BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Ανησυχία Χαρακόπουλου για τις τιμές γάλακτος λόγω Φέτας

Κινδυνολογούν με φέτα για να μειώσουν την τιμή παραγωγού στο γάλα, διερωτάται ο Θεσσαλός.

Και επίσημα αναπληρωτής υπουργός ο Μ. Χαρακόπουλος

2
0

«Με άλλοθι την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, βρήκαν κάποιοι τον τρόπο να μειώσουν την τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος. Τώρα, με άλλοθι τη CETA επιχειρούν να μειώσουν την τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα; Επειδή κάποιοι φαίνεται επιχειρούν τέτοια παιχνίδια, καλώ την Επιτροπή Ανταγωνισμού να είναι σε εγρήγορση, όπως ήταν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, με το λεγόμενο καρτέλ για τις εναρμονισμένες τιμές στο αγελαδινό γάλα». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος για τη φημολογία μείωσης των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα λόγω της CETA (σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TRT και στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο).

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι «στο ζήτημα της φέτας και τη συμφωνία με τον Καναδά, τη CETA, δυστυχώς, περισσεύει η κινδυνολογία, η σπέκουλα από δημαγωγούς κι από λαϊκιστές που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην αγωνία -την εύλογη πολλές φορές- και στην ανησυχία των κτηνοτρόφων. Η κινδυνολογία που αναπτύσσεται δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της συμφωνίας. Δυστυχώς, στον τόπο μας περισσεύει η δημαγωγία και ο λαϊκισμός κι ότι δεν εκλαμβάνεται ως θρίαμβος εκλαμβάνεται ως καταστροφή».

Και πρόσθεσε ότι κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας –αν και δεν ήταν αρμοδιότητάς του- προς τον τότε πρωθυπουργό κ. Σαμαρά υπήρξε παρέμβαση στην Κομισιόν και έτσι η φέτα στη συμφωνία με τον Καναδά έχει αυξημένη προστασία όπως άλλα ευρωπαϊκά τυριά.

Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι «το μεγάλο πρόβλημα που συμπιέζει την τιμή παραγωγού είναι οι ελληνοποιήσεις γάλακτος. Είναι το αιγοπρόβειο γάλα, πέραν του αγελαδινού, που έρχεται από τη Ρουμανία, που έρχεται από τη Βουλγαρία, από γειτονικές χώρες, όπου το κόστος παραγωγής είναι πολύ μικρότερο, το επίπεδο διαβιώσεως είναι πολύ χαμηλότερο του μέσου Έλληνα. Έτσι συμπιέζεται και η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα, γιατί είναι πιο ανταγωνιστικοί οι παραγωγοί φέτας που παίρνουν γάλα από μη ελληνικές φυλές σε σχέση με αυτούς που το παράγουν αγοράζοντας ως πρώτη ύλη ελληνικό γάλα. Εκεί θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από πλευράς των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις υποκρισία και τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς η συμφωνία έχει την υπογραφή του κ. Σταθάκη. Ενώ πρόσθεσε ότι «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αποστόλου, κάποτε σε όλους του τόνους ζήταγε να μπει βέτο για τη CETA, τώρα προφανώς συμφώνησε και αυτός να έλθει προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο και κατανοεί πως πρέπει να το εισηγηθεί και στην ελληνική βουλή προς ψήφιση. Πληροφορούμαι, λοιπόν, ότι θα προσπαθήσουν να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε βάθος χρόνου την επικύρωση της συμφωνίας, ώστε αν δεν είναι κυβέρνηση να το γυρίσουν πάλι στο… τσάμικο και να λένε βάλτε βέτο, δεν την ψηφίζουμε κλπ. Όταν έχουν δώσει το ΟΚ για να έλθει προς ψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια! Έτσι, όμως, δεν γίνεται υπεύθυνη πολιτική. Δεν μπορεί ανάλογα με το σε ποια θέση είσαι σήμερα, στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση να πολιτεύεσαι, την μια να λες βάζουμε βέτο, την άλλη να εισηγείσαι την επικύρωση της συμφωνίας στο εθνικό κοινοβούλιο. Και αυτό θα ήθελα οι κτηνοτρόφοι να το αξιολογήσουν».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην TRT 

Συνέντευξη

του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,

βουλευτή Λαρίσης,

κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

 

στο μεσημεριανό μαγκαζίνο της TRT

και στον Δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο

Περισσεύει η κινδυνολογία για τη φέτα στη CETA

«Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Σχετικά με το ζήτημα της φέτας και τη συμφωνία με τον Καναδά, τη CETA, δυστυχώς, περισσεύει η κινδυνολογία, η σπέκουλα από δημαγωγούς κι από λαϊκιστές που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην αγωνία -την εύλογη πολλές φορές- και στην ανησυχία των κτηνοτρόφων. Η κινδυνολογία που αναπτύσσεται δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της συμφωνίας. Δυστυχώς, στον τόπο μας περισσεύει η δημαγωγία και ο λαϊκισμός κι ότι δεν εκλαμβάνεται ως θρίαμβος εκλαμβάνεται ως καταστροφή. Δεν είναι έτσι. Συνήθως στις συμφωνίες υπάρχουν συμβιβασμοί.

Πως απετράπη η πλήρης εξαίρεση της φέτας από τη CETA

Η διαπραγμάτευση για τη CETA ξεκίνησε το 2009. Εγώ αντελήφθην ότι υπάρχει ζήτημα το 2013, όταν βρέθηκα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως αναπληρωτής υπουργός. Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στο υπουργείο Ανάπτυξης, που είναι το επισπεύδον υπουργείο, και δευτερευόντως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που δίνει στοιχεία που βοηθούν τη διαπραγμάτευση. Όταν, λοιπόν, μια ημέρα πληροφορήθηκα από τον αθηναϊκό τύπο τα λεγόμενα της τότε Επιτρόπου, της κ. Δαμανάκη, ότι μένει απροστάτευτη η φέτα, συνειδητοποιώντας το ζήτημα επικοινώνησα στο τριψήφιο με τον τότε πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά -ως μη όφειλα αν θέλετε, αφού δεν ήταν στην αρμοδιότητά μου, αλλά συνειδητοποιώντας ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου μια καταιγίδα που θα ξεσπούσε- προκειμένου να πετύχουμε ό,τι καλύτερο εκείνη τη δεδομένη στιγμή μετά από πάροδο 4-5 χρόνων διαπραγμάτευσης, η οποία προφανώς δεν είχε αποτελέσματα. Κι έτσι παρενέβην στον πρωθυπουργό.

Προς τιμήν του ο κ. Σαμαράς συνειδητοποίησε αμέσως την κρισιμότητα του προβλήματος και στον ανώτατο δυνατό βαθμό έκανε παρέμβαση και μετά από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι πετύχαμε και για τη φέτα την αυξημένη προστασία -που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε καμία προστασία στη συμφωνία με τον Καναδά. Δηλαδή, να έχει προστασία όπως και άλλα ευρωπαϊκά τυριά, το γκοργκοτζόλα, το ασιάγκο και άλλα. Τι σημαίνει αυτό; Οι ήδη υφιστάμενοι, εγκατεστημένοι παραγωγοί έως το 2013, θα συνεχίζουν να παράγουν αυτό τυρί που το βαπτίζουν φέτα αλλά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν παραπλανητικά, πάνω στη συσκευασία, σύμβολα που παραπέμπουν στην Ελλάδα. Βάζανε τσολιαδάκια, την Ακρόπολη, κίονες κ.λπ. Και θα λένε ότι είναι made in Canada. Όσοι δε καινούργιοι θα θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή τυριού δεν θα μπορούν να το λένε φέτα αλλά τύπου φέτα, και θα είναι ευδιάκριτο ότι αυτό παράγεται, επίσης, στον Καναδά. Σε καμία περίπτωση αυτά τα τυριά δεν εισάγονται στην ΕΕ όπου είναι πλήρως κατοχυρωμένη η έννοια των ΠΟΠ. Και επιπλέον καταργούνται και οι δασμοί για μια σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται στην ΕΕ. Άρα γίνονται πιο ανταγωνιστικές οι τιμές και των ελληνικών τυριών, όπως η δική μας η φέτα στη αγορά του Καναδά.

Η φημολογία για μείωση της τιμής παραγωγού στο πρόβειο γάλα

Στη σύσκεψη που έγινε στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ με εκπροσώπους κτηνοτρόφων και γαλακτοβιομηχανιών -για την οποία έγινε τόσος ντόρος- ρώτησα ευθέως τις γαλακτοβιομηχανίες, τους τυροκόμους, με βάση τη συμφωνία με τον Καναδά για τη φέτα και τους κανόνες που μπαίνουν σε μια χώρα που είχε μέχρι σήμερα πλήρη ασυδοσία, όπως επίσης και με την αύξηση των εξαγωγών μας χωρίς δασμούς, αν δικαιολογείται η φημολογία για μείωση στη τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα. Αντιθέτως, με  βάση τα κείμενα που έχουμε μπροστά μας θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή του παραγωγού.

Ποιοι, επομένως, διασπείρουν αυτές τις φήμες; Και το λέω εγώ, που ξέρουν οι κτηνοτρόφοι ότι παραιτήθηκα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης όταν διεφώνησα με την επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής στο φρέσκο αγελαδινό γάλα, που στόχο είχε να μειωθεί η τιμή παραγωγού. Κάτι που τελικά πέτυχαν με αυτό το άλλοθι, που βρήκαν κάποιοι, της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Συμπίεσαν την τιμή παραγωγού και δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στους αγελαδοτρόφους, τη στιγμή που η τιμή στο ράφι παραμένει η ίδια. Λοιπόν, τότε, με άλλοθι την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, βρήκαν κάποιοι τον τρόπο να μειώσουν τη τιμή παραγωγού. Τώρα, με άλλοθι τη CETA επιχειρούν να μειώσουν την τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα; Ρωτώ και περιμένω απαντήσεις, τις οποίες δεν έχω λάβει μέχρι σήμερα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού να είναι σε εγρήγορση

Και επειδή κάποιοι φαίνεται επιχειρούν τέτοια παιχνίδια, θα ήθελα -και από το δικό σας σταθμό- να καλέσω την Επιτροπή Ανταγωνισμού να είναι σε εγρήγορση, όπως ήταν σε εγρήγορση στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας όταν υπήρξε το λεγόμενο καρτέλ για τις εναρμονισμένες τιμές, που τότε επιχειρήθηκαν, στο αγελαδινό γάλα. Και παρενέβη η Επιτροπή Ανταγωνισμού και επέβαλε πρόστιμα. Ας μην επιχειρούν κάποιοι να κάνουν  τέτοια παιχνίδια, και βάζουν μπροστά την αγωνία των κτηνοτρόφων που είναι εύλογη, αλλά με βάση τα πραγματικά κείμενα, το κείμενο της CETA, δεν δικαιολογείται αυτός ο θόρυβος που έχει προκληθεί.

Οι ελληνοποιήσεις γάλακτος

Οι κτηνοτρόφοι που μας βλέπουν και μας ακούν γνωρίζουν, επίσης, ότι το μεγάλο πρόβλημα που συμπιέζει την τιμή παραγωγού είναι οι ελληνοποιήσεις γάλακτος. Είναι το αιγοπρόβειο γάλα, πέραν του αγελαδινού, που έρχεται από τη Ρουμανία, που έρχεται από τη Βουλγαρία, από γειτονικές χώρες, όπου το κόστος παραγωγής είναι πολύ μικρότερο, το επίπεδο διαβιώσεως είναι πολύ χαμηλότερο του μέσου Έλληνα. Έτσι συμπιέζεται και η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα, γιατί είναι πιο ανταγωνιστικοί οι παραγωγοί φέτας που παίρνουν γάλα από μη ελληνικές φυλές σε σχέση με αυτούς που το παράγουν αγοράζοντας ως πρώτη ύλη ελληνικό γάλα. Εκεί θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από πλευράς της Πολιτείας, από πλευράς των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και ας αφήσουν τις σκιαμαχίες με ανεμόμυλους.

Κάποιοι ανακάλυψαν όψιμα τη φέτα

Βεβαίως, υπάρχει ο προβληματισμός μήπως υπάρξει ένα κακό προηγούμενο με τη συμφωνία αυτή, γιατί μιλούμε για μια αγορά 30 εκατομμυρίων. Εμείς παράγουμε 112 χιλιάδες τόνους φέτα, τόση νομίζω ήταν πέρυσι. Από αυτή, κάπου 80 χιλιάδες καταναλώνουμε στο εσωτερικό, το υπόλοιπο κατά 90% απευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου εκεί έχει πλήρη προστασία. Και ένα μικρό μέρος μένει ουσιαστικά για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Μιλούμε για μια ζήτηση που ξεπερνάει τους 500 χιλιάδες τόνους σε επίπεδο Ευρώπης, και το ένα εκατομμύριο τόνους σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον Καναδά στέλνουμε μόνο 5 χιλιάδες τόνους. Ο θόρυβος που γίνεται δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα.

Απευθύνεστε σε έναν πολιτικό ο οποίος δεν πολιτεύεται με όρους εσωτερικής κατανάλωσης. Γιατί ακούω πολλούς να αναφέρονται όψιμα στη φέτα. Δεν ξέρω πόσοι έχουν ασχοληθεί πραγματικά, πόσοι έχουν υπερασπιστεί την φέτα σε διεθνή φόρα. Έχω μιλήσει στη Ρίγα της Λετονίας, στη Χάγη, στη Μπρατισλάβα και στο Λουξεμβούργο απευθυνόμενος στην Επίτροπο εμπορίου, την κ. Μάλστρομ. Έχω αναλάβει πρωτοβουλία και έχω στείλει επιστολές από τον πρόεδρο της Κομισιόν τον κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου τον κ. Σουλτς, μέχρι το σύνολο των ευρωβουλευτών και τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κομμάτων, διεκδικώντας τι; Η ΕΕ στις συμφωνίες που έχει με τις τρίτες χώρες να μην δημιουργεί με την πολιτική της ΠΟΠ δύο και τριών ταχυτήτων, αλλά να έχει ενιαία προστασία των ΠΟΠ σε όλες τις συμφωνίες με τρίτες χώρες.

16 ΠΟΠ ελληνικού ενδιαφέροντος στη CETA

Τι γίνεται με τη συμφωνία του Καναδά; Από τα 1.200 ΠΟΠ που έχουμε, μόλις 170 νομίζω τελικά συμπεριελήφθησαν. Υπήρξε μια διαπραγμάτευση στη συμφωνία αυτή. Πάνω από 900 ΠΟΠ δεν έχουν καμία προστασία στη συμφωνία με τον Καναδά. Κι από αυτά που έχουν προστασία, τα 16 είναι ελληνικού ενδιαφέροντος: άλλα με πλήρη προστασία, όπως η γραβιέρα Κρήτης, η γραβιέρα Νάξου, ο κρόκος Κοζάνης, οι ελιές Καλαμών και άλλα με αυξημένη προστασία, όπως η φέτα που αρχικά δεν είχε καμία προστασία. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να πιέσουμε όλοι προς την κατεύθυνση η ΕΕ να προτάσσει όλα αυτά τα προϊόντα να έχουν την ίδια προστασία στις συμφωνίες με τις τρίτες χώρες. Αυτό είναι το μείζον και αυτός είναι ο στόχος.

Ο… πειρασμός της εναρμόνισης των τιμών

Από εκεί και πέρα, καθώς ο θόρυβος που γίνεται σήμερα με τη CETA δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, φοβούμαι ότι βρίσκονται συγκεκριμένα συμφέροντα που συντηρούν αυτόν τον θόρυβο κι αυτήν την ένταση. Εγώ κατανοώ, όπως σας είπα, την ανησυχία των κτηνοτρόφων, εύλογη είναι, αλλά νομίζω ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να είναι σε εγρήγορση γιατί φοβούμαι κάποιοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό της εναρμόνισης των τιμών, όπως ζήσαμε την προηγούμενη δεκαετία με το αγελαδινό γάλα.

Για σενάρια συνομωσιολογίας πίσω από την ψήφιση της CETA

Το ότι είμαστε καχύποπτοι στην Ελλάδα είναι αλήθεια. Εδώ πιστεύει το ένα τρίτο του πληθυσμού ότι μας ψεκάζουν. Εδώ υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που έκαναν σταδιοδρομία με αυτήν την επιχειρηματολογία. Υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας που καταθέτουν τα χαρτιά του Σώρρα στην Εφορία, πιστεύοντας ότι έτσι θα γλυτώσουν τις οφειλές τους, ότι υπάρχουν τα 600 δις της Τράπεζας της Ανατολής. Τι να σας πω; Εγώ με όσους μιλώ νομίζω ότι στο τέλος αντιλαμβάνονται το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει θέμα, υπάρχει θέμα, αλλά να δούμε την πραγματική του διάσταση.

Και βεβαίως, υπάρχει η δήλωση του Επιτρόπου Χόγκαν ότι στην πενταετία επάνω θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, προκειμένου και η φέτα να έχει πλήρη προστασία όπως και άλλα προϊόντα. Δεν χρειάζεται να εφησυχάζουμε. Σε εγρήγορση πρέπει να είμαστε. Να βάζουμε στην ατζέντα μας πάντοτε τα ζητήματα της προστασίας των ΠΟΠ, αλλά σας λέω κάθε πράγμα να το βλέπουμε στις πραγματικές του διαστάσεις και όχι να το μετράμε με τον ίσκιο του. Μην δημιουργούμε μόνοι μας υπερβολικές διαστάσεις σε ζητήματα που δεν υπάρχουν.

Η υποκρισία της κυβέρνησης

Είναι αρκούντως υποκριτική η στάση της κυβέρνησης. Και οι τηλεθεατές μας θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Για να έλθει στο ευρωκοινοβούλιο η συμφωνία αυτή, η CETA, πέρασε από χίλια δυο κύματα, από έγκριση από το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών Ανάπτυξης. Έχει την υπογραφή του κ. Σταθάκη. Γιατί κάποιοι κρύβονται, πίσω από τη στάση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που καταψήφισαν τη CETA. Δεν την καταψήφισαν, όμως, για τη φέτα, αλλά για εργασιακά ζητήματα. Δεν θα έφθανε ποτέ για ψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο αν δεν είχε την έγκριση των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Εξαιρώ πια το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι στη φάση του Brexit.

Θα το γυρίσουν πάλι στο… τσάμικο και θα λένε βάλτε βέτο;

Και βεβαίως ακούμε και το άλλο τώρα. Η κυβέρνηση επειδή πατάει σε δύο βάρκες, δεν ξέρει αν θα κλείσει η αξιολόγηση, αν θα προκηρύξει εκλογές. Ομοίως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αποστόλου, ο οποίος κάποτε σε όλους του τόνους ζήταγε να μπει βέτο για τη CETA, τώρα προφανώς συμφώνησε και αυτός να έλθει προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο και κατανοεί πως πρέπει να το εισηγηθεί και στην ελληνική βουλή προς ψήφιση. Πληροφορούμαι, λοιπόν, ότι θα προσπαθήσουν να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε βάθος χρόνου την ψήφισή της, την επικύρωση της συμφωνίας, ώστε αν δεν είναι κυβέρνηση να το γυρίσουν πάλι στο… τσάμικο και να λένε βάλτε βέτο, δεν την ψηφίζουμε κλπ. Όταν έχουν δώσει το ΟΚ για να έλθει προς ψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια! Έτσι, όμως, δεν γίνεται υπεύθυνη πολιτική. Δεν μπορεί ανάλογα με το σε ποια θέση είσαι σήμερα, στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση να πολιτεύεσαι, την μια να λες βάζουμε βέτο, την άλλη να εισηγείσαι την υπερψήφιση της συμφωνίας, την επικύρωση της συμφωνίας στο εθνικό κοινοβούλιο. Και αυτό θα ήθελα οι κτηνοτρόφοι να το αξιολογήσουν!

Σέρνεται η κυβέρνηση και δεν λέει τι θα κάνει

Από την ημέρα που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση δεν έχουμε βγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο των καθυστερήσεων, της επένδυσης σε ένα καλύτερο αύριο που θα έλθει γιατί θα αλλάξει το ευρωπαϊκό περιβάλλον, θα αλλάξουν τα δεδομένα και συνεχώς οι ελπίδες και οι προσδοκίες διαψεύδονται. Νομίζω τη σκληρή αλήθεια την είπε ο κ. Χουλιαράκης, όταν δήλωσε ότι είναι προτιμότερη μια επώδυνη συμφωνία σήμερα παρά μια καλύτερη συμφωνία σε 6 μήνες. Γιατί πολύ απλά, τα δεδομένα στην πραγματική οικονομία επιβαρύνονται από την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και την ασάφεια που υπάρχει στο οικονομικό περιβάλλον. Θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρουν τις αποφάσεις τους. Σέρνεται η κυβέρνηση και δεν λέει τι θα κάνει τελικά. Γιατί όλες αυτές οι απαιτήσεις των εταίρων μας δεν υπήρχαν πριν κάποιους μήνες.

Χειροτερεύει η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης

Όσο καθυστερεί η επίλυση του προβλήματος, όσο καθυστερεί η συμφωνία για την αξιολόγηση, νέες απαιτήσεις μπαίνουν στη διαπραγμάτευση. Όλο και χειροτερεύει η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. Λοιπόν, αν δεν υπάρξουν επενδύσεις, αν δεν υπάρξει μια άλλη φιλοσοφία  οικονομική -κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια κυβέρνηση που ποινικοποιεί την επιχειρηματική δράση, που έχει βαλτώσει κάθε σοβαρή επένδυση, από το Ελληνικό μέχρι το ΔΕΣΦΑ- μην έχουμε αυταπάτες ότι η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση. Θα βυθίζεται καθημερινά στο τέλμα με μια κυβέρνηση που δεν είναι αποφασισμένη να κάνει πραγματικές τομές, πραγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όσοι μπορούν και παραμερίζουν την οργή και την αγανάκτηση και με νηφαλιότητα συγκρίνουν ποιά ήταν η κατάσταση το Νοέμβριο του ’14, μετά την επίμονη προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης, και ποια είναι η κατάσταση σήμερα, νομίζω ότι μπορούν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματά τι πρέπει να πράξουν την ώρα των εκλογών, που μακάρι να είναι μια ώρα αρχύτερα. Και εμείς ζητούμε εκλογές ανεξάρτητα από την έκβαση της αξιολόγησης, γιατί η παραμονή αυτής της κυβέρνησης επιβαρύνει καθημερινά την κατάσταση.

 

Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ

Για το θέμα των εκλογών η θέση της ΝΔ είναι ότι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, τόσο επιβαρύνεται η κατάσταση της χώρας. Τη ΝΔ πολιτικά, αν θέλετε, θα την συνέφερε να πάνε πιο πίσω οι εκλογές για να είναι 100% σίγουρο ότι θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση γιατί ότι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση τόσο αυξάνεται η αγανάκτηση των πολιτών που καταγράφεται σε όλες τις έρευνες τις κοινής γνώμης. Σήμερα και στη φίλα προσκείμενη προς την κυβέρνηση «Εφημερίδα των Συντακτών», η δημοσκόπηση μάς δίνει προβάδισμα 14 μονάδων. Νομίζω ότι όσο μένει η κυβέρνηση τόσο ανοίγει η ψαλίδα της ΝΔ από το κυβερνών κόμμα. Αλλά το θέμα είναι ότι όσο παραμένει τόσο μεγαλώνει και ο λογαριασμός, τόσο επιβαρύνεται και η αφετηρία από την οποία θα ξεκινήσει η προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Γι’ αυτό ζητούμε εκλογές, ενώ πολιτικά θα μας συνέφερε να καθυστερήσουν οι εκλογές προκειμένου να είναι “δεμένο” ότι θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία