BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Σύσκεψη με Αποστόλου ζητούν οι κτηνοτρόφοι Θάσου

Θέμα της σύσκεψης τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την πυρκαγιά του Σεπτεμβρίου 2016.

Σύσκεψη με Αποστόλου ζητούν οι κτηνοτρόφοι Θάσου

2
0

Πρόσκληση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου να προεδρεύσει σε σύσκεψη που θα λάβει χώρα στο νησί της Θάσου και θα πραγματεύεται την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν στο νησί μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Σεπτεμβρίου 2016 υπέβαλλε με επιστολή του ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν εκτός από τους κτηνοτρόφους της Θάσου και αρμόδιοι φορείς της περιοχής μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Καβάλας, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, ο δήμος, η δασική υπηρεσία, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΕΛΓΑ. Επιθυμία των κτηνοτρόφων είναι η σύσκεψη να πραγματοποιηθεί εντός 15 ημερών.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η άμεση αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου που κατέγραψε ο ΕΛΓΑ, το πρόγραμμα βελτίωσης βοσκοτόπων κυρίως στις πληγείσες περιοχές, η τραπεζική χρηματοδότηση στους πληγέντες κτηνοτρόφους και ανοχή τουλάχιστον για δύο έτη για την πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους εισφορών, η απαγόρευση βόσκησης από τις δασικές υπηρεσίες και η επιβίωση των κτηνοτρόφων των συγκεκριμένων περιοχών και λόγω της υψηλής πυκνότητας βόσκησης, πρέπει ο τρόπος πληρωμής των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων που επλήγησαν.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον υπουργό αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ν.Καβάλας με έγγραφό του από τις 30-10-2016 με θέμα «Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο νησί της Θάσου» σας είχε ενημερώσει για τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Σεπτεμβρίου που έκαψε το 1/3 των βοσκοτόπων του νησιού. Το ίδιο έγγραφο παραδώσαμε και στον πρώην αναπληρωτή υπουργό ΑΑΤ κ. Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος όμως αντικαταστάθηκε μία εβδομάδα μετά τη σύσκεψη. Επειδή ελάχιστα έχουν πραγματοποιηθεί από αυτά που χρειάζονται για να στηριχθεί και να ενισχυθεί η τοπική κτηνοτροφία του νησιού και ζητώντας άμεσες απαντήσεις και λύσεις, σας καλούμε να προεδρεύσετε σύσκεψης στο νησί της Θάσου με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες (βουλευτές, περιφερειάρχη, δήμο, δασική υπηρεσία, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ και εκπροσώπους κτηνοτρόφων και αγροτών του νησιού). 

Τα θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης είναι :

  • η απαγόρευση βόσκησης από τις δασικές υπηρεσίες και η επιβίωση των κτηνοτρόφων των συγκεκριμένων περιοχών.
  • η ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν οι πραγματικοί τους βοσκότοποι για την αγορά ζωοτροφών.
  • λόγω της υψηλής πυκνότητας βόσκησης 3,9 ΖΜ\Ha, πρέπει να βρεθεί τρόπος για την πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων που επλήγησαν.
  • Επιπλέον μοριοδότηση για την ένταξη σε σχέδια βελτίωσης και κατ’ εξαίρεση λόγω της έκτακτης ανάγκης το ανώτερο ποσοστό ενίσχυσης για το νησί της Θάσου με στόχο τη βελτίωση του εξοπλισμού και των  υποδομών των κτηνοτρόφων και αγροτών, όπως θα ισχύσει και στα νησιά που είχαν πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές.
  • Τρόπος αποζημίωσης των κτηνοτρόφων που καταστράφηκαν οι σταυλικές τους εγκαταστάσεις.
  • Κάλυψη λόγω ανωτέρας βίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τρία έτη για το ζωικό κεφάλαιο που καταστράφηκε και δεν έγινε εφικτό να καταγραφεί από τον ΕΛΓΑ.
  • Την άμεση αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου που κατέγραψε ο ΕΛΓΑ.
  • Πρόγραμμα βελτίωσης βοσκοτόπων κυρίως στις πληγείσες περιοχές.
  • Τραπεζική χρηματοδότηση στους πληγέντες κτηνοτρόφους και ανοχή τουλάχιστον για δύο έτη για την πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους εισφορών.
  • Τέλος και άσχετα από τις καταστροφικές πυρκαγιές το υψηλό κόστος αγοράς ζωοτροφών για το νησί της Θάσου, που πολλές φορές είναι διπλάσιο από την ηπειρωτική χώρα και οι ταυτόχρονα χαμηλότερες τιμές στην πώληση των κτηνοτροφικών προϊόντων τους.
Θα θέλαμε η σύσκεψη αυτή να πραγματοποιηθεί άμεσα, εντός των 15 επόμενων ημερών.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία