BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Αγωνία κτηνοτρόφων αν θα προλάβουν τον καταρροϊκό ή θα τους προλάβει

Μάχη με το κόστος των εμβολίων που καλούνται να επωμιστούν, το οποίο υπολογίζεται να ξεπερνά το ένα ευρώ έκαστο και τα στενά χρονικά περιθώρια, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την εμφάνιση νέων κρουσμάτων του καταρροϊκού, δίνουν αυτές τις μέρες οι κτηνοτρόφοι.

Εντός τριμήνου, μετά την έκδοση ΚΥΑ, αποζημιώσεις για υπόλοιπα καταρροϊκού

2
0

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν για το αν τα εμβόλια θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι.

Μεγάλο θέμα δείχνει να δημιουργείται και αναφορικά με το κόστος τους, δεδομένου ότι τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου όσο και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Γελαλής, σε συναντήσεις τους με κτηνοτρόφους, δεν διστάζουν να υπογραμμίσουν ότι «χρήματα δεν υπάρχουν, γι’ αυτό οι κτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι το σχετικό κόστος».

Το ζητούμενο είναι ότι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά προς την Κομισιόν σχετικά με το που πήγαν τα λεφτά για τα εμβόλια για τον καταρροϊκό, στην απάντηση κ.Andriukaitis, εξ ονόματος της Επιτροπής, αναφέρεται ότι «το πρόγραμμα παρακολούθησης και εκρίζωσης του καταρροϊκού στην ΕΕ περιλαμβάνει και εμβολιασμούς προβάτων και για την υλοποίησή του το 2014 διατέθηκε στην Ελλάδα το ποσό των 75.000 ευρώ, ενώ για το 2015 έχει τεθεί στη διάθεση της χώρας προσωρινό ποσό 1 εκατ. ευρώ περίπου».

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσό αυτό δεν επαρκεί για την κάλυψη των εξόδων προμήθειας του εμβολίου και του εμβολιασμού, δεδομένου ότι το ζωικό κεφάλαιο στην Ελλάδα, το οποίο πρέπει να καλυφθεί ανέρχεται στα 15 εκατ. περίπου ζώα. Μάλιστα, με αφορμή πληροφορίες κτηνοτρόφων για νέα κρούσματα, όπως πρώτη έγραψε η εφημερίδα Agrenda, με το υπουργείο ωστόσο να ισχυρίζεται πως δεν έχει υπάρξει επίσημη καταγραφή, 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν σχετική ερώτηση.

Όπως τονίζουν «από τον Μάιο έως και τον Νοέμβριο του 2014, στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα εξελίχθηκε μια πολύ σοβαρή επιζωοτία καταρροϊκού πυρετού των προβάτων. Αποτέλεσμά της ήταν η απώλεια ενός όχι ευκαταφρόνητου ποσοστού του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, η πτώση της γαλακτοπαραγωγής και οι αποβολές των εγκύων ζώων, με άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημα των κτηνοτρόφων το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο με την αγορά εντομοαπωθητικών και αντιβιοτικών φαρμάκων».

Οι βουλευτές ζητούν να υπάρξει μέριμνα τόσο για τον ίδιο τον αιτιολογικό παράγοντα όσο και για τους φορείς μετάδοσης, με την εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης, αλλά και να ενημερωθούν για το αν θα προχωρήσουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί των ζώων και από που θα καλυφθεί το κόστος τους, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία