BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Μέτρα βιοασφάλειας για αποφυγή οζώδους δερματίτιδας στα βοοειδή

Η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους (απολυμαντική τάφρος στην είσοδο της εκτροφής τόσο για οχήματα όσο και για ανθρώπους και ζώα, ψεκασμοί για την καταπολέμηση των εντόμων που μεταδίδουν τη νόσο) και ο περιορισμός ή και η αποφυγή μετακινήσεων ζώων από και προς την περιοχή του Έβρου και την Τουρκία είναι ο μόνος τρόπος πρόληψης της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως θεραπεία και δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός.

Σε ζώνες ανάπτυξης πατάει η αγροτική παραγωγή

0
0

Αυτό υπογραμμίζει ανακοίνωση του τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ενημερώνοντας τους εκτροφείς βοοειδών της περιοχής για τα παρακάτω:

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους επιβεβαιώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Τουρκία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ανδριανούπολης (Ανατολική Θράκη) εστίες Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της χώρας μας.

Η οζώδης δερματίτιδα οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται κυρίως με έντομα (κουνούπια, μύγες κλπ). Τα συμπτώματα της νόσου είναι: υψηλός πυρετός, διόγκωση λεμφογαγγλίων, επώδυνα οζίδια στο σώμα διαμέτρου 2-5 εκατοστών, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, υπερβολική σιελόρροια, αλλοιώσεις σε στόμα-μύτη-οφθαλμούς, διόγκωση των άκρων και χωλότητα, αποβολές, στειρότητα και έντονη πτώση γαλακτοπαραγωγής.

Για το νόσημα δεν υπάρχει καμία απολύτως θεραπεία και δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός. Ο μόνος τρόπος πρόληψης της νόσου είναι η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους (απολυμαντική τάφρος στην είσοδο της εκτροφής τόσο για οχήματα όσο και για ανθρώπους και ζώα, ψεκασμοί για την καταπολέμηση των εντόμων που μεταδίδουν τη νόσο) καθώς και ο περιορισμός ή και η αποφυγή μετακινήσεων ζώων από και προς την περιοχή του Έβρου και την Τουρκία.

Επισημαίνουμε ότι η Οζώδης Δερματίτιδα των Βοοειδών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, όλα τα ζώα των θετικών εκτροφών θα θανατώνονται και κάθε υποψία του νοσήματος πρέπει να δηλώνεται υποχρεωτικά από τους εκτροφείς ή τους ιδιώτες κτηνιάτρους. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις του Ν.4235/2014.

Σε περίπτωση υπόνοιας της νόσου και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία επικοινωνείτε με τα κατά τόπους κτηνιατρεία ή με το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Χαλκιδικής στα τηλ. 2371351489, 2371351313.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία