BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Παράταση 3 ετών για νομιμοποίηση στάβλων σε δάση

Τριετής παράταση σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και λειτουργούν χωρίς την έκδοση των προβλεπόμενων από την δασική νομοθεσία αδειών δίνεται με τροπολογία του έχει ενσωματωθεί ως άρθρο 145 στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, που ψηφίστηκε από την Βουλή στις 26 Ιουλίου και αναμένεται η δημοσίευσή του σε ΦΕΚ, μεταξύ άλλων.

Αναπτυξιακός για θερμοκήπια, στάβλους ως 20/1

4
0
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της εν λόγω τροπολογίας, με τις παραγράφους 2, 3, 4 και 5 προτείνεται παράταση των προθεσμιών, όπως αυτές ορίσθηκαν αρχικά με τις παρ. 7, 8, 9 και 10 του άρθρου 52 του ν. 4280/2014, και αφορούν σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πτηνοτροφεία, μελισσοκομεία, εκτροφεία θηραμάτων, υδατοκαλλιέργειες, εκτροφεία γουνοφόρων ή άλλων συναφών κτηνοτροφικών μονάδων και ιερούς ναούς (παρ. 7), σε χιονοδρομικά κέντρα και υφιστάμενες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων (παρ. 8), σε έργα που εξυπηρετούν ανάγκες ύδρευσης, όπως υδατοδεξαμενές, γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις, δίκτυα αγωγών προσαγωγής, καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν από ΟΤΑ (παρ. 9), και σε υφιστάμενες κατασκηνώσεις (παρ. 10) τα οποία λειτουργούν χωρίς την έκδοση των προβλεπόμενων από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας αδειών.

Η αναγκαιότητα των διατάξεων απορρέει από το γεγονός ότι οι προβλεπόμενες από τις παρ. 7, 8, 9 και 10του άρθρου 52 του ν. 4280/2016 προθεσμίες για την νομιμοποίηση των προαναφερόμενων έργων δεν αρκούν προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης των ανωτέρω έργων που ανηγέρθησαν επί δασικού χαρακτήρα εκτάσεων χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες έτσι ώστε να επέλθει καθεστώς νομιμότητας στις εκτάσεις αυτές, σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Επίσης, με την παράγραφο 1 του εν λόγω άρθρου τροποποιείται η διάταξη της παραγράφου 18 του άρθρου 52 του ν. 4280/2014 και δίνεται ο απαιτούμενος επιπλέον χρόνος στους πολίτες να αποκτήσουν οριστικό τίτλο για δημόσιες δασικές εκτάσεις που τους παραχωρήθηκαν νομίμως και σύμφωνα με το προϊσχύσαν νομικό πλαίσιο, προκειμένου να τις καλλιεργήσουν γεωργικά, ενισχύοντας τα εισοδήματά τους.

Έτσι, επιτυγχάνεται η επίλυση ζητημάτων που ανέκυψαν λόγω της περιορισμένης χρονικά δέσμευσης, που προέβλεπε η προηγούμενη διάταξη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προβούν έγκαιρα στις προβλεπόμενες διαδικασίες υποβολής αίτησης και δικαιολογητικών για την έκδοση οριστικών τίτλων παραχώρησης. Παρέχεται η δυνατότητα σε εκείνους που ενώ κατέχουν νομίμως προσωρινούς τίτλους παραχώρησης, και καλλιεργούν επί σειρά ετών και αδιαλείπτως γεωργικώς τις εκτάσεις που τους παραχωρήθηκαν για τον σκοπό αυτό, ωστόσο για λόγους, ενδεχομένως προσωπικούς και ιδιαίτερα σημαντικούς, δεν προέβησαν έγκαιρα στις διαδικασίες για την έκδοση οριστικών τίτλων, καθιστώντας αυτούς ανίσχυρους σε περαιτέρω εκμετάλλευση των εν λόγω εκτάσεων, δίχως τη δυνατότητα μεταγραφής, δύναται πλέον να αποκτήσουν οριστικό τίτλο παραχώρησης και να μεταγράψουν το σχετικό τίτλο, διατηρώντας το σκοπό της παραχώρησης. Ακόμη, ο οριστικός αυτός τίτλος αποτελεί πράξη της Διοίκησης που πρέπει να συμπεριληφθεί στον αναρτημένο δασικό χάρτη ώστε να μην απαιτείται η υποβολή αντίρρησης εκ μέρους του πολίτη για την αποτύπωση της σχετικής πληροφορίας σε αυτόν.
 

Όσον αφορά την τελική μορφή του εν λόγω άρθρου έχει ως εξής:

Άρθρο 145

Τροποποίηση διατάξεων του άρθρου 52 του ν. 4280/2014

1. Η παρ. 18 του άρθρου 52 του ν. 4280/2014 (Α΄ 159) αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε ως εξής:

«18. Η παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 3208/2003, πλην του τελευταίου εδαφίου της, καθώς επίσης και η παρά- γραφος 3 του ιδίου άρθρου καταργούνται μετά την πάροδο πέντε (5) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής για τις οριστικά παραχωρηθείσες εκτάσεις ισχύουν οι όροι των παραχωρητηρίων.»

2. Η προθεσμία που προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 52 του ν. 4280/2014 παρατείνεται για τρία (3) έτη από τη λήξη της.

3. Η προθεσμία που προβλέπεται στην παρ. 8 του άρθρου 52 του ν. 4280/2014 παρατείνεται για τρία (3) έτη από τη λήξη της.

4. Η προθεσμία που προβλέπεται στην παρ. 9 του άρθρου 52 του ν. 4280/2014, όπως αυτή παρατάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 46 του ν. 4414/2016 (Α΄ 149), παρατείνεται για τρία (3) έτη από τη λήξη της ανωτέρω παράτασης.

5. Η προθεσμία που προβλέπεται στην παρ. 10 του άρθρου 52 του ν. 4280/2014, όπως αυτή παρατάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 46 του ν. 4414/2016, παρατείνεται για τρία (3) έτη από τη λήξη της ανωτέρω παράτασης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία