BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Προβάδισμα για δικαιώματα βοσκής σε αυτόχθονες φυλές

Εκτός των ντόπιων κτηνοτρόφων και όσοι εκτρέφουν αυτόχθονες φυλές (απειλούμενες με εξαφάνιση) αποκτούν προτεραιότητα στη λήψη δικαιώματος σε βοσκήσιμες γαίες, μεταξύ των οποίων δημόσια δάση - εκτάσεις και μη πεδινά χορτολίβαδα. Αυτό προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βουλή, στο πλαίσιο επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τις βοσκήσιμες γαίες, που συζητήθηκε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου.

Προβάδισμα για δικαιώματα βοσκής σε αυτόχθονες φυλές

3
0

Η εν λόγω νομοτεχνική βελτίωση, την οποία ανέγνωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου και πήρε το δρόμο για τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης θα προστεθεί στο Άρθρο 6, παράγραφος 1 του νομοσχεδίου, έπειτα από αιτήματα πολλών βουλευτών της επαρχίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Εκτροφέων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων.

Αναλυτικά το Άρθρο 6 - Δικαιώµατα χρήσης βοσκής με την προηγούμενη εκδοχή του

1. Το δικαίωµα βοσκής σε βοσκήσιµες γαίες, µεταξύ των οποίων δηµόσια δάση, δασικές εκτάσεις και µη πεδινά χορτολίβαδα των παρ. 1, 2, 3 και 5 του άρθρου 3 του 998/1979 (Α΄289), όπως ισχύουν, στα οποία η βοσκή δεν έχει απαγορευθεί ή ρυθµιστεί βάσει των κείµενων διατάξεων της δασικής και περιβαλλοντικής νοµοθεσίας, παραχωρείται στις οικείες Περιφέρειες, στις οποίες περιέρχονται και οι πρόσοδοι από την εκµίσθωση αυτών.

Τα δικαιώµατα χρήσης της βοσκής από κτηνοτρόφους, επί των βοσκήσιµων γαιών στις οποίες επιτρέπεται η βόσκηση, σύµφωνα µε τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης που έχουν εγκριθεί, κατανέµονται από τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες. Για το σκοπό αυτό µε απόφαση του Υπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων συνιστάται επιτροπή κατανοµής των δικαιωµάτων χρήσης της βοσκής εντός της οικείας Περιφερειακής Ενότητας,  τα µέλη της οποίας ορίζονται µε απόφαση του Περιφερειάρχη.

Διαβάστε εδώ τα συνοδευτικά έγγραφα και το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί εκ νέου στις 26 Νοεμβρίου

http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=b2ffd54c-c955-462a-aec0-a54e014cc682



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία