BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα θα έρθει η πανώλη μηρυκαστικών

Γάλλοι επιδημιολόγοι ενημέρωσαν πάνω από 70 κτηνιάτρους για την πανώλη των μηρυκαστικών.

Οι τεχνητοί λειμώνες λύση για τη μείωση του κόστους εκτροφής

0
0

Περισσότεροι από 70 κτηνίατροι από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ενημερώθηκαν για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στο πλαίσιο σεμιναρίου που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η ενημέρωση των κτηνιάτρων έγινε από δυο Γάλλους επιδημιολόγους οι οποίοι παρουσίασαν το νόσημα, αναφέρθηκαν πως είναι η κατάσταση στις υπόλοιπες χώρες, πως αντιμετωπίστηκε και φυσικά το τι μέτρα θα μπορούσε να πάρει η χώρα μας.

«Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι ένα νόσημα το οποίο υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, ενδημεί και υπάρχει και στη γειτονική μας Τουρκία και η ιστορία μας έχει διδάξει ότι αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή πιθανόν να κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή που συζητάμε η κατάσταση έχει ως εξής: Η Τουρκία δήλωσε τελευταία φορά το 2015 κρούσματα απέναντι από τα παράλιά μας, απέναντι απ’ τα νησιά μας, δεν υπάρχει στην ευρωπαϊκή Τουρκία και η Βουλγαρία είναι ελεύθερη όπως κι εμείς. Το ζήτημα είναι ότι εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε να φτάσει δίπλα μας για να κάνουμε κάτι. Θα πρέπει από τώρα να προετοιμαζόμαστε, γιατί και με την οζώδη δερματίτιδα τα ίδια λέγαμε, ότι είναι μακριά και σε έναν μήνα ήταν στη χώρα μας».

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Αχιλλέας Σαχπατζίδης, στο περιθώριο της ημερίδας με θέμα την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

Περιγράφοντας την ταυτότητα του νοσήματος, ο κ. Σαχπατζίδης διευκρίνισε πως «δεν είναι ευλογιά, αφθώδης, οζώδης. Είναι σχετικά πιο εύκολο νόσημα, γιατί ο ιός δεν αντέχει πολύ στο περιβάλλον και προχωράει πάρα πολύ αργά. Αντιμετωπίζεται όπως η ευλογιά, από την ίδια νομοθεσία και υπάρχει εμβόλιο που κάτω από επείγουσες συνθήκες, όπως έγινε και με την οζώδη, θα μπορούσε μια χώρα να το επιλέξει ως μέτρο αντιμετώπισης».

Χαρακτήρισε το εν λόγω σεμινάριο ένα πρώτο βήμα που αφορά την εκπαίδευση των κτηνιάτρων και προανήγγειλε το δεύτερο βήμα που είναι η εκπαίδευση των ίδιων των κτηνοτρόφων για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του νοσήματος.

Ο κ. Σαχπατζίδης χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεργασία Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, όσον αφορά τα εν λόγω νοσήματα. «Έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο λέγεται «Θράκη» που αφορά την επιτήρηση των εξωτικών διασυνοριακών νοσημάτων, το εφαρμόζουν από κοινού οι τρεις χώρες υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αφθώδη πυρετό» και σημείωσε πως στην ημερίδα είχε προσκληθεί και η Τουρκία «με την οποία ενώ είχαμε μία καλή συνομιλία, τελικά δεν δήλωσε συμμετοχή».

Από την πλευρά του, στη συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας καθώς και στη χρησιμότητα των συγκεκριμένων σεμιναρίων, αναφέρθηκε και ο Stoyan Kolev υπεύθυνος του τμήματος υγείας ζώων τοπικής διεύθυνσης ασφάλειας τροφίμων Ισμπόλ Βουλγαρίας.

«Είναι παράδοση μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας να διοργανώνονται τέτοια σεμινάρια ενημερωτικά για επίκαιρα νοσήματα ζώων και ιδιαίτερα νοσήματα που θίγουν και τον άνθρωπο. Είναι πάρα πολύ χρήσιμα για την πρόληψη και για να σταματήσει η μετάδοσή τους στην Ευρώπη. Γι’ αυτούς τους λόγους στο σημερινό σεμινάριο ήρθαν από τη βουλγαρική πλευρά, κτηνίατροι από το Μπουργκάς, Χάσκοβο, Κίρτζαλι και Ισμπόλ, περιοχές που έχουν σύνορα με την Ελλάδα και την Τουρκία».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία