BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Καταστροφή ζωικού κεφαλαίου στη Λήμνο λόγω ακρίδων

Σε απόγνωση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι κτηνοτρόφοι του Αγίου Ευστρατίου Λήμνου, καθώς βλέπουν να καταστρέφεται ολόκληρο το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο του νησιού από επιδρομές μεγάλου πληθυσμού ακρίδων. Περίπου χίλιοι θάνατοι αιγοπροβάτων έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στον ΕΛΓΑ και έχουν βεβαιωθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Καταστροφή ζωικού κεφαλαίου στη Λήμνο λόγω ακρίδων

3
0

Στα τέλη Μαΐου του 2016 μάλιστα στο νησί δεν είχε μείνει ίχνος βλάστησης στο νησί, το οποίο κρίθηκε ακριδόπληκτο, χωρίς ωστόσο καμία παρέμβαση από κάποιο φορέα όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Έτσι, η Ένωση Κτηνοτρόφων Αγίου Ευστρατίου απέστειλε επιστολή στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής κ. Αδαμίδη, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Υπουργό Περιβάλλοντος, τους Βουλευτές Νομού Λέσβου, την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον Έπαρχο Λήμνου, τον Δήμαρχο Λήμνου και την Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου, ζητώντας άμεσα λύσεις σε μια σειρά ζητημάτων που τους απασχολούν.

Η επιστολή αναλυτικά αναφέρει:

«Κύριε Αντιπεριφερειάρχα

Λόγοι απόγνωσης και αγανάκτησης οδηγούν το χέρι μας στη σύνταξη αυτής της επιστολής.
Είμαστε μια ομάδα κτηνοτρόφων, μονίμων κατοίκων Αγ. Ευστρατίου, το εισόδημα των οποίων προέρχεται κατά ποσοστό 100% από αυτήν μας την κτηνοτροφική δραστηριότητα και μόνο.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια σημαντικότατα και δυσεπίλυτα προβλήματα έχουν προκύψει στο νησί μας και έχουν δημιουργήσει εμπόδια τέτοια που μας οδηγούν στο ενδεχόμενο να σκεφτόμαστε να εγκαταλείψουμε οριστικά αυτό το επάγγελμα το οποίο παραδοσιακά υπηρετούμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το υπηρετούσαν οι γονείς μας και σε κάποιες περιπτώσεις και οι γονείς των γονιών μας.

Για μας η κτηνοτροφική ενασχόληση δεν θεωρείται απλά επάγγελμα αλλά τρόπος ζωής που πηγάζει από τη μακρόχρονη αγάπη και σχέση μας με τα ζωντανά μας (βασικά αιγοπρόβατα και κάποια βοοειδή).

Εδώ και κάποια χρόνια λοιπόν το γνωστό- άγνωστο σε όλους πρόβλημα των επιδρομών των ακριδών ταλανίζει το «πράσινο» νησί μας και οδηγεί στην ολοκληρωτική καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου που σαν συνέπεια έχει την καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου και τη δική μας οικονομική κατάρευση.

Το πρόβλημα γενικεύτηκε τη χρονιά που πέρασε 2016- 2017, όταν οι ακρίδες ήταν τόσο πολλές ώστε περί τα τέλη Μάη στο νησί δεν είχε μείνει ίχνος βλάστησης γιατί πολύ απλά οι ακρίδες είχαν φάει τα πάντα. Το νησί κρίθηκε ακριδόπληκτο. Μέχρι εκεί. Τίποτα περισσότερο για το «πράσινο» νησί. Καμία παρέμβαση, καμία συνδρομή από κανέναν φορέα. Μόνο συζητήσεις συζητήσεων.

Από το Μάη του 2016 λοιπόν και μέχρι σήμερα κι αφού ο παραδοσιακός τρόπος εκτροφής των ζώων (ελευθέρας βοσκής) δεν ήταν εφικτός (αφού δεν υπήρχε τίποτα για να φάνε τα ζώα). Οδηγηθήκαμε στο να αλλάξουμε τον τρόπο εκτροφής και διαχείρισης ποιμνίου εισάγοντας ζωοτροφές. Το γεγονός αυτό αφενός άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες των ζώων μας, αφετέρου μας αποδυνάμωσε οικονομικά, αφού οι εισαγωγές των ζωοτροφών στο νησί μας κοστίζουν υπερδιπλάσια απ’ ότι στην ηπειρωτική χώρα ή στα μεγαλύτερα νησιά.

Βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα αντιμέτωποι με τους αριθμούς: 1000(χίλιοι) περίπου θάνατοι αιγοπροβάτων δηλώθηκαν στον ΕΛΓΑ κι άλλοι τόσοι περίπου στην καλύτερη περίπτωση δηλώθηκαν και βεβαιώθηκαν από την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία (ο αριθμός είναι αδύνατον να καταγραφεί με ακρίβεια γιατί τα ζώα βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές όπου δεν υπάρχει καθημερινή προσβασιμότητα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ορθή καταμέτρηση των θανάτων που έχουν συμβεί και που συνεχίζουν βέβαια) . Επίσης έχει συμβεί ολοκληρωτική καταστροφή της βοσκήσιμης έκτασης του πρώτου «πράσινου» νησιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οικονομικά έχουμε καταστραφεί. Τα έσοδά μας εξανεμίστηκαν καθώς το ζωικό μας κεφάλαιο υπέστη ζημιές (θανάτους καθώς και αποβολές εγκυμοσύνης), άρα δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε προβλέπεται να πραγματοποιηθούν φέτος πωλήσεις αρνιών και γάλακτος, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα στη δυσχερή θέση να μην μπορούμε πλέον να υποστηρίξουμε την κάλυψη των αναγκών σίτισης των κοπαδιών μας, αγοράζοντας ζωοτροφές.

Σε όλα αυτά καλούμαστε να παλέψουμε μόνοι μας για να βρούμε λύση στο τεράστιο περιβαλλοντολογικό πρόβλημα του Αι Στράτη χωρίς συμμάχους, στο πρόβλημα της ερημοποίησης που προκαλούν οι επιδρομές των ακριδών. Δυστυχώς εκτός από το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που τείνει να εξαφανιστεί, θα αναγκαστούν να εξαφανιστούν και οι λιγοστοί, εναπομείναντες κάτοικοι του ακριτικού νησιού.

Ειδικοί επιστήμονες που κατά καιρούς έχουν κληθεί να ασχοληθούν με το θέμα της καταπολέμησης των ακριδών, μας έχουν πληροφορήσει ότι η κατάλληλη εποχή παρεμβάσεων για τη μείωση του πληθυσμού των, είναι ο μήνας Φεβρουάριος (μήνας επώασης των προνυμφών), οπότε παρακαλούμε να ασχοληθείτε και να ενεργήσετε ο καθένας από σας με τον τρόπο που δύναται, τα δέοντα ώστε:

1. Να καταπολεμηθεί ΑΜΕΣΑ με κάθε δυνατό μέσο και τρόπο η ανάπτυξη της ακρίδας, το αμέσως επόμενο διάστημα.

2. Να ενισχυθούμε με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο οι κτηνοτρόφοι του νησιού, καθώς έχουμε υποστεί τεράστια οικονομική και ηθική καταστροφή.

3. ΝΑ σταθούν πλάι μας όλοι οι αρμόδιοι φορείς, στον αγώνα μας για τη διατήρηση της παραδοσιακής κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης αλλά και γενικότερα της διαβίωσης στο νησί μας.

4. Τέλος αναφέρουμε και το μεγάλο δίλλημα στο οποίο βρισκόμαστε . Να αναγκαστούμε δηλαδή να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας καθώς αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και συνεχιστεί και φέτος η καταστροφή από τις ακρίδες, θα αποδεκατιστούν όλα τα εναπομείναντα ζώα γεγονός που θα μας οδηγήσει στο να εγκαταλείψουμε το νησί μας προς εύρεση νέου τρόπου διαβίωσης σε άλλες περιοχές.
Ορμώμενοι από όλα τα παραπάνω και μη έχοντας δυνάμεις οικονομικές, υλικοτεχνικές αλλά και επιστημονικής κατάρτισης για να αντιμετωπίσουμε από μόνοι μας όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει αναμένουμε και ευελπιστούμε για την άμεση ανταπόκριση ΟΛΩΝ ΣΑΣ.

Μερικές ημέρες αργότερα οι κτηνοτρόφοι του Αγίου Ευστρατίου αναγκάστηκαν να στείλουν και δεύτερη επιστολή στην οποία αναφέρουν:

"ΠΡΟΣ
• Γραφείο κ. Πρωθυπουργού
• Κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
• Κ.κ. Βουλευτές Νομού Λέσβου
• Κ. Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου
• Κ. Αντιπεριφερειάρχη
• Περιφερειακό συμβούλιο

Αξιότιμοι κύριοι

Σε συνέχεια του εγγράφου- διαμαρτυρία που σας αποστείλαμε την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, σας καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις μας συμπληρωματικά ως προσπάθεια διαφυγής από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε: ήδη δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές μας προς τους προμηθευτές ζωοτροφών με αποτέλεσμα το πάγωμα των αποστολών προς το νησί, οι αποθήκες μας έχουν απόθεμα για δέκα ακόμα μέρες, ακολουθεί η στάση πληρωμών σε δημοσίους οργανισμούς τράπεζες ασφάλειες εφορείες και η ακρίδα προ των πυλών, τα δώσαμε όλα για τα ζώα, δεν έφτασαν, και βυθιζόμαστε στην απόγνωση, ζητάμε την άμεση έγκριση των προτάσεων

1. Άμεση καταπολέμηση της ακρίδας.

2. Άμεση οικονομική ενίσχυση για την ζημιά στη παραγωγή (αρνιά- γάλα) του 2017 βάση των τιμολογίων πώλησης του 2016 τώρα και ως την οριστική εξαφάνιση της ακρίδας.(η κακή κατάσταση των ζωών είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση αδύναμων και θνησιγενών αρνιών και μαζί με την εληψη γαλακτος,τροφης μητρικού ενστίκτου και κακές καιρικές συνθήκες τα αποδεκάτισαν στο 1/6 της παραγωγής του 2016, για παραγωγή γάλακτος ούτε συζήτηση)

3. Άμεση αποζημίωση για τα ζώα που χάθηκαν με προτεινόμενο ποσό τα 90€/αιγοπρόβατο για αμεση αντικατασταση του κεφαλαιου

4. Πάγωμα οφειλών προς το Δημόσιο (ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές (ΟΓΑ,ΕΛΓΑ) και φόροι εισοδήματος) για δύο (2) χρόνια.

5. Προκαταβολή των επιδοτήσεων του 2017 (Άμεσες ενισχύσεις και Εξισωτική Αποζημίωση) για κάλυψη των άμεσων αναγκών.

6. Ειδική ποσόστωση στο καθεστώς των μικρών νησιών του Αιγαίου πελάγους για τη μεταφορά των ζωοτροφών στον Άγιο Ευστράτιο. Να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα επιδότησης μεταφοράς ζωοτροφών μέσω του Ειδικού Προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου πελάγους, παρότι έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και έχουν κατανεμηθεί οι επιδοτούμενες ποσότητες.

7. Άμεση εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων ενίσχυσης της χορτονομής στους ήδη κατεστραμμένους βοσκοτόπους.

8. Ένταξη στα περιβαλλοντολογικά προγράμματα της Περιφέρειας αναφορικά με την προστασία των Βελανιδιών των οποίων οι καρποί χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο ως ζωοτροφές".

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία