BACK TO
TOP
Πολιτικές

«Ευκαιρία» για Ταϋλάνδη και Βραζιλία οι μειωμένες εξαγωγές πουλερικών της ΕΕ

Η γρίπη των πτηνών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση 105.000 τόνων στην ποσότητα κοτόπουλου που θα εξαχθεί φέτος από την ΕΕ, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Αυτή η μείωση, που αγγίζει το ποσοστό της τάξης του 8,9%, θα είναι η μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία 16 χρόνια, ενώ Βραζιλία και Ταϋλάνδη μπορούν να επωφεληθούν, αυξάνοντας τις εξαγωγές τους αν δε χτυπηθούν από τη γρίπη.

«Ευκαιρία» για Ταϋλάνδη και Βραζιλία οι μειωμένες εξαγωγές πουλερικών της ΕΕ

2
0

Χώρες, όπως η Νότια Αφρική και τις Φιλιππίνες, έχουν ήδη θέσει περιορισμούς στην εισαγωγή ευρωπαϊκού κρέατος, μετά από τα διάφορα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ολόκληρη την Ένωση.

Ευρώπη

Κρούσματα της γρίπης έχουν αναφερθεί στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Έχει χτυπήσει, μάλιστα, ιδιαίτερα σκληρά τη Γαλλία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη εκτροφή πουλερικών στην ΕΕ.

Όμως, οι τιμές της ΕΕ μέχρι στιγμής έχουν δείξει μικρή διαφοροποίηση από την πρώτη εμφάνιση του στελέχους H5N8 στην Ουγγαρία τον Οκτώβριο το 2016.

Η Ταϋλάνδη δεν έχει επίσης συναντήσει ανάταση τιμών, δεδομένου ότι στοχεύει στην αντικατάσταση των εισαγωγών από τις πληγείσες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν υπήρξαν αναφορές της νόσου στην Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Rabobank, η Ταϊλάνδη αύξησε τις συνολικές εξαγωγές της κατά 6% το 2016 και το άνοιγμα των εξαγωγών ωμού κρέατος στη Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη θα μπορούσε να μεγεθύνει αυτό το ποσοστό.

Χρυσή ευκαιρία

Η κυβέρνηση της Ταϋλάνδης εκτιμά αύξηση της τάξης του 4% στις εξαγωγές πουλερικών. Ωστόσο, θα πετύχει αυτή τη «χρυσή ευκαιρία», μόνο αν δε χτυπηθεί από τη νόσο.

Ο Nan-Dirk Mulder, αναλυτής ζωικής πρωτεΐνης της Rabobank, ανέφερε ότι ήταν σημαντικός ο αντίκτυπος της γρίπης στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Οι πρόσφατες προσβολές Κινέζων από τη γρίπη των πτηνών, άλλαξαν δραματικά τις συνθήκες της κινεζικής αγοράς και αυτό θα μειώσει έμμεσα τις εισαγωγές πουλερικών μέσα στους επόμενους μήνες», τόνισε.

«Αυτό θα επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές για φτερούγες και τα μπούτια- κυρίως της Βραζιλίας, η οποία είναι σημαντικός εξαγωγέας στην Κίνα».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπήρξαν κάποιες ύποπτες περιπτώσεις λοιμώξεων του στελέχους H7N9 από άνθρωπο σε άνθρωποι, που είχαν τη δυνατότητα να προκαλέσουν πανδημία.

Το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν θέσει περιορισμούς στις εισαγωγές κρέατος πουλερικών των ΗΠΑ, η οποία έδωσε μια ακόμη ευκαιρία για εξαγωγές στην Ταϊλάνδη.

Βραζιλία

Η Βραζιλία θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από την επιδημία αυτή εάν δεν εμφανιστούν κρούσματα στη χώρα.

Το USDA εκτιμάται ότι οι εξαγωγές της Βραζιλίας θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 10% το 2017 «κυρίως λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της γρίπης των πτηνών σε πολλές χώρες».

(Πηγή: fginsight.com)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία