BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Ομοφωνία στο Συμβούλιο αλιείας για τα ιχθυαποθέματα

Tο Συμβούλιο την Πέμπτη 11 Μαΐου κατέληξε σ΄ένα νέο κανονισμό πιο απλό και περιφερειακό.

Ομοφωνία στο Συμβούλιο αλιείας για τα ιχθυαποθέματα

2
0
Σε γενική συμφωνία για τη διατήρηση των ιχθυαποθεμάτων και την προστασία των θαλασσίων οικοσυστημάτων κατέληξε το Συμβούλιο αλιείας την Πέμπτη 11 Μαΐου και ως εκ τούτου ο νέος κανονισμός είναι πιο απλός, ενώ δύναται έμφαση και στις παρεφερειακές αρχές. Τώρα μένει να υιοθετήσει τον κανονισμό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ

Πιο αναλυτικά, οι υπουργοί γεωργίας και αλιείας ενέκριναν την πρόταση νέων κανόνων που συχνά αναφέρεται και ως «τεχνικά μέτρα». Η θέση του Συμβουλίου βασίζεται σε πρόταση της Κομισιόν που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κανόνων σχετικά με τον τρόπο και τον τόπο όπου μπορούν να ψαρεύουν οι αλιείς. Αυτά καλύπτουν τη λήψη και εκφόρτωση των αλιευτικών πόρων, τις προδιαγραφές και τη λειτουργία αλιευτικών σκαφών καθώς και τα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεών τους σε ευαίσθητα είδη ή περιοχές



«Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι ψαράδες έπρεπε να ακολουθούν πάνω από 30 διαφορετικούς κανονισμούς», σημείωσε ο Ρόντερικ Γκάλντες, υπουργός γεωργίας, αλιείας και δικαιωμάτων των ζώων της Μάλτας, η χώρα του οποίου κατέχει την προεδρία της ΕΕ. «Επρόκειτο για ένα υπερβολικά δύσκολο και επαχθές νομοθετικό πλαίσιο. Θέλουμε να διευκολύνουμε τη ζωή τους, να εγγυηθούμε τη νομική ασφάλεια και να επικεντρωθούμε στην καινοτομία. Καλύτεροι και σαφέστεροι κανόνες θα βοηθήσουν στην προστασία των θαλασσών μας και στη βιωσιμότητα των αλιευτικών μας πόρων. Και πάνω απ 'όλα, η θέση του Συμβουλίου εξουσιοδοτεί την αλιευτική κοινότητα δίνοντάς της πιο άμεσο λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων»

Με άλλα λόγια η θέση του Συμβουλίου βελτιώνει την πρόταση της Κομισιόν όσον αφορά τους υπάρχοντες κανόνες και είναι πιο απλή και περιφερειακή.

Άλλα διακριτικά στοιχεία της θέσης του Συμβουλίου είναι τα εξής:
  • Ποσοτικοί στόχοι: το Συμβούλιο επιδιώκει μια λειτουργική λύση εξασφαλίζοντας ότι τα αλιεύματα θαλάσσιων ειδών κάτω από τα ελάχιστα μεγέθη αναφοράς διατήρησης θα μειωθούν στο μέτρο του δυνατού.
  • Μέτρα διασφάλισης: επιβεβαιώνεται η δυνατότητα λήψης επειγόντων μέτρων σε περίπτωση ανησυχητικής μείωσης των αποθεμάτων. Παρέχεται περισσότερος χώρος στη συμμετοχή των περιφερειακών παραγόντων.
  • Υψηλό επίπεδο επιλεκτικότητας: το Συμβούλιο επιτρέπει την τεχνική καινοτομία, σεβόμενη πλήρως την ανάγκη τήρησης υψηλών προτύπων διατήρησης, συμβάλλοντας έτσι στην εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης.
  • Προδιαγραφές μεγέθους διχτυών: αποσαφηνίζεται η νομική βάση για πιθανές προσαρμογές.
  • Αλιεία με δονήσεις: η γενική προσέγγιση επιτρέπει τη συνέχισή της υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει επιστημονική αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων από τη χρησιμοποίηση τέτοιων αλιευτικών εργαλείων στα στοχευόμενα είδη και στα ευαίσθητα είδη και ενδιαιτήματα.

Επόμενα βήματαΗ γενική προσέγγιση που υιοθετήθηκε σήμερα είναι η θέση του Συμβουλίου για συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο πρέπει να υιοθετήσει τη θέση του σχετικά με την πρόταση αυτή κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, επιτρέποντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Και τα δύο θεσμικά όργανα πρέπει να συμφωνήσουν στο κείμενο πριν τεθεί σε ισχύ. 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία