BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Απαραίτητες οι δειγματοληψείες στα πτηνοτροφεία για τη γρίπη των πτηνών

Τις λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών στα πουλερικά και στα άγρια πτηνά της Ελλάδας που θα διενεργηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017 καθορίζει σχετική υπουργική απόφαση, που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης.

0
0

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του Προγράμματος, θα πρέπει να λαμβάνονται αιμοδείγματα (τουλάχιστον 2-3 ml) από τα πουλερικά των επιλεγμένων πτηνοτροφείων είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά το πέρας της εκτροφής τους, στο σφαγείο. Εφόσον τα σφαγεία εδρεύουν εκτός του νομού προέλευσης των πουλερικών, αυτά θα δειγματίζονται από τις αρμόδιες για τα σφαγεία Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κατόπιν ενημέρωσης τους από τις αρμόδιες για τα πτηνοτροφεία αντίστοιχες Διευθύνσεις.

Τα πτηνοτροφεία θα δειγματίζονται μόνο μία φορά το έτος στο πλαίσιο του παρόντος Προγράμματος ενώ, όπου είναι αυτό δυνατό, κρίνεται σκόπιμο οι δειγματοληψίες αυτές να συνδυάζονται με αντίστοιχες δράσεις άλλων προγραμμάτων (π.χ. πρόγραμμα ελέγχου σαλμονελώσεων).

Προκειμένου να επιλέγονται προς δειγματισμό τα πτηνοτροφεία υψηλού κινδύνου, θα λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω κριτήρια:

α) Η εγγύτητα σε υδροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες, δέλτα ποταμών, λιμνοθάλασσες και γενικότερα σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση άγριων μεταναστευτικών πτηνών.

β) Η πυκνότητα των πτηνοτροφείων στην ευρύτερη περιοχή.

γ) Το επίπεδο των εφαρμοζόμενων μέτρων βιοασφάλειας.

δ) Η ταυτόχρονη παρουσία διαφορετικών ειδών πουλερικών και ιδιαίτερα νησσών και χηνών.

ε) Η συχνότητα, το εύρος και το είδος των μετακινήσεων, προς και από τα πτηνοτροφεία, πουλερικών και προϊόντων τους, ζωοτροφών, εξοπλισμού, προσωπικού και οχημάτων.

 

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση με την Εφαρμογή προγράμαμτος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της γρίπης των πτηνών.pdf

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία