BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Ακρίδες κατέφαγαν βοσκοτόπια στην Λέσβο

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ για την ολική καταστροφή στην κτηνοτροφία του Άη Στράτη από «επιδρομή» ακρίδων.

2
0

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

«Ερώτηση

Προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Ολική καταστροφή στην κτηνοτροφία του Άη Στράτη από “επιδρομή” ακρίδων

Από το 2012 το παραμεθόριο νησί του Άη Στράτη ταλαιπωρείται με την “επιδρομή” ακρίδων, που δεν έχουν αφήσει τίποτα στο πέρασμά τους. Ένα πρόβλημα που κανείς από τους αρμόδιους φορείς δεν αξιολόγησε ως σημαντικό όλα αυτά τα χρονιά με αποτέλεσμα, ο πληθυσμός των ακρίδων να είναι τεράστιος και τη φετινή χρονιά το νησί να ζει μια ολική καταστροφή.

Το σύνολο σχεδόν της χλωρίδας στο νησί είναι σήμερα κατεστραμμένο και φυσικά δεν υπάρχει πράσινο, ούτε βοσκότοπος για την τροφή του ζωικού πληθυσμού. Οι ελάχιστοι κτηνοτρόφοι που επιβιώνουν στο νησί για τη φετινή χρονιά αναγκάστηκαν, ήδη από τις αρχές Μάη, να συντηρούν τα κοπάδια τους αποκλειστικά με αγορά ζωοτρόφων, ακόμα και τα "κηπάκια" των κατοίκων δεν στάθηκε δυνατό να επιβιώσουν.

Το νησί βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια στο έλεος της επιδρομής της ακρίδας και, όπως δηλώνουν αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί από το πρόβλημα παρά μόνο σε βάθος τεσσάρων χρόνων και αφού βέβαια εξασφαλιστεί και υλοποιηθεί πρόγραμμα καταπολέμησης τους, με επιστημονικό και συστηματικό τρόπο για αυτό το διάστημα.

Ο Δήμος του νησιού υπέγραψε μόλις πρόσφατα προγραμματική σύμβαση ενός χρόνου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας για την καταπολέμηση του φαινομένου. Η έναρξη των εργασιών θα ξεκινήσει στους πρώτους μήνες του 2017, τότε που επωάζεται η ακρίδα και με επίγειο ραντισμό, αφού η μορφολογία του εδάφους της νήσου δεν επιτρέπει τον εναέριο. Είναι ανάγκαι, λοιπόν, η συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, ώστε έγκαιρα και σχεδιασμένα να υλοποιηθεί ο ραντισμός σε μια έκταση της νήσου που καταλαμβάνει τα 49.000 m2.

Με βάσει την παραπάνω κατάσταση είναι φανερή η ανάγκη άμεσων μέτρων στήριξης του νησιού και των κατοίκων του. Ξεχωρίζει η ανάγκη έκτακτων μέτρων στήριξης των 17 μικροκτηνοτρόφων στο νησί, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τα κοπάδια τους (6 χιλιάδες περίπου πρόβατα και 50 βοοειδή) και να επιβιώσουν στο νησί για όσο διάστημα κρατά το πρόβλημα της ακρίδας. Τα 10 ποιμνιοστάσια πληρώνουν ήδη από το μήνα Μάη κατά μέσο όρο 3 χιλιάδες ευρώ το μήνα για ζωοτροφές και μεταφορικά. Κόστος δυσβάσταχτο που προαναγγέλλει, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης, τον αφανισμό των νέων κατά βάση σε ηλικία κτηνοτρόφων που επιμένουν ακόμη και ζουν σε αντίξοες συνθήκες στο νησί τους.

Δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους έχει αυξηθεί πανελλαδικά, αφού σε όλα τα είδη ζωοτροφών η αύξηση φέτος φτάνει μέχρι το 6%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνη 2016, οι συνέπειες είναι ακόμη μεγαλύτερες για τους κτηνοτρόφους του Άη Στράτη, αφού ταΐζουν τα ζώα τους αποκλειστικά με ζωοτροφές.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,

  • Με ποια μέτρα θα στηριχτεί το νησί ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της ακρίδας και να καταφέρουν επιβιώσουν οι λιγοστοί του κάτοικοι
  • Σε τι προγράμματα θα μπορούσαν να ενταχθούν οι 17 κτηνοτρόφοι του νησιού ώστε να υπάρξει έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση και να δοθούν δωρεάν όλες οι αναγκαίες ζωοτροφές, προκειμένου να επιβιώσουν και να καταφέρουν να κρατήσουν τα κοπάδια τους για όσο διάστημα διαρκεί το πρόβλημα.
  • Να επιδοτηθεί το κόστος μεταφοράς των αναγκαίων ζωοτροφών, του εμπορεύσιμου γάλακτος, των αμνοεριφίων, των αλιευμάτων και άλλων αναγκαίων μέσων τροφοδοσίας του νησιού μέσω της επιδοτούμενης ακτοπλοϊκής γραμμής σύνδεσης του Άη Στράτη με την ακριτική Λήμνο, το Λαύριο και την Καβάλα, για όσο διάστημα διαρκεί το πρόβλημα της ακρίδας στο νησί ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι λιγοστοί κάτοικοί του».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία