχείο (π.χ. πληροφορίες εντομο-επιτήρησης), οι αρμόδιες αρχές για την επιτήρηση του Πυρετού του Δυτικού Νείλου τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα, θα μπορέσουν να εκτιμήσουν την ακριβή, κατά το δυνατόν γεωγραφική έκταση της επιδημίας και θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν ανάλογα τα υφιστάμενα μέτρα ελέγχου, επιτήρησης και πρόληψης της νόσου για την καλύτερη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων. 3.

Οι στόχοι του Προγράμματος και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών είναι: α) Η καταγραφή όλων των εκτροφών ιπποειδών όλης της χώρας. β) Η Παθητική επιτήρηση για τον Πυρετό του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή και τα άγρια πτηνά σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στα Παραρτήματα Β και Γ. γ) Η Ενεργητική Επιτήρηση του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή και τα άγρια πτηνά σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στα Παραρτήματα Β και Γ. 4.

Η διάρκεια του προγράμματος ξεκινά από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης μέχρι το τέλος του 2015.

Bρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση με το Πρόγραμμα επιτήρησης πυρετού Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή και άγρια πτηνά.pdf 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία