BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Κρούσματα πυρετού Δυτικού Νείλου σε Αχαΐα και Ρέθυμνο

Επιβεβαίωση κρούσματος του Πυρετού του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο στην Αχαΐα και το Ρέθυμνο.

0
0

Επιβεβαιώθηκε η Νόσος του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο, με πιθανό τόπο έκθεσης τον οικισμό Κάβελος του Δήμου Αγίου Βασιλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση και βάση με το Κεφάλαιο 2 του Παραρτήματος Β’ της Υπουργικής Απόφασης 172/5332 (ΦΕΚ 351/Β’/9.2.2017) για το «Πρόγραμμα επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή και τα άγρια πτηνά», θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η ενεργητική κλινική επιτήρηση των ιπποειδών και η ενεργητική ορολογική επιτήρηση με χρήση ίππων-μαρτύρων, στην περιοχή αρμοδιότητάς σας, ως ακολούθως:

α) Για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, όπου επιβεβαιώθηκε το νόσημα σε άνθρωπο, η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων περιμετρικά του δήμου όπου εντοπίστηκε το περιστατικό.

β) Για το τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων το οποίο περιλαμβάνεται στη ζώνη ακτίνας 20 χιλιομέτρων από το δήμο όπου εντοπίστηκε το περιστατικό, ισχύουν τα παραπάνω.

γ) Για το υπόλοιπο της Π.Ε. Χανίων, καθώς και για την Π.Ε. Ηρακλείου, οι οποίες συνορεύουν με την ΠΕ Ρεθύμνης, η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την ΠΕ Ρεθύμνης, όπου έχει επιβεβαιωθεί το νόσημα σε άνθρωπο.

Ακόμα, στις περιοχές αρμοδιότητάς σας, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η παθητική επιτήρηση του νοσήματος στα άγρια πτηνά, με αποστολή νεκρών άγριων πτηνών στο Τμήμα Παθολογίας Πτηνών και Μελισσών, Μικροβιολογίας, Λοιμωδών Νοσημάτων και

Βρουκελλώσεων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως.

Επιπλέον της ενεργοποίησης της κλινικής επιτήρησης των ιπποειδών, καθώς και της ορολογικής με τη χρήση ίππων – μαρτύρων στις προαναφερόμενες περιοχές, παρακαλούμε την ΠΕ Ρεθύμνης να προβεί άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:

α) Καταγραφή των ιπποειδών και αποστολή, σε ηλεκτρονική μορφή, του Μητρώου όλων των εκτροφών ιπποειδών (οργανωμένες ή μη) της ζώνης αρμοδιότητάς της στην Κεντρική Υπηρεσία (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων), όπως ορίζεται στην Υπουργική Απόφαση 172/5332 (ΦΕΚ 351/Β’/9.2.2017) και σύμφωνα με το πρότυπο του Παραρτήματος Α’ αυτής.

β) Διενέργεια δειγματοληψιών και σε ιπποειδή που δεν προορίζονται για μάρτυρες τα οποία όμως βρίσκονται εντός της ζώνης των 20 χιλιομέτρων από τον δήμο όπου εντοπίστηκε το περιστατικό.

Αναφορικά με τα αιμοδείγματα των ιπποειδών, αυτά αποστέλλονται, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως, στο αρμόδιο εργαστήριο, που είναι το Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Τα ευρήματα της ενεργητικής επιτήρησης θα πρέπει να καταγράφονται και να αποστέλλονται, σε ηλεκτρονική μορφή, στην Κεντρική Υπηρεσία (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων), στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις mfloros@minagric.gr και seantoniou@minagric.gr.

Τονίζεται ότι για κάθε περίπτωση κλινικής υποψίας ή επιβεβαιωμένου κρούσματος της νόσου (εστία) σε ιπποειδή, θα πρέπει να ενημερώνετε άμεσα την Κεντρική Υπηρεσία, συμπληρώνοντας το αντίστοιχο έντυπο του Παραρτήματος "’ (Υπόδειγμα 3) της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης. Στις περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα πρέπει να ενημερώνετε επιπλέον και τις τοπικές υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Βρείτε εδώ τις σχετικές ανακοινώσεις

Μέτρα για την επιτήρηση του πυρετού του Δυτικού Νείλου στο Ρέθυμνο.pdf

Μέτρα επιτήρησης του πυρετού Δυτικού Νείλου στην Αχαΐα.pdf


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία