BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Ενιαίο συντελεστή για την πυκνότητα βόσκησης ζητά η κεντρική Μακεδονία

Την εξειδίκευση των κριτηρίων κατανομής των βοσκοτόπων μετά την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βοσκής και την ύπαρξη ενιαίου κριτηρίου κατανομής ώστε να εξασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείριση των κτηνοτρόφων ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τις αντιδράσεις από φορείς της Θεσσαλίας κι όχι μόνο.

Παράταση για Μητρώο ζητούν οι κτηνοτρόφοι

1
0
Το όργανο έλαβε τη σχετική απόφαση μετά από εισήγηση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα ενόψει της αυριανής σχετικής συνεδρίασης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι κλιμάκιο της Περιφέρειας υπό τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Γιάννη Ταχματζίδη θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να επιδιώξει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό

Μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθείται για το θέμα δημιουργεί ανισότητες ανάμεσα στους κτηνοτρόφους καθώς ανάλογα με τις Περιφέρειες στις οποίες δραστηριοποιούνται θα λάβουν διαφορετικά ποσά ενισχύσεων.

Ενδεικτικά σημείωσε ότι ένας κτηνοτρόφος με 100 αιγοπρόβατα στην Κεντρική Μακεδονία θα λάβει 48 εκτάρια επιλέξιμου βοσκοτόπου, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι για τον ίδιο αριθμό ζώων θα λάβουν στην Κρήτη 113, στη Θεσσαλία 69 και στην Ήπειρο 88. Έκανε δε λόγο για δημιουργία δύο ταχυτήτων στους κτηνοτρόφους και υπογράμμισε την ανάγκη προσδιορισμού των κριτηρίων διανομής βοσκοτόπων μετά την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βοσκής.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, θα υιοθετηθεί ένα σύστημα ισότιμης μεταχείρισης των κτηνοτρόφων και χωρίς αποκλεισμούς που θα έπλητταν την Κεντρική Μακεδονία, η οποία διαθέτει ισχυρότατη κτηνοτροφία. Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο περιφερειακός Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης Κώστας Γιαννόπουλος, είπε ότι πριν οριστικοποιηθεί η ΚΥΑ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αντικειμενικά κριτήρια για κάθε περιοχή ώστε τα δικαιώματα που θα κατανεμηθούν στους κτηνοτρόφους να εγγυώνται ίση μεταχείριση ανά την επικράτεια.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής και επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου υπογράμμισε την ανάγκη να μην βρεθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε μειονεκτική θέση έναντι των άλλων Περιφερειών.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής Νίκος Χρυσομάλλης τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης ενός μαθηματικού τύπου για την κατανομή των βοσκοτόπων προκειμένου να μην υπάρχουν ανισότητες ενώ ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη "Συμμετέχω" του Μάρκου Μπόλαρη δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Γιάννης Ζιώγας από τη Λαϊκή Συσπείρωση σημείωσε ότι με την προωθούμενη ΚΥΑ επιχειρείται το ξεκλήρισμα ενός κομματιού του κτηνοτροφικού τομέα, η Νιόβη Παυλίδου από την παράταξη "Πολίτες μπροστά" ζήτησε να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου για το εν λόγω θέμα και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την "Οικολογία - Αλληλεγγύη" μίλησε για επιφανειακή προσέγγιση από την ΚΥΑ που θέτει σε κίνδυνο τις δασικές εκτάσεις και το μέλλον της κτηνοτροφίας.

Ο περιφερειακός Σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θανάσης Αγαπητός αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που όπως είπε αναμένεται να έχει η ΚΥΑ στους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία