BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Κρούσματα εγκεφαλοπάθειας σε ζώα στη Μαγνησία

Τέσσερα κρούσματα με θετική ένδειξη σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, εντοπίστηκαν στη Μαγνησία.

27ο επιστημονικό συνέδριο της ΕΖΕ στα Τρίκαλα

1
0

Οι μονάδες που εντοπίστηκαν τα κρούσματα σε Σέσκλο, Κανάλια και δύο στην περιοχή του Βελεστίνου, τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ μέσα στις επόμενες δέκα μέρες αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα από πιστοποιημένο εργαστήριο στη Λάρισα.

Τις πληροφορίες για την ύπαρξη των κρουσμάτων επιβεβαίωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Απόστολος Πουλάκας, ενώ την ίδια ώρα η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, που ρωτήθηκε σχετικά, δήλωνε ότι δεν γνωρίζει να υφίσταται τέτοιο θέμα.

Από την πλευρά της εξάλλου η πρόεδρος των κτηνοτρόφων Μαγνησίας Χαρούλα Διβάνη με την οποία επίσης επικοινώνησε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, τόνισε ότι με όσους κτηνοτρόφους μίλησε, κανείς δεν την ενημέρωσε για τέτοια κρούσματα και απέδιδε τις πληροφορίες και το θόρυβο που δημιουργήθηκε σε «κακόβουλους» που θέλουν να χτυπήσουν τον κλάδο.

Ο έλεγχος στα συγκεκριμένα κοπάδια έγινε από κλιμάκιο της κτηνιατρικής και αφορούσε σε ζώα που είχαν ήδη θανατωθεί διότι ήταν γερασμένα. Το εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη που εστάλησαν τα δείγματα, απεφάνθη ότι είναι θετικά για αυτό και δόθηκε εντολή να τεθούν σε καραντίνα τα κοπάδια αφού ενημερώθηκαν σχετικά οι κτηνοτρόφοι.

Οπως εξήγησε ο κ. Πουλάκας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, που σημειωτέον ήταν καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν είναι μεταδοτική στον άνθρωπο η νόσος, σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται τα εξής: Η κλινική εξέταση των ευαίσθητων ειδών ζώων της εκτροφής, η θανάτωση των ύποπτων ζώων και αποστολή δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού στο αρμόδιο εργαστήριο, η αποτέφρωση των πτωμάτων των ύποπτων ζώων, η ατομική σήμανση και καταγραφή όλων των ευαίσθητων ζώων της εκμετάλλευσης καθώς και η απομόνωση όλων των ζώων εντός των ορίων της εκμετάλλευσης

Επίσης προβλέπεται η απαγόρευση εισόδου νέων ζώων στην εκμετάλλευση, η απαγόρευση εξόδου ζώων από την εκμετάλλευση καθώς και ζωικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος και των προϊόντων αυτού, καθώς και ζωοτροφών με εξαίρεση το σπέρμα, χωρίς την άδεια του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων.

Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια είναι σπάνια νευροεκφυλιστική νόσος που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία και έγινε γνωστή ως νόσος των τρελών αγελάδων. Πριν από δέκα χρόνια είχε ξεσηκωθεί ολόκληρη η Ευρώπη ενώ εκατομμύρια ζώα θανατώθηκαν, θεωρήθηκε μάλιστα ότι μεταδόθηκε στις αγελάδες από τα μολυσμένα πρόβατα, διότι για τις ζωοτροφές χρησιμοποιούνταν τα πτώματα των προβάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Μαγνησία είχε αναφερθεί παρόμοιο κρούσμα, σύμφωνα με την Κτηνιατρική στο Βελεστίνο, και τότε όλο το κοπάδι θανατώθηκε ενώ ο κτηνοτρόφος αποζημιώθηκε.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία