BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Διπλάσια παραγωγική ζωή έχουν οι αυτόχθονες φυλές έναντι των ξενικών

Έως και διπλάσιο παραγωγικό χρόνο ζωής, έναντι των ξενικών που εκτρέφονται στην Ελλάδα, έχουν οι ελληνικές φυλές αιγοπροβάτων, ενώ ειδικά το «Χιώτικο», που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των ντόπιων φυλών, έχει, πλέον, µια µέση ετήσια γαλακτοπαραγωγή πάνω από 300 κιλά και µπορεί να στέκεται ανταγωνιστικά µε όλες τις παραγωγικές φυλές διεθνώς.

Διπλάσια παραγωγική ζωή έχουν οι αυτόχθονες φυλές έναντι των ξενικών

2
0
Στην επισήµανση αυτή προχώρησε ο δρ Αθανάσιος Γκαρσέν, προϊστάµενος στην Αποκεντρωµένη ∆ιεύθυνση Μακεδονίας – Θράκης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, µιλώντας για τις δυνατότητες που έχουν οι ελληνικές φυλές παραγωγικών ζώων, είτε πρόκειται για πρόβατα, είτε για βοοειδή και το µαύρο χοίρο, να «κοιτάξουν στα µάτια» µε οικονοµικούς όρους τις ξένες, µέσα σε ένα περιβάλλον παγκοσµιοποιηµένο, µε πολλές εισαγωγές

«Οι ελληνικές φυλές πλεονεκτούν γιατί µπορούν να παράγουν διαφοροποιηµένα ποιοτικά προϊόντα ικανά να σταθούν στο ράφι αξιοποιώντας τη διαφορετικότητά τους από αυτά των εισαγόµενων», τόνισε ο κ. Γκαρσέν από το βήµα ηµερίδας για τις συµβολή των ελληνικών φυλών παραγωγικών ζώων στην ανάπτυξη του τοµέα της κτηνοτροφίας, που οργάνωσε ο ΕΛΓΟ – ∆ήµητρα στο πλαίσιο της Zootechnia

Κάνοντας ιδιαίτερη µνεία στα πρόβατα της Χιώτικης φυλής, ο κ. Γκαρσέν είπε ότι επειδή είναι άριστα εγκλιµατισµένα στο ελληνικό περιβάλλον οι απαιτήσεις τους  είναι πολύ λιγότερες σε ιατροφαρµακευτική περίθαλψη και διατροφή (λόγω του ότι έχει µικρότερο βάρος) και η παραγωγική τους ζωή είναι µεγαλύτερη από ό,τι των άλλων ζώων.
«Υπάρχουν πρόβατα ελληνικών φυλών που ζουν εννέα και δέκα χρόνια, όταν τα ξενικά φεύγουν ίσως στο µισό χρόνο. Και έχει σηµασία, γιατί αυτό που µετράει σε ένα κοπάδι είναι η συνολική παραγωγή που θα πάρεις από ένα ζώο και όχι η υψηλότερη, η οποία, όµως, θα είναι για ένα µικρότερο χρονικό διάστηµα», είπε ο κ. Γκαρσέν και έφερε ως παράδειγµα τα Χιώτικα στα οποία η µέση παραγωγή σε γάλα ξεπερνά τα 300 κιλά ανά γαλακτική περίοδο, αλλά και φυλές όπως είναι η Φλωρίνης – Πελαγονίας κι εκείνη τω Σερρών, οι οποίες δεν έχουν τόσο µεγάλη γαλακτοπαραγωγή, αλλά «διαθέτουν εξαιρετικό σφάγιο»

Κινδυνεύει το πρόβατο ΠελαγονίαςΤην ποιότητα του κρέατος και γάλακτος της ντόπιας φυλής προβάτου Φλώρινας –Πελαγονίας, όπως και την αντοχή του στις ασθένειες, ανέδειξε ο δρ Βλαδίµηρος Χριστοδούλου διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήµης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών, του ΕΛΓΟ – ∆ήµητρα, σηµειώνοντας, ωστόσο, πως ο πληθυσµός της δεν ξεπερνά πλέον τα 1.000 ζώα και κινδυνεύει µε αφανισµό. Όσον αφορά στα πλεονεκτήµατα της φυλής, ειπώθηκε ότι είναι λιτοδίαιτα, πολύ ανθεκτικά στις δυσµενείς εδαφοκλιµατικές συνθήκες και µπορούν να αξιοποιήσουν τους ορεινούς και ηµιορεινούς βοσκοτόπους µε τον καλύτερο τρόπο, αλλά και να διανύσουν µε ευκολία µεγάλες αποστάσεις. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι  είναι ανθεκτικά σε µεταδοτικά νοσήµατα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία