BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Αφαίμαξη των κτηνοτρόφων τα Διαχειριστικά Βόσκησης

Φάµπρικα µε τα λεφτά των κτηνοτρόφων ανοίγουν τα ∆ιαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης για γραφειοκράτες, χαρτογράφους, ηµετέρους και κάθε λογής υπηρεσιακούς που θα πληρώνονται ώστε να διαπιστώσει η πολιτεία ότι εκεί που βόσκουν τα ζώα είναι λιβάδια και όχι πολυκατοικίες.

Αφαίμαξη των κτηνοτρόφων τα Διαχειριστικά Βόσκησης

0
0
Με την υπόσχεση παράλληλα ότι µε χιλιάδες µελέτες από βουνό σε βουνό τα βοσκοτόπια θα γίνουν «παλάτια» (µέχρι σταβλικούς οικισµούς υπόσχονται) και θα λυθούν προβλήµατα κατανοµής που ουσιαστικά η ίδια η πολιτεία δηµιούργησε µε την εκτατικοποίηση των ενισχύσεων (ανά στρέµµα και όχι ανά ζώο), οι κτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους τα Σχέδια Βόσκησης και συγκεκριµένα µε το 40% του µισθώµατος που θεωρητικά καταβάλουν για δηµοτικούς βοσκότοπους.

Εκτός από την προσθήκη ακόµα ενός συνεταίρου στις επιδοτήσεις και ενός επιπλέον γραφειοκρατικού εµποδίου, αν θα αλλάξει κάτι στην παραγωγική διαδικασία για τον κτηνοτρόφο είναι αµφίβολο, αν λάβει κανείς υπόψη τα προσωρινά σχέδια που έγιναν σε κάποιους νοµούς, Αυτό πάντως που σίγουρα δεν αλλάζει, είναι η αφαίµαξη του κλάδου και η αγανάκτηση των παραγωγών που σήµανε η απώλεια δικαιωµάτων (έγιναν χίλια µπαλώµατα και τεχνικές λύσεις) και συνεχίζεται µε τα λάθη στους ∆ασικούς Χάρτες.

Όσον αφορά τώρα το τι κοµίζει η ΚΥΑ για τα ∆ιαχειριστικά Σχέδια, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, σε ενηµέρωση των δηµοσιογράφων, έφτασε στο σηµείο να χαρακτηρίσει «ιστορική στιγµή» την υπογραφή της. Τα κύρια σηµεία της υπουργικής απόφασης που παρουσιάζεται στις επόµενες σελίδες έχουν ως εξής

  • Θα γίνει διαχωρισµός των βοσκήσιµων γαιών σε λιβαδικές µονάδες ανά ∆ήµο οι οποίες µετά θα µοιραστούν στους κτηνοτρόφους µε µίσθωµα τουλάχιστον µίας επταετίας. Οι κτηνοτρόφοι θα υπογράφουν σύµβαση, σύµφωνα µε την οποία δεσµεύονται να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση τη λιβαδική τους µονάδα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχουν κυρώσεις. Η κατανοµή θα γίνει ανάλογα µε τον αριθµό και το είδος των ζώων που διαθέτουν, την εγγύτητα της περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται και την υφιστάµενη διαχείριση.
  • Επιχειρείται αύξηση των επιλέξιµων βοσκοτόπων µέσω έργων αύξησης ή δηµιουργίας βοσκοϊκανότητας µε έργα υποδοµής και βελτιώσεις βλάστησης.

  • Γίνεται ταξινόµηση των βοσκοτόπων βάσει της βλάστησής τους σε ποολίβαδα, φρυγανολίβαδα, θαµνολίβαδα, δασολίβαδα. Βάσει αυτής της ταξινόµησης θα υπολογίζονται οι Μηνιαίες Ζωικές Μονάδες (ΜΖΜ) ανά στρέµµα.
  • Επιπλέον, διατυπώνονται προτάσεις για τη συµπληρωµατική χρήση των γεωργικών εκτάσεων για τη διατροφή των αγροτικών ζώων στις περιόδους του έτους που οι βοσκήσιµες γαίες δε µπορούν να βοσκηθούν (π.χ. χειµώνα ή καλοκαίρι).
  • Στους κτηνοτρόφους, γίνονται προτάσεις συνεργασίας προκειµένου να διαχειριστούν αποτελεσµατικότερα τις βοσκήσιµες γαίες της περιοχής τους.
  • Προτείνονται οργανωµένα κατά χώρο και ανάλογα τις πραγµατικές ανάγκες τα απαραίτητα έργα υποδοµής για τη βελτίωση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας (π.χ. ποτίστρες, στέγαστρα, οµβροδεξαµενές) και την φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση των βοσκήσιµων γαιών.            


Διαβάστε εδώ τον 4σέλιδο φάκελο από το φύλλο 609 της Agrenda.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία