BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Μη επιλέξιμα εκατομμύρια στρμ με πουρναριζοβοσκές

«Ο κλάδος μας δεν πάει καλά. Είναι κλινικά νεκρός και πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης του» διαμήνυσαν, αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι από τη Δράμα, στον Μάρκο Μπόλαρη, τον οποίο άκουσαν να αποδίδει το… δράμα, που εξελίσσεται με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια και καθυστερεί την απόδοση της επιδότησης, σε αστοχία της γραφειοκρατίας.

Μη επιλέξιμα εκατομμύρια στρμ με πουρναριζοβοσκές

3
0

«Το πώς κατάφεραν κάποιοι να μας λένε ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τους βοσκότοπους είναι ένα ερώτημα. Ο άνθρωπος, που μετέβη στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί, είχε άγνοια του αντικειμένου», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφήνοντας άφωνους τους παραγωγούς, τους οποίους προσπάθησε να ηρεμήσει τονίζοντας ότι «τα λάθη που έγιναν προσπαθούμε ένα– ένα να τα διορθώσουμε», χωρίς να δώσει, πάντως, επαρκείς εξηγήσεις για το πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Το… μπλόκο των κτηνοτρόφων στον κ. Μπόλαρη «στήθηκε» το μεσημέρι της Κυριακής 22 Νοεμβρίου, στο Παρανέστι Δράμας, όπου διεξάγεται (έως και την Τρίτη 24 Νοεμβρίου) το 1ο συνέδριο βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με τον κ. Παναγιώτη Λειβαδίτη, μέλος της διοίκησης του τοπικού συλλόγου κι αντιπρόεδρο της ΠΕΚ να περιγράφει στον υπουργό με «μελανά χρώματα» την κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία.

«Η κτηνοτροφία μας σβήνει. τα βοσκοτόπια μας ταλαιπωρούν εδώ και τρία χρόνια, γιατί οι ευρωπαίοι τα καθόρισαν με τα δικά τους μέτρα, με συνέπεια εκατομμύρια στρέμματα με πουρναροριζοβοσκές να τα βγάλουν μη επιλέξιμα», αναφέρθηκε στον κ. Μπόλαρη και του επισημάνθηκε ότι «οι συμβουλάτορες που έχετε στο υπουργείο δεν γνωρίζουν την πράξη, η οποία απέχει από τη θεωρία όσο η γη από τον ουρανό». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, τονίστηκε και το θέμα της μη εκπροσώπησης των κτηνοτρόφων στις επιτροπές «για να τους δώσουμε να καταλάβουν πού πονά η κτηνοτροφία και τί χρειάζεται για να θεραπευτεί».

Εκτός από το θέμα των βοσκοτόπων ετέθη υπόψη του υπουργού και το ζήτημα τόσο του φορολογικού, όσο και του ασφαλιστικού των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως και αυτά της δίκαιης τιμής για τα κτηνοτροφικά προϊόντα, με την επισήμανση ότι με τις συνθήκες που διαμορφώνονται τα κοπάδια πολλές φορές υποσιτίζονται, αφού δεν έχει αγοράσει κανείς ζωοτροφές, εν αναμονή των επιδοτήσεων και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να πουλήσουν τα ζώα τους, αλλά δεν βρίσκεται κανείς να τα αγοράσει.

«Σήμερα οι κτηνοτρόφοι πουλάμε την παραγωγή μας σε τόσο εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, ώστε πλέον δεν μπορούμε να κρατηθούν άλλο» είπε κι ανέφερε ακόμη ότι τόσο οι έμποροι κρεάτων, όσο και οι γαλακτοβιομηχανίες με την τακτική τους, παραπέμπουν σε καρτέλ. «Αυτό που εννοούμε είναι ότι όταν για κάποιο λόγο αποφασίσεις να εγκαταλείψεις τη βιομηχανία με την οποία συνεργάζεσαι, για παράδειγμα στο γάλα και θέλεις να πας σε μια άλλη, η τελευταία σου δίνει 3-4 λεπτά, ανά κιλό λιγότερα. Δεν σου λέει ότι έχουμε καρτέλ, αλλά με πλάγιο τρόπο σου λέει κάτσε εκεί που είσαι, γιατί αν φύγεις θα βρεις χειρότερους όρους», εξήγησε στον υπουργό ο έμπειρος παραγωγός.

Με αφορμή, εξάλλου, τις καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων ο αντιπρόεδρος της ΠΕΚ μας ανέφερε ότι είναι κατάντια να τρέχεις όλη την ώρα στην τράπεζα να βλέπεις αν θα σου έβαλαν 100 ευρώ. «Αυτό δεν είναι επιχείρηση, είναι ελεημοσύνη και εμείς είμαστε νοικοκυραίοι. Εμείς θέλουμε να πουλήσουμε την παραγωγή στην τιμή που πρέπει, για να μην έχουμε ανάγκη τις επιδοτήσεις που καθυστερούν», επισημάνθηκε. Για το θέμα αυτό δε, ο κ. Μπόλαρης τους παρότρυνε να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, στήνοντας συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών για να μπορούν να διαθέτουν μόνοι την παραγωγή τους στην αγορά και να την προωθούν και στο εξωτερικό.

Στις επιπτώσεις από τη φορολογία και το ασφαλιστικό των αγροτών, αναφέρθηκε από την πλευρά του κ. Βασίλης Γραμματικόπουλος επιδεικνύοντας στον υπουργό εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης του 22χρονου υιού του. «Καλείται για εισόδημα 3.000 ευρώ να πληρώσει φόρο 600 ευρώ με την προκαταβολή και αν βάλουμε και τα 1.000 ευρώ του ΟΓΑ, θα πρέπει να ζήσει με 1.800 ευρώ.  Μπορεί να ζήσει κάποιος με αυτά τα χρήματα υπουργέ και πείτε μας τί θα κάνετε στην πράξη, γιατί από θεωρία χορτάσαμε», είπε ο παραγωγός στον κ. Μπόλαρη και εκείνος αντέτεινε πως γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση «αυτή τη νομοθεσία που έχει φορολογία 26% και αυξημένες προκαταβολές φόρου, να βελτιωθεί για να μην πάθει ζημιά ο παραγωγικός τομέας και βγουν άνθρωποι από την παραγωγή. Δεν λέμε να μην υπάρξει φορολόγηση, αλλά να είναι δίκαιη και προοδευτική».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία