BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Πιο αυστηροί κανόνες εκτροφής ζώων από Βρυξέλλες

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας προωθούνται χάρη στους νέους κανόνες για την εκτροφή, το εμπόριο και τις εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζώων αναπαραγωγής και του γενετικού τους υλικού, οι οποίοι εγκρίθηκαν κατά τη σύνοδο του Συμβούλιο Γεωργίας, την Τρίτη 17 Μαΐου, στις Βρυξέλλες. Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2016 και θα εφαρμοστεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Πιο αυστηροί κανόνες εκτροφής ζώων από Βρυξέλλες

1
0
Πιο αναλυτικά, επιβεβαιώνοντας και τη συμφωνία που είχε καταλήξει το Συμβούλιο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Δεκέμβριο του 2015, οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ ενέκριναν σε ποσοστό 78,88% το νέο πιο κατανοητό και ενιαίο νομικό πλαίσιο για την κτηνοτροφία στην ΕΕ

Να σημειωθεί ότι η παλιά νομοθεσία οργανωνόταν κατά είδος, ενώ ο νέος κανονισμός θα προσφέρει ένα ενιαίο και βελτιωμένο σύνολο διατάξεων για βοοειδή, χοίρους, αιγοπρόβατα και ιπποειδή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου Γεωργίας. Επίσης, το νέο πλαίσιο θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
  • την αναγνώριση των οργανώσεων εκτροφής και των ιδιωτικών επιχειρήσεων,
  • την έγκριση των προγραμμάτων τους,
  • την είσοδο των ζώων σε συγκεκριμένα βιβλία αναπαραγωγής και μητρώα,
  • τον έλεγχο της απόδοσης και της γενετικής αξιολόγησης, καθώς και
  • το περιεχόμενο των ζωοτεχνικών πιστοποιητικών.
Επίσης, ο νέος κανονισμός θα περιλαμβάνει και διατάξεις για την εκτέλεση των επίσημων ελέγχων που είναι εξειδικευμένοι για τον τομέα εκτροφής των ζώων.
Καλύτερη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και του εμπορίουΟι νέοι κανόνες στοχεύουν στην αποφυγή των εμποδίων στο εμπόριο που απορρέουν κατά την εθνική μεταφορά της νομοθεσίας της ΕΕ και να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα και οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί στις διασυνοριακές δραστηριότητες των αναγνωρισμένων φυλών ζώων.
Διατήρηση ζωικών γενετικών πηγών και απειλούμενων φυλώνΟ κανονισμός αναπαραγωγής ζώων θα συμβάλει στη διατήρηση πολύτιμων ζωικών γενετικών πόρων, την προστασία της βιοποικιλότητας και στην παραγωγή τυπικών περιφερειακών προϊόντων ποιότητας. Ειδικότερα, οι ενώσεις φυλών των ζώων και οι ιδιωτικές διαδικασίες αναπαραγωγής θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια για να επιτύχουν την αναγνώριση και έγκριση των προγραμμάτων αναπαραγωγής τους από τις εθνικές αρχές.
Στην περίπτωση των υπό εξαφάνιση φυλών οι εθνικές αρχές θα μπορούσαν να αρνηθούν την έγκριση ενός προγράμματος αναπαραγωγής ή ακόμη και να διεξάγουν, σε προσωρινή βάση, ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής φυλής, εξασφαλίζοντας έτσι την προώθησή του.Δείτε εδώ το σχετικό κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους ζωοτεχνικούς και γενεαλογικούς όρους για την αναπαραγωγή, το εμπόριο και την είσοδο στην Ένωση καθαρόαιμων ζώων αναπαραγωγής, υβριδικών χοίρων αναπαραγωγής και του αναπαραγωγικού υλικού τους

Ενστάσεις για το νέο κανονισμό εξέφρασαν η Ουγγαρία, η Γερμανία και η Σλοβακία. Δείτε εδώ το σχετικό αρχείο μαζί με δήλωση της Κομισιόν
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία