BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Χωρίς κτηνίατρο έμειναν σε Βόιο και Σέρβια Κοζάνης

Την άμεση στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας στην Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης ζητά με σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.

Μείζον θέμα για ΝΔ οι ελληνοποιήσεις στο γάλα

2
0

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στο Βόιο και τα Σέρβια δεν υπάρχει κτηνίατρος. Η λειτουργία πέντε γραφείων στην Π.Ε. Κοζάνης και ο τεράστιος όγκος εργασίας που αυτή συνεπάγεται επωμίζεται σε δύο κτηνιάτρους και έναν τμηματάρχη.

Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη η ορθή λειτουργία του τμήματος κτηνιατρικής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας όσο και για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της υπαίθρου.

Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό: Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ. Λαφαζάνη Παναγιώτη

ΘΕΜΑ: Τεράστιος ο όγκος εργασίας και ανεπαρκές το προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία της κτηνιατρικής υπηρεσίας Π.Ε. Κοζάνης. Χωρίς κτηνιάτρους το Βόιο και τα Σέρβια.

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του αντιμετωπίζει το Τμήμα Κτηνιατρικής  Κοζάνης εξαιτίας της υποστελέχωσης του, κυρίως σε κτηνιάτρους, έπειτα και από τις τελευταίες μετατάξεις με τη διαδικασία της κινητικότητας.

Πλέον  τη λειτουργία πέντε γραφείων επωμίζονται  ένας τμηματάρχης (ο οποίος δεν έχει διοικητική υποστήριξη) και δύο κτηνίατροι. Οι εν λόγω υπάλληλοι καλούνται να φέρουν εις πέρας τα προγράμματα εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου, τα προγράμματα ΟΣΔΕ, τη διασφάλιση της ευζωίας των ζώων σε εκτροφές και κατά τις μετακινήσεις, τις σπερματεγχύσεις στα βοοειδή, τους αστυκτηνιατρικούς ελέγχους σε καταστήματα με ζωικά είδη, τον έλεγχο τριών μεγάλης δυναμικότητας σφαγείων που  λειτουργούν σε ημερήσια βάση, την πρόληψη και διαχείριση κρουσμάτων λύσσας, αλλά και όλη τη σχετική με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις υπηρεσίες του υπουργείου διοικητική εργασία.

Είναι προφανές ότι ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος και απαιτεί υψηλή ευθύνη. Το προσωπικό του τμήματος για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της υπηρεσίας αναγκάζεται να υπερβαίνει το νόμιμο όριο των εκτός έδρας μετακινήσεων, ενώ λόγω της φύσης του επαγγέλματος δεν υπάρχει σταθερό ωράριο ή ελεύθερο σαββατοκύριακο. Επιπρόσθετα τρία από τα πέντε γραφεία λειτουργούν χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου! Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί και από επικείμενη συνταξιοδότηση διοικητικού υπαλλήλου!!!

-Επειδή η ορθή λειτουργία του τμήματος κτηνιατρικής διασφαλίζει πρωτίστως τη δημόσια υγεία,

-Επειδή η Π.Ε. Κοζάνης είναι κατεξοχήν γεωργικός νομός με καταγεγραμμένες 2000 εκτροφές αιγοπροβάτων και 500 εκτροφές βοοειδών, ενώ παράλληλα έχει και μεγάλη γεωγραφική έκταση,

-Επειδή οι πιο δυναμικές κτηνοτροφικές περιοχές της Π.Ε. Κοζάνης (Σέρβια και Βόϊο) στερούνται κρατικών κτηνιάτρων,

-Επειδή, παράλληλα, η απρόσκοπτη λειτουργία αποτελεί και προϋπόθεση για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, της κτηνοτροφίας και την ανάπτυξη της υπαίθρου η οποία είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε στη χώρα μας,

 -Επειδή κτηνιατρικές υπηρεσίες χωρίς κτηνιάτρους δε νοούνται,

  Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  1. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης; Θα στελεχωθεί; Αν ναι, με τι ειδικότητας υπαλλήλους και ποιο χρονοδιάγραμμα;

  2. Ποια η θέση του υπουργείου για το θεσμό του κτηνιάτρου εκτροφής; Θα στηρίξετε έμπρακτα την εφαρμογή του, που θα ανακουφίσει τις κρατικές υπηρεσίες και τους κτηνοτρόφους και αν ναι ποιο το σχέδιο δράσης και το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα;

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία