BACK TO
TOP
Πολιτικές

Άτυπο κρούσμα «τρελών αγελάδων» στην Ισπανία

Οι ισπανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι εντοπίστηκε ένα κρούσμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (BSE), της γνωστής και ως «ασθένειας των τρελών αγελάδων» στην επαρχία της Καστίλης και Λεόν, στη βορειοδυτική Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE).

Άτυπο κρούσμα «τρελών αγελάδων» στην Ισπανία

5
0

Σε ιατρικούς ελέγχους ρουτίνας εντοπίστηκε ένα θετικό δείγμα της άτυπης BSE τύπου L σε ιστό ενός ζώου που προέρχεται από ένα αγρόκτημα στο Ορκάχο Μεδιανέρο, κοντά στη Σαλαμάνκα. Η ανακοίνωση του OIE, ενός οργανισμού που εδρεύει στο Παρίσι, βασίζεται σε μια αναφορά του υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας.

Η κλασική νόσος των τρελών αγελάδων εντοπίστηκε στη Βρετανία στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και εξαπλώθηκε από εκεί σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Είχε ρημάξει τα κοπάδια βοοειδών μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και συνδέθηκε με τον εγκεφαλική ασθένεια Creutzfeldt-Jakob στον άνθρωπο.

Άτυπες περιπτώσεις έχουν κατά καιρούς έχουν ανιχνευθεί τα τελευταία χρόνια, με την Ιρλανδία να αναφέρει κρούσμα τον περασμένο μήνα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας ανακοίνωσε τα κρούσματα που εντοπίστηκαν δε πρόκειται να οδηγήσουν σε οποιουσδήποτε περιορισμούς στο εμπόριο ή να επηρεάσουν τους καταναλωτές.

Ωστόσο, ένα άτυπο κρούσμα στη Βραζιλία, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του βοείου κρέατος, το 2012 οδήγησε ορισμένους εισαγωγείς να αναστείλουν εμπορικές συμφωνίες.

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταδιακά επαναφέρει εμπόριο, μετά εμπάργκο από κράτη που απαγόρευσαν τις εισαγωγές ευρωπαϊκού βοείου κρέατος μετά το ξέσπασμα της νόσου των τρελών αγελάδων στην αλλαγή του αιώνα.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ξεκινήσει τις εισαγωγές βοείου κρέατος από διάφορες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων από Ιρλανδία και πιο πρόσφατα από Γαλλία.

(Πηγή: reuters.com)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία