BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Σε ενιαία βάση τα μισθώματα βοσκήσιμων γαιών

Tις διαδικασίες και τους όρους μίσθωσης των βοσκήσιμων γαιών της χώρας σε ενιαία βάση, καθώς επίσης θέματα που αφορούν τη σύμβαση μίσθωσης των βοσκήσιμων γαιών, θα δρομολογεί υπό έκδοση Υπουργική Απόφαση.

Κοψοχρονιά τα αρνιά του Έβρου λόγω ευλογιάς

1
0

Με την ίδια απόφαση θα καθορίζεται ο μηχανισμός και η διαδικασία είσπραξης των μισθωμάτων από τις Περιφέρειες και οι υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων.

Παράλληλα, θα αντιμετωπίζονται ενδεχόμενα μεμονωμένα προβλήματα ως προς τη χωροταξική κατανομή των βοσκοτόπων, κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Οι διατάξεις της εν λόγω Υ.Α. θα εφαρμόζονται κατά τη μίσθωση των Δημοσίων ή/και Δημοτικών βοσκήσιμων γαιών της Χώρας από κτηνοτρόφους για την  κάλυψη των αναγκών βόσκησης των αγροτικών τους ζώων, συμπεριλαμβανομένων επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες κατανεμήθηκαν στους κτηνοτρόφους της χώρας το 2015, ενώ παράλληλα μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ισχύει η υπ’ αριθ. 873/55993/20-5-2015 Υ.Α.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η εγκατάσταση των μετακινούμενων κτηνοτρόφων μπορεί να επιτρέπεται η μετακίνηση σε δημόσιες ή δημοτικές θερινές βοσκές σε ποίμνια εφόσον πληρούνται οι υγειονομικές προϋποθέσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

-Σε εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 5 της υπ’ αριθ. 873/55993/20-5-2015 Υ.Α., προτεραιότητα χρήσης των βοσκότοπων έχουν οι κτηνοτρόφοι φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή μέλη συνεταιρισμών που διατηρούν την έδρα της εκμετάλλευσής τους στην Τοπική/Δημοτική Κοινότητα, στην οποία βρίσκεται ο βοσκότοπος.

-Σε εφαρμογή της παρ. 10 του άρθρου 5 της υπ’ αριθ. 873/55993/20-5-2015 Υ.Α.,  κτηνοτρόφοι μετακινούμενοι  ή  μη, που  έκαναν  χρήση  του  ίδιου βοσκότοπου για πάνω από 3 έτη κατά την πενταετία 2010-2014, λαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις ίδιες εκτάσεις εφόσον το επιθυμούν και το δηλώσουν στην αίτησή τους.

Βρείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο Αντώνογλου: Κατανομή βοσκήσιμων εκτάσεων 2016.pdf

Εντός τριετίας τα διαχειριστικά

Εντός της επόμενης τριετίας πρόκειται να είναι έτοιμα τα οριστικά διαχειριστικά σχέδια, όπως έχει γράψει εγκαίρως η Agrenda και σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει κάπως το θέμα της αλλαγής του Κανονισμού για τις επιλέξιμες εκτάσεις καταθέτοντας αίτημα για να αναφέρονται και οι ξυλώδεις εκτάσεις, στα επιλέξιμα.

Επέμεινε ότι οριστική λύση πρόκειται να υπάρξει τα επόμενα χρόνια καθώς η τεχνική λύση που εφαρμόστηκε, δόθηκε για να μην υπάρξει πρόβλημα στην απόδοση των επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων.

Σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις επιλεξιμότητες σημείωσε ότι το μεγαλύτερο παρουσιάζεται στην Κρήτη.

«Η δυνατότητα με βάση τον κανονισμό, δεν μπορεί να καλυφθεί από την επιλεξιμότητα, οπότε έχουμε πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως γίνεται προσπάθεια να υπάρξει τροποποίηση κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία