BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Κέλλας: Ανυπεράσπιστοι κτηνοτρόφοι σε αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου

«Οι καταγγελίες της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας σχετικά με αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος, που χρησιμοποιείται για παρασκευή φέτας, με επίπτωση τη ραγδαία μείωση των τιμών του εγχώριου γάλακτος αλλά και την ενδεχόμενη αμφισβήτηση του «εθνικού» μας προϊόντος, αποκαλύπτουν σε όλο τους το μεγαλείο την αδυναμία της κυβέρνησης να προασπίσει έναν από τους ελάχιστους τομείς που συμβάλλουν διαρκώς με θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ της χώρας».

Κέλλας: Ανυπεράσπιστοι κτηνοτρόφοι σε αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου

2
0

Τα παραπάνω σημειώνει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Αφορμή, στάθηκε η επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας προς τον κ. Αποστόλου, με την οποία καταγγέλλεται ευθέως παράνομη χρήση εισαγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος για την παρασκευή φέτας, που έχει ως αποτέλεσμα την συμπίεση των τιμών γάλακτος και παραγόμενου προϊόντος, σε μία περίοδο που το αγροτικό εισόδημα βρίσκεται στο ναδίρ.

Ο κ. Κέλλας μεταφέρει την άποψη των κτηνοτρόφων ότι «το πρόβλημα που απειλεί με ολοκληρωτική καταστροφή τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας στη χώρα μας, οφείλεται στην παντελή έλλειψη ελέγχων από τον αρμόδιο φορέα ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ».

«Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν επίσης», σημειώνεται στην ερώτηση, «πως πλέον γαλακτοβιομηχανία απροκάλυπτα ενημερώνει τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται, ότι η βασική αιτία μείωσης της τιμής του γάλακτος είναι ο έντονος ανταγωνισμός από αντίπαλες εταιρείες και η χαμηλή τιμή του εισαγόμενου πρόβειου γάλακτος».

«Έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ που αναφέρουν στους κτηνοτρόφους ως αιτία την χαμηλή τιμή του εισαγόμενου πρόβειου γάλακτος» είναι η χαρακτηριστική διατύπωση στην επιστολή, που θα πρέπει να προκαλεί αν μη τι άλλο, έντονο προβληματισμό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ο Λαρισαίος πολιτικός εστιάζει παράλληλα και σε μία εξίσου σημαντική παράμετρο της υπόθεσης, υπενθυμίζοντας πως

«ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), η φέτα απαγορεύεται να παρασκευάζεται από γάλα που παράγεται εκτός Ελλάδας.

 Έτσι, ένας επιπρόσθετος κίνδυνος πέραν της οικονομικής αιμορραγίας για τους αιγοπροβατοτρόφους αλλά και την ελληνική οικονομία γενικότερα, είναι αυτός της αμφισβήτησης της ένδειξης ΠΟΠ, εφόσον συνεχιστεί το καταγγελλόμενο καθεστώς παραγωγής φέτας».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. ρωτά τον Yπουργό:

1. Ισχύουν οι καταγγελίες της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας περί αθρόων εισαγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος το οποίο χρησιμοποιείται μη νόμιμα για παρασκευή φέτας;
2. Ισχύουν οι καταγγελίες για ανύπαρκτους ελέγχους από τον "ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ"; Ποιό είναι το ελεγκτικό έργο του εν λόγω φορέα την τελευταία διετία;
3. Ποιά μέτρα σκέφτεται να λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που απειλεί με αφανισμό το δυναμικό κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας;

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία