BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Ικανοποίηση εκτροφέων αυτόχθονων φυλών για το ν/σ βοσκήσιμων γαιών

Την ικανοποίησή του για το γεγονός πως για πρώτη φορά θα προστατεύονται με Νόμο οι απειλούμενες με εξαφάνιση αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων, εξέφρασε μιλώντας στο AgroNews ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκτροφέων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων.

Ικανοποίηση εκτροφέων αυτόχθονων φυλών για το ν/σ βοσκήσιμων γαιών

2
0

«Με το νομοσχέδιο αυτό καλύπτονται οι ανάγκες για την εφαρμογή ενωσιακών και εθνικών προγραμμάτων και ανοίγουν οι δρόμοι για την εκταμίευση ενισχύσεων που βρίσκονται σε καθυστέρηση από το 2012 και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουν να αποδίδονται και για τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, καλοδεχούμενο είναι το νομοσχέδιο από τους εκτροφείς αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, διότι για πρώτη φορά προστατεύονται με νόμο οι απειλούμενες με εξαφάνιση αυτόχθονες φυλές», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Δήμος.

Προτάσεις

Ολόκληρο το κείμενο της τοποθέτησης του φορέα «Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων», όπως την παρουσίασε στην Βουλή (Επιτροπή) ο Πρόεδρός της κ. Δημήτριος Δήμος:

Επειδή όμως οι ενισχύσεις από τα προγράμματα των τελευταίων ετών αλλά, όπως προβλέπεται, και των επόμενων ετών βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία, πρέπει με το παρόν νομοσχέδιο να επιδιωχθεί η αξιοποίηση της ελληνικής χλωρίδας (βοσκήσιμες γαίες), η οποία λόγω των τεράστιων δυνατοτήτων της θα αναπτύξει την κτηνοτροφία σε τέτοια βαθμό που θα μας βγάλει από την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Το 1960 εκτρέφονταν στην χώρα μας 4.200.000 ζωϊκές μονάδες αποκλειστικά και μόνο από την ελληνική χλωρίδα χωρίς τις εισαγόμενες εισροές (σόγιας, δημητριακών, γενετικού υλικού και φαρμάκων), ενώ σήμερα εκτρέφονται μόλις 1.700.000 ζωϊκές μονάδες, αλλά με σοβαρή επιβάρυνση από τις προαναφερθείσες εισροές.

Επομένως, οι βοσκότοποι είναι ικανοί να θρέψουν 2.500.000 ζωϊκές μονάδες επιπλέον και, αν επανέλθουν τα ζώα αυτά που απεσύρθησαν βίαια από την ελληνική ύπαιθρο μέσα σε λίγες δεκαετίες με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου, καθώς και την ερημοποίηση αυτής, θα έχουμε ως αποτέλεσμα τα εξής:

1.    Επενδύσεις  € 7.500.000.

2.    Αύξηση Α.Ε.Π. € 4.500.000.

3.    Απασχόληση 500.000 θέσεων εργασίας.

Μεγέθη που θα ενδιέφεραν ιδιαιτέρως του Οικονομικούς Υπουργούς και όχι μόνο.

     Τούτο θα επιτευχθεί μόνον υπό την προϋπόθεση ότι οι βοσκότοποι θα διατεθούν προς χρήση στους Έλληνες εκτροφείς με διακριτή παραχώρηση και με συγκεκριμένα τοπογραφικά υπόβαθρα στον καθένα χωριστά, και όχι για κοινή χρήση όλων, όπως γίνεται σήμερα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα καταστήσετε θεματοφύλακες των βοσκοτόπων τους Έλληνες κτηνοτρόφους και έτσι θα σταματήσει η ληστρική εκμετάλλευσή τους.

Άρθρο 10.

Δημοπρασία. Θα πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει περίσσευμα βοσκοτόπου στον Δήμο συνολικά και όχι σε κάποιες Τοπικές/Δημοτικές Κοινότητες, ενώ στην διπλανή υπάρχει έλλειμμα.

Η έκταση που θα δημοπρατείται από τους Ο.Τ.Α. ή από οποιοδήποτε Ν.Π.Δ.Δ. να μην υπερβαίνει συνολικά τον απαραίτητο (σύμφωνα με την πυκνότητα βόσκησης)  χώρο για την κάλυψη των αναγκών των κτηνοτρόφων, φυσικών ή νομικών προσώπων.

Τέλος, κατά τη γνώμη μας, η διαφοροποίηση της βοσκοϊκανότητας και ως εκ τούτου και της πυκνότητας βόσκησης θα επιφέρει ανισότητες και αδικίες στις ενισχύσεις μεταξύ των κτηνοτρόφων.

                                                                                          Με τιμή,

                                                                                     Ο Πρόεδρος

                                                                                    Π.Ε.Ε.Α.Φ.Α.Ζ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία