Σε καλύτερη θέση οι κτηνοτρόφοι που έχουν τη δυνατότητα να συνεταιριστούν για να µπουν στις αυτόµατες πωλήσεις, όπως οι αιγοτρόφοι του Θρακών Αµνός. Πολλοί ακόµα καταβάλλουν προσπάθειες συγκρότησης δικού τους δικτύου, σε συνεργασία µε τοπικές µονάδες παστερίωσης για να διαθέτουν το γάλα πόρτα-πόρτα.
Στις προσπάθειές τους αυτές συναντούν βέβαια ιδιαίτερα τελευταία, όπως άλλωστε και οι συνάδελφοί τους αγελαδοτρόφοι, ισχυρά εµπόδια εξαιτίας της επιλογής πολλών τυροκόµων να εισάγουν γάλα αµφίβολης ποιότητας από βαλκανικές χώρες σε εξευτελιστικές τιµές. Το ανησυχητικό είναι πως το συγκεκριµένο προϊόν δεν αποκλείεται να χρησιµοποιηθεί για παραγωγή τυριών και Φέτας, σε µια πονηρή για τα ΠΟΠ εποχή.
Αντίθετα, µεγάλες ελληνικές βιοµηχανίες, µεταξύ αυτών και συνεταιριστικές, που δεν εισάγουν πρώτη ύλη εξακολουθούν να προσφέρουν πάνω από 90 λεπτά, θέλοντας να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα του τελικού προϊόντος. ∆ραµατική εξάλλου διαµορφώνεται η κατάσταση στην αγορά αγελαδινού, µε τις τιµές σε ορισµένες περιπτώσεις να κατρακυλούν και στα 27,5 λεπτά του ευρώ το κιλό, όταν στο ράφι έχει 1.20 το λίτρο.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 4 Ιουνίου με ένθετο αποκλειστικά το περιοδικό Profi και ενημερωτικό οδηγό για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων