BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Κόντρα Αθανασίου-ΣΥΡΙΖΑ για τα βοσκοτόπια στη Λέσβο

Αντικείμενο αντιπαράθεσης στο νομό Λέσβου και συγκεκριμένα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και του βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου αποτελεί εδώ και λίγες ημέρες το θέμα της επιλεξιμότητας βοσκότοπων και της «τεχνικής λύσης», που ακολουθήθηκε φέτος.

Για 30 εκατ. στρμ επιλέξιμα βοσκοτόπια πάει το ν/σ

2
0

«Σε σχετική ερώτησή μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητούσα διευκρινήσεις για την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων. Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, με την από 1.8.2016 απάντησή του, διαστρεβλώνοντας την ουσίατης ερώτησής μου, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο της Λέσβου, όπως άλλωστε συνηθίζει», επισημαίνει ο κ. Αθανασίου.

Κατόπιν αυτών, λοιπόν, είμαι υποχρεωμένος, προσθέτει, να τονίσω τα εξής:

Το πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων υπάρχει σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Στη Λέσβο και σε όλη την ελληνική επικράτεια, η κατανομή των βοσκοτόπων έγινε εφέτος με «τεχνική λύση», η οποία στηρίχτηκε σε κάποια σημεία στην ΚΥΑ 873/55993/20-5-2015, αλλά η συγκεκριμένη ΚΥΑ, που θα έδινε το προνόμιο της επιλεκτικής μεταχείρισης στους κτηνοτρόφους των νησιών για ένα ποσοστό μεγαλύτερης κατανομής βοσκοτόπων σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν εφαρμόστηκε κανονικά.

Μπορεί λοιπόν η «τεχνική λύση» να έλυσε τα προβλήματα ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών, τι θα γίνει όμως με την ενεργοποίηση του καθεστώτος της εξισωτικής αποζημίωσης;

Επειδή με την «τεχνική λύση» δεν είναι εμφανή:

-      τα κριτήρια κατανομής των βοσκοτόπων,

-      το πλήθος των επιλέξιμων εκτάσεων στη Λέσβο για τα έτη 2015 και 2016,

-      η συνεισφορά των 7 μελετών και 4 προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων,

ζητείται με την ερώτησή μου να διευκρινιστούν τα ανωτέρω και να διορθωθούν οι παραλείψεις της φετινής κατανομής. Επομένως, δεν τίθεται θέμα ανατροπής του ειδικού καθεστώς που προβλέπεται στην εν λόγω ΚΥΑ για τα νησιά μας, αλλά, αντιθέτως, ζητείται η σωστή εφαρμογή του.

Επίσης, με ανησυχεί ιδιαιτέρως η μη πρόβλεψη αποθέματος  επιλέξιμων βοσκοτόπων για τους 12.000 νέους αγρότες, το 50% εκ των οποίων είναι κτηνοτρόφοι, και πρέπει να τύχουν ανάλογης μεταχείρισης για τις ενισχύσεις τους και την κατανομή σ’ αυτούς του αναλογούντος, στις ζωικές τους μονάδες, ποσοστού επιλέξιμων βοσκοτόπων.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι ερωτήσεις μου προς τους Υπουργούς αποβλέπουν, αποκλειστικά και μόνο,στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τον τόπο μας και τους κατοίκους του και δεν γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού. 

Η αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Όλοι οι αγρότες της Λέσβου γνωρίζουν με ποιο τρόπο και σε ποιους μοιράζονταν παλιά τα επιλέξιμα βοσκοτόπια καθώς και τις αδικίες που γίνονταν στη διανομή των ενισχύσεων μεταξύ των περιφερειών της χώρας. Στη διανομή αυτή όλοι γνωρίζουν ότι οι κτηνοτρόφοι των νησιών μας, και ιδιαίτερα της Λέσβου, δεν έπαιρναν όσα δικαιούνταν σε σχέση με τους κτηνοτρόφους άλλων περιοχών. Ο νομός μας ήταν από τους πρώτους στην παραγωγή γάλακτος και από τους τελευταίους  στην διανομή των ενισχύσεων.   Όλοι οι αγρότες της Λέσβου γνωρίζουν ότι η σημερινή Κυβέρνηση έδωσε λύση  στο πρόβλημα των επιλέξιμων εκτάσεων για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου με αποτέλεσμα αυτοί όχι μόνο να κρατήσουν τις ενισχύσεις τους αλλά και να τις αυξήσουν, μέσα στο νέο δυσμενές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΚΑΠ που ορίζει οριζόντια μείωση 15% στις ενισχύσεις όλων των αγροτών.

Ο κ. Αθανασίου πολύ σωστά αναφέρει στην ερώτησή του ότι η  κατανομή (των βοσκοτόπων) έγινε με την «τεχνική λύση» η οποία βασίστηκε στην ΚΥΑ 873/55993/20-5-2015. Όμως η παραπάνω ΚΥΑ δίνει στους Λέσβιους κτηνοτρόφους 35% περισσότερο από τη μέση αναλογία κατανομής βοσκοτόπων στην Ηπειρωτική Ελλάδα (άρθρο 4 παρ. 7) και ουσιαστικά με την ερώτησή του ζητά αυτή η σχέση να ανατραπεί εις βάρος των αγροτών των νησιών μας.

Αυτά λοιπόν που γνωρίζουν οι Λέσβιοι αγρότες φαίνεται πως δεν τα γνωρίζει ο κ. Αθανασίου, γι αυτό και κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, για την αναδιανομή των βοσκοτόπων. Ας εξηγήσει τους λόγους που υπέγραψε αυτή την ερώτηση στους κτηνοτρόφους του νησιού μας. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία