BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Άμεσα εμβολιασμοί για την οζώδη, σύμφωνα με Σγουρίδη

O εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί άμεσα ώστε να αντιμετωπιστεί το προβλήμα της οζώδους δαρματίτιδας των βοοειδών, με σκοπό την ταχύτερη δυνατή προστασία των υπολοίπων εκτροφών της ευρύτερης περιοχής και κατ’ επέκταση της υπόλοιπης χώρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης, κατά την επίσκεψή του στον Έβρο την Δευτέρα.

Άμεσα εμβολιασμοί για την οζώδη, σύμφωνα με Σγουρίδη

0
0

Ειδικότερα, το πρωί της Δευτέρας 24 Αυγούστου ο κ. Σγουρίδης επισκέφτηκε την Αλεξανδρούπολη, ύστερα από την εκδήλωση κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας σε βοοειδή της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Πρώτη στάση του υφυπουργού ήταν η σύσκεψη στην περιφερειακή ενότητα Έβρου όπου συμμετείχαν: ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γ.Παυλίδης , ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δ.Πετροβιτς, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες: για θέματα Αγροτικής Οικονομίας και Καταπολέμησης Κουνουπιών κ. Σωτ. Παπαδόπουλος και Εξυπηρέτησης Πολιτών κ. Κ.Εξακουστός , οι 3 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ.Καισάς, κ.Ν.Γκαρά και κ.Δ. Ρίζος , ο Αντιδήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι Φέρων, υπηρεσιακοί παράγοντες των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπρόσωποι από τους κτηνιατρικούς συλλόγους και κτηνοτρόφους.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε επιγραμματικά στις ενέργειες του υπουργείου, αρχής γενομένης της 4ης Φεβρουαρίου πριν ακόμη εμφανιστεί η νόσος στον Έβρο, τις οποίες χαρακτήρισε άμεσες και στο βαθμό των δυνατοτήτων της χώρας. Ενέργειες που αφορούσαν στην αποστολή εγκυκλίου προς τις αρμόδιες αρχές όλης της χώρας ότι η νόσος πλησιάζει από την Τουρκία, τη διοργάνωση ημερίδας και σεμιναρίου για την οζώδη δερματίτιδα, έκδοση εγκυκλίου για μετακίνηση των ζώων, αίτηση προς την Ε.Ε. άδειας εμβολιασμού (η οποία απάντησε αρνητικά με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχε κρούσμα εντός των συνόρων της) και επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, σημειώνοντας το πρόβλημα συνεργασίας που υπάρχει με τη γείτονα χώρα ως προς την έγκαιρη ενημέρωση της Ελλάδας.

«Δεν αδρανήσαμε. Από τις 20 Αυγούστου που επιβεβαιώθηκε η ζωονόσος στη χώρα ενημερώσαμε την Ε.Ε. ζητώντας εμβολιασμό των ζώων για τις εκτροφές, από τη στιγμή που πέρασε τα σύνορά μας, και άρση των απαγορεύσεων διακίνησης επεξεργασμένων προϊόντων ζωικής προέλευσης (γάλα, αλλαντικά κλπ) καθώς στην περιοχή λειτουργεί η γαλακτοβιομηχανία «Εβροφάρμα» και μονάδα αλλαντικών της εταιρίας «Υφαντής». Ζητήσαμε αμέσως εξασφάλιση εμβολίων από τη μόνη παρασκευάστρια εταιρία με δοκιμασμένο στην πράξη εμβόλιο και άμεση έγκριση του σκευάσματος από τον ΕΟΦ, την οποία μας διαβεβαίωσαν ότι θα έχουμε έως και την Πέμπτη. Έχει εξασφαλισθεί ήδη η σχετική πίστωση για την αγορά απευθείας του εμβολίου με χρήματα του υπουργείου και από τη στιγμή που θα εγκρίνει η Ε.Ε. θα προχωρήσουμε στον εμβολιασμό».

Ως προς την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου ο κ. Σγουρίδης δήλωσε: «Εκεί που μπορώ να δεσμεύσω την πολιτεία είναι να ενισχυθούν οι μονάδες που επλήγησαν αλλά και οι μονάδες του Έβρου γενικότερα, από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης μέσω σχεδίων βελτίωσης, τα οποία μπορούν να τρέξουν από 1-1-16. Δεν μπορώ να δεσμευτώ για περισσότερα χρήματα το '15 όταν εκκρεμούν ακόμη οι αποζημιώσεις του '14», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης, αμφισβήτησε την άμεση κινητοποίηση του υπουργείου προς την κατεύθυνση αδειοδότησης, από την Ε.Ε., του προληπτικού εμβολιασμού των βοοειδών. «Αμφιβάλουμε για το πώς χειρίστηκε το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας και οι υπηρεσίες το θέμα. Σήμερα το πρωί θανατώνεται κοπάδι στον Έβρο και έπεται και δεύτερο. Σας στείλαμε εγκαίρως τα αιτήματά μας και σήμερα μιλάμε ακόμη υποθετικά. Ήδη έπρεπε να έχει συγκροτηθεί κλιμάκιο κτηνιάτρων και πολιτικών παραγόντων-ευρωβουλευτών και να συζητάει με την ευρωπαϊκή επιτροπή για την έγκριση του εμβολίου. Το υπουργείο αδράνησε, δεν έχει γίνει κατανοητό ότι τα κουνούπια δεν έχουν σύνορα. Σήμερα καίγεται ο Έβρος και μαζί του θα καεί και η Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Δουνάκης διαμαρτυρήθηκε έντονα και για τις αποζημιώσεις των ζωονόσων όπως αυτές ορίζονται στη σχετική εγκύκλιο. «Δίνονται χαμηλότερες τιμές με την αιτιολόγηση να μη μεταδίδονται οι ασθένειες. Τις ασθένειες δεν τις μεταδίδουν οι κτηνοτρόφοι. Είναι δυνατόν να θέλουμε να θανατώσουμε την περιουσία μας για την αποζημίωση!», ανέφερε και ζήτησε τροποποίηση της ΚΥΑ ώστε να ανεβούν οι τιμές της αποζημίωσης και να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι για την ανασύσταση των κοπαδιών τους.

Οι κτηνοτρόφοι δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους, τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς όπως ανέφεραν καταστρέφονται οικονομικά, αφού ήδη ξεκίνησαν θανατώσεις ζώων σε εκτροφές που προσβλήθηκαν από την ασθένεια.

Δείτε το βίντεο εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία