BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Ανδριανός: Να καταβάλλονται χωρίς καθυστερήσεις οι αποζημιώσεις για οζώδη

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη με θέμα την ανάγκη καταβολής χωρίς καθυστερήσεις των αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους των οποίων το ζωικό κεφάλαιο καταστράφηκε λόγω προσβολής από οζώδη δερματίτιδα, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς εισοδήματα, και αναστολής της εξυπηρέτησης των οφειλών τους χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατική επιβάρυνση.

3
0

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η ζωονόσος της οζώδους δερματίτιδας εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα έχοντας ήδη φτάσει στην Πελοπόννησο, αφού επί παραπάνω από ένα έτος πλήττει τις βόρειες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της επιδημίας, τα κοπάδια που παρουσιάζουν τη νόσο καταστρέφονται, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι που πλήττονται να μην έχουν άλλη πηγή εισοδήματος.

Παρά την ανάγκη για τάχιστη καταβολή των εν λόγω αποζημιώσεων, παρατηρείται το φαινόμενο καθυστερήσεων για πολλούς μήνες καθώς, όπως καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών αδυνατούν να τους δώσουν ακόμη και ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την καταβολή της αποζημίωσής τους.

Ταυτόχρονα, οι κτηνοτρόφοι αυτοί δεν έχουν καμία προστασία έναντι των δανειστών τους, καθώς σε εφορείες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, δεν έχει αποσταλεί καμία σχετική εγκύκλιος ώστε, όπως είναι λογικό και δίκαιο για περιπτώσεις ανωτέρας βίας, να αναστέλλεται χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατική επιβάρυνση η εξυπηρέτηση των οφειλών μέχρι την αποκατάσταση της ροής εισοδήματος.

Είναι αυτονόητο ότι η επιτάχυνση και κανονικοποίηση των καταβολών των αποζημιώσεων, καθώς και η θεσμική κατοχύρωση της δυνατότητας αναστολής των εξυπηρετήσεων των οφειλών των πληγέντων κτηνοτρόφων χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατική επιβάρυνση είναι προϋπόθεση της οικονομικής τους επιβίωσης.

Ως εκ τούτου,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

Με ποιες άμεσες ενέργειες θα επιταχυνθεί και θα κανονικοποιηθεί η καταβολή των αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους των οποίων το ζωικό κεφάλαιο επλήγη από οζώδη δερματίτιδα και καταστράφηκε, αλλά και θα κατοχυρωθεί θεσμικά η δυνατότητα αναστολής των εξυπηρετήσεων των οφειλών τους χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατική επιβάρυνση, όπως είναι λογικό και δίκαιο για περιπτώσεις ανωτέρας βίας όπως αυτή».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία