BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Με προοπτική η μετακινούμενη αιγοπροβατοτροφία

Οι δράσεις της μετακινούμενης αιγοπροβατοτροφία με βάση τη Θεσσαλία σε ημερίδα.

Βιολογική κτηνοτροφία του ’12 το Μάη, ποιοτικό πριμ ως το Πάσχα

5
0

Η δυναμική της μετακινούμενης αιγοπροβατοτροφίας και η βελτίωση της γνώσης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των βοσκοτόπων αποτελούν τις δράσεις που έχουν ως σκοπό να προσφέρουν τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να αφομοιώσουμε την έρευνα που γίνεται πάνω στην καινοτομία και στην αναβάθμιση της αιγοπροβατοτροφίας, η οποία είναι αρκετά διαδεδομένη στη Θεσσαλία.

Αυτές μεταξύ άλλων ήταν κάποιες από τις δράσεις που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο «Η μετακινούμενη αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα: Το χθες, το σήμερα, το αύριο» που συνδιοργάνωσαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τo Ερευνητικό Πρόγραμμα «ΘΑΛΗΣ», που εκπροσωπεί η επιστημονικά υπεύθυνη δρ. Βασιλική Λάγκα.

Στη διάρκεια της ημερίδας, στην οποία προβλήθηκε και οπτικό υλικό από τις μετακινήσεις των κτηνοτρόφων από τη Θεσσαλία στα ορεινά της Ηπείρου παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με θέμα την ποιότητα των παραγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων, τη ζωοτεχνική διαχείριση και τις εκτρεφόμενες φυλές αιγοπροβάτων, τις παραδοσιακές και σύγχρονες διαδρομές των μετακινούμενων κοπαδιών, όπως επίσης και για την πολιτισμική κληρονομιά που συνδέεται με αυτές τις δραστηριότητες.

Στον χαιρετισμό που άνοιξε την ημερίδα ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Δημήτρης Παπαδημόπουλος αναφέρθηκε «στην αιγοπροβατοτροφία, η οποία από αρχαιοτάτων χρόνων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο μας και τους κατοίκους της. Η Θεσσαλία μάλιστα αποτέλεσε τη λεκάνη απορροής πληθυσμών, με βασική απασχόληση την κτηνοτροφία, η οποία συνετέλεσε στον βιοπορισμό, την τροφή και την ένδυση των κατοίκων της υπαίθρου. Ειδικότερα η μετακινούμενη αιγοπροβατοτροφία επίσης συνετέλεσε στη διαμόρφωση του τοπίου της περιοχής. Τα καραβάνια των κτηνοτρόφων συνέβαλαν στην κατασκευή πέτρινων γεφυριών προς διευκόλυνση των μετακινήσεων, που συνέδεαν κυρίως τη Θεσσαλία με τη Δυτική Μακεδονία. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει –συνέχισε ο κ. Παπαδημόπουλος- στο γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός πέτυχε πρόσφατα να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των κοπαδιών στα ορεινά βοσκοτόπια άλλων περιοχών, ώστε να καθίσταται συντομότερη κατά ένα μήνα η αποχώρησή τους απ’ αυτά κι έτσι να αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους και οι αρνητικές επιπτώσεις στη διαβίωση των κοπαδιών, χωρίς επιπλέον να χάνονται οι εξισωτικές αποζημιώσεις».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία