BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Εκσυγχρονισμό στάβλων αντί πάρκων προκρίνει το υπουργείο, λέει η Σταρακά

Τον εκσυγχρονισμό των σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων στις θέσεις που ήδη βρίσκονται με την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών και τη δικτύωσή τους, αντί της δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων προκρίνει το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την Χριστίνα Σταρακά, αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νίας.

Εκσυγχρονισμό στάβλων αντί πάρκων προκρίνει το υπουργείο, λέει η Σταρακά

0
0

Αναλυτικά η τοποθέτηση της κας Σταρακά

Σχετικά με τα κτηνοτροφικά πάρκα 

Διαβάσαμε πρόσφατα την παρέμβαση της "Ένωσης" Αγρινίου για την ανάγκη και τις προοπτικές που έχει η περιοχή για δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που, συνολικά ως εγχείρημα, το είδε θετικά και η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και το προσέγγισε αναζητώντας δρόμους για να προχωρήσουν ανάλογες ιδέες που φέρνουν παραγωγικότητα.

Η ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ενδιαφέρθηκε για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών πάρκων και εξέτασε τις προοπτικές τους εδώ και αρκετό καιρό.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν τα στελέχη της Π.Ε.Αιτωλοακαρνανίας είναι τα εξής:

Η αλήθεια είναι ότι αν και με το Ν. 4235/14 τα κτηνοτροφικά πάρκα αναφέρονται για πρώτη φορά στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, δεν έχει υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθοριστούν οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι αρμόδιες αρχές.

Επιπρόσθετα, προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα για τα υψηλά κόστη δημιουργίας, αλλά και της μετεγκατάστασης των κτηνοτρόφων. Από σχετικές μελέτες, η δημιουργία ενός κτηνοτροφικού πάρκου υπολογίζεται στα 1,5 εκ. € περίπου (για 5-10 κτηνοτρόφους) ενώ το κόστος συμμετοχής εκτιμάται ανάλογα με τον αριθμό ζωικού κεφαλαίου.

Για παράδειγμα, για ένα παραγωγό με 200 αιγοπρόβατα, το κόστος ανέρχεται περίπου στο ποσό των 1000€/ζώο. Επίσης, ένα πρόσθετο σημείο προβληματισμού αποτελεί η χρηματοδότησή τους, καθώς είναι γνωστή η αδυναμία/ δυσκολία τραπεζικού δανεισμού στις τρέχουσες ελληνικές συνθήκες, αλλά και το αν η δημιουργία τους θα ενταχθεί στο νέο ΠΑΑ.

Άλλωστε, τους προβληματισμούς αυτούς φαίνεται να συμμερίζεται και το Υπουργείο που μάλλον φαίνεται να προκρίνει τον εκσυγχρονισμό των σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων στις θέσεις που ήδη βρίσκονται με την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών και τη δικτύωσή τους. 

Παρόλα ταύτα είμαστε εδώ, ακούμε και αναζητούμε νέες ιδέες και προτάσεις για παραγωγή. Μόνο καλό κάνουν τέτοιοι προβληματισμοί και έρευνες.

Η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία