BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Να μην πληρώσουν το «μάρμαρο» των εμβολίων οι κτηνοτρόφοι, λέει ο Χαρακόπουλος

Να μην επιβαρυνθούν οι κτηνοτρόφοι με το κόστος εμβολιασμού για τον καταρροϊκό πυρετό και αυτό να καλυφθεί από εθνικούς πόρους, καλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την απάντηση που έλαβε σε ερώτησή του από τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος ενημερώνει τη βουλή για την αρνητική εξέλιξη της υποχρηματοδότησης του σχετικού προγράμματος από την ΕΕ.

Τα πηγαιν' έλα στο Μαξίμου του Μάξιμου Χαρακόπουλου

0
0

Όπως σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Αποστόλου «υπεβλήθη στις 17 Νοεμβρίου του 2014 αναθεωρημένο πρόγραμμα για τον Κ.Π. στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο περιλάμβανε την πραγματοποιηση εμβολιασμού κατά του Κ.Π., ενώ ταυτόχρονα, ζητήθηκε η συγχρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το εν λόγω πρόγραμμα εμβολιασμού είχε πρόβλεψη για μεγάλης κλίμακας εμβολιασμό, ο οποίος περιελάμβανε κατ’ ελάχιστο το 75% του πληθυσμού των μυρηκαστικών (μικρά και μεγάλα) της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανοσίας επί του συνολικού πληθυσμού. Ο χρόνος πραγματοποίησης του εμβολιασμού στο προαναφερθέν αναθεωρημένο πρόγραμμα ελέγχου του Κ.Π., είχε προσδιοριστεί για τις αρχές Μαίου του 2015.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (…) ενέκρινε για το αναθεωρημένο πρόγραμμα ελέγχου του Κ.Π. το ποσό των 1.160.000,00 ευρώ (έναντι του αιτηθέντος ποσού περίπου των 22.000.000,00 ευρώ), το οποίο συνιστά συγχρηματοδότηση από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 50% επί της προκαλούμενης συνολικής δαπάνης του σχεδιασθέντος προγράμματος εμβολιασμού. Το εν λόγω ποσό καλύπτει το κόστος για την αγορά του εμβολίου και την πραγματοποίηση του προγράμματος επιτήρησης για τον Κ.Π. και είναι ιδιαίτερα περιοριστικό για την πραγματοποίηση του σχεδιασθέντος, μεγάλης κλίμακας, εμβολιασμού».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής «Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην ερώτησή μου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού με εμβολιασμό των αιγοπροβάτων δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Όπως μας πληροφορεί, αντί των 22 εκατομμυρίων ευρώ που αιτήθηκε η χώρα από την ΕΕ για την εφαρμογή εμβολιασμού στο 75% του ζωικού πληθυσμού, τελικά εγκρίθηκαν μόλις 1.160.000,00 ευρώ. Το γεγονός αυτό, όπως ο ίδιος ομολογεί, δεν επιτρέπει την παραγματοποίηση μεγάλης κλιμακος εμβολιασμού. Αν δεν υπάρξει άμεσα κάποια αλλαγή, ουσιαστικά οι εμβολιασμοί θα είναι με το… σταγονόμετρο! Μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη και επειδή ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω απώλεια ζώων και καταστροφή κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, είναι επιτακτική ανάγκη τα χρήματα να καλυφθούν από εθνικούς πόρους και να μην επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι».    

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία