BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Με δανεικές εκτάσεις από το Β' Πυλώνα επέκταση των επιλέξιμων βοσκότοπων

Τον δρόµο για ένταξη περισσότερων βοσκήσιµων γαιών στο σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να µη χαθούν επιδοτήσεις και να ξεµπλοκάρουν οι πληρωµές των κτηνοτρόφων, δίνει η ευελιξία που παρέχει ο ορισµός των επιλέξιµων περιοχών µεταξύ πρώτου και δεύτερου πυλώνα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως γράφει η εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε στα περίπτερα το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου.

Με δανεικές εκτάσεις από το Β' Πυλώνα επέκταση των επιλέξιμων βοσκότοπων

1
0

Η ευελιξία αφορά περιοχές που µπορούν να «υποστηρίξουν» τέτοιου είδους πληρωµές, είναι σε επάρκεια στην ελληνική επικράτεια και υπάρχει πεποίθηση, ότι αν τελικώς στηριχτεί σχετικό ελληνικό αίτηµα στους κοινοτικούς, θα οδηγήσει σε νοµότυπη αύξηση των επιλέξιµων βοσκότοπων, µε ωφεληµένους παραγωγούς µειονεκτικών περιοχών, καθώς και όσους µπήκαν σε προγράµµατα βιολογικής κτηνοτροφίας και σπάνιων φυλών.

Πρόκειται ουσιαστικά για λύση µε «δανεικές» εκτάσεις από το β’ πυλώνα στήριξης της ΚΑΠ, ο οποίος επιτρέπει δυνητικά στα κράτη-µέλη να τις αυξήσουν µε ένα εναλλακτικό τρόπο. Μια «τεχνική λύση» δηλαδή, για την οποία πρώτη έγραψε η εφηµερίδα Agrenda το Σάββατο 5 Σεπτεµβρίου, άµα τη αναλήψει από το ∆ηµήτρη Μελά του χαρτοφυλακίου της Αχαρνών.

Η φιλοσοφία της πρότασης

Μέχρι σήµερα, ο αριθµός των εκτάσεων για τις οποίες λαµβάνουν επιδότηση οι κτηνοτρόφοι και δεν ξεπερνούν τα 14.400.000 στρέµµατα, υπολογίζεται µε βάση τις προβλέψεις του πρώτου πυλώνα στήριξης της ΚΑΠ, ο οποίος απαιτεί συγκεκριµένα χαρακτηριστικά, για να δοθούν άµεσες εισοδηµατικές στηρίξεις.

Αντιθέτως, ο δεύτερος πυλώνας, επειδή στοχεύει στη διατήρηση του παραγωγικού κόσµου στην ύπαιθρο και στην κοινωνική συνοχή της, δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζεται ο επιλέξιµος χώρος µε βάση τα ζώα και τον χώρο που γίνεται η βόσκηση, ασχέτως αν είναι αυστηρά επιλέξιµο σε σχέση µε τον πρώτο πυλώνα.

Πάνω σε αυτή τη δυνατότητα στηρίζεται η φιλοσοφία Μελά για τα βοσκοτόπια, την οποία «πέρασε» στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κατά τη θητεία του ως υπηρεσιακός υπουργός.

Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι να υποβάλλει η χώρα µας σχετικό αίτηµα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να το στηρίξει µε δυνατά επιχειρήµατα, κάτι που πλέον τίθεται εν αµφιβόλω µε δεδοµένη την αλλαγή φρουράς στο µέγαρο της πλατείας Βάθη και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν αναπτυχθεί για το ζήτηµα, από κάθε πλευρά.

Χείρα βοηθείας για περαιτέρω αύξηση των επιλέξιµων µπορούν να δώσουν και τα τέσσερα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια τα οποία διεξάγονται στους νοµούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας και Σερρών από τον ΕΛΓΟ και τα οποία είναι πλέον σίγουρο, πως θα αξιοποιήσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αλέξανδρος Μπίκας









Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία