BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Με καταστατικό ο κλαδικός συνεταιρισμός προβατοτρόφων

«Σάρκα κι οστά» και με τη «βούλα» αποκτά ο πρώτος κλαδικός συνεταιρισμός αιγοπροβατοτρόφων Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας πλήρως αποκλειστικό ρεπορτάζ της Agrenda στις 3 Φεβρουαρίου. Η προσωρινή διοίκηση του νεοσύστατου φορέα εκπροσώπησης των αιγοπροβατοτρόφων, που θα έχει έδρα στο Αμύνταιο Φλώρινας και την επωνυμία «Αιγοπροβατοτρόφοι Ελλάδος», προχώρησε στην υποβολή της σχετικής αίτησης αναγνώρισης από τις αρχές, την Πέμπτη 10 Μαΐου.

Με καταστατικό ο κλαδικός συνεταιρισμός προβατοτρόφων

5
0

Ιδρυτικά μέλη του Κλαδικού Συνεταιρισμού είναι οι: ΕΑΣ Καλαβρύτων, ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Λιβαδίου, ο Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσώνας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτροφίας περιοχής Αμυνταίου, ο Θρακών Αμνός, ο Αγροτικός Βιομηχανικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης και ο Α.Σ. Αιγοπροβατοτρόφων Πιερίας

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η προσωρινή διοίκηση του Κλαδικού Συνεταιρισμού αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Οι δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν, από υπεύθυνους κι ανεύθυνους, και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό τον κλάδο της Αιγοπροβατοτροφίας είναι ο λόγος της συσπείρωσης μας. Ο κυρίαρχος στόχος του υπό ίδρυση Κλαδικού Συνεταιρισμού είναι η παρέμβαση σε όλα τα θέματα που άπτονται του Κλάδου της Αιγοπροβατοτροφίας και ο συντονισμός των δράσεων όλων των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών παραγωγής προϊόντων αιγοπροβάτων της χώρας μας. Ο Κλαδικός απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους ομοειδής Συνεταιρισμούς για εγγραφή».


H Agrenda στις Φεβρουαρίου έγραφε:

Με πυρήνες της Βόρειας Ελλάδας

Στήνεται εθνικός κλαδικός συνεταιρισµός αιγοπροβατοτροφίας

Στη σύσταση «Εθνικού Κλαδικού Συνεταιρισµού Αιγοπροβατοτροφίας», του πρώτου πρωτοβάθµιου οικονοµικού φορέα, που έχει επιχειρηθεί ποτέ στην Ελλάδα σε τέτοια κλίµακα, προχωρούν εννέα καταξιωµένοι συνεταιρισµοί του κλάδου και ταράσσουν τα λιµνασµένα νερά του, σε µια κρίσιµη καµπή, καθώς οι τιµές έχουν πάρει την «κάτω βόλτα» και το επάγγελµα οδηγείται σε επικίνδυνα µονοπάτια αν δεν αλλάξει κάτι.

Τη «µαγιά» του νέου σχήµατος, ως ιδρυτικά µέλη, διαµορφώνουν -µε γεωγραφική αναφορά αρχής γενοµένης από το βορειοανατολικότερο σηµείο της Ελλάδας- ο συνεταιρισµός «Θρακών Αµνός» από τον Έβρο, το «Μενοίκιο» από την Προσοτσάνη ∆ράµας, ο Αιγοπροβατοτροφικός Συνεταιρισµός «Ε-Ποιµένων» από το Αµύνταιο, οι Αιγοπροβατοτρόφοι Κατερίνης-Πιερίας, ο «Βοσκός» από το Λιβάδι Ελασσόνας, οι Αιγοπροβατοτρόφοι Ελασσόνας, ο Συνεταιρισµός από τις Λαζαρίνες Τρικάλων και ο µπαρουτοκαπνισµένος Συνεταιρισµός Καλαβρύτων.


«Είµαστε εννέα συνεταιρισµοί, που ελέγχουµε µια ποσότητα γάλακτος, η οποία ενδεχοµένως να υπερβαίνει τα 40 εκατ. κιλά ετησίως. Μόνο ο συνεταιρισµός Καλαβρύτων επεξεργάζεται κάθε χρόνο περί τους 20-22.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα», αποκάλυψε στην Agrenda ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισµού «Ε-Ποιµένων» Χαράλαµπος Ματενίδης, ο οποίος, µαζί µε τους Χρήστο Παρασχούδη του «Θρακών Αµνός» και τον Γιώργο Μηλιώνη από τους Αιγοπροβατοτρόφους της Ελασσόνας, αποτελούν την προσωρινή τριµελή διοικούσα επιτροπή.

Σύµφωνα µε το συνοµιλητή µας αυτή τη στιγµή το καταστατικό ίδρυσης του «Εθνικού Κλαδικού Συνεταιρισµού Αιγοπροβατοτροφίας», που θα έχει έδρα στο Αµύνταιο -ώστε να τονιστεί η σηµασία που δίδεται στον περιφερειακό του ρόλο- βρίσκεται στο Ειρηνοδικείο για να λάβει τις σχετικές νοµικές εγκρίσεις και µόλις ολοκληρωθεί κι αυτό το στάδιο θα δροµολογηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του προεδρείου.

 

Επίκειται διεύρυνση και µε άλλα µέλη

Το σχήµα πάντως δεν έχει κλείσει ακόµη, καθώς προχωρηµένες επαφές υπάρχουν µε άλλους δύο αιγοπροβατοτροφικούς συνεταιρισµούς από την Κρήτη (σ.σ. ο ένας είναι τα Κρητικά Μιτάτα) και έναν από τη Λέσβο, οι οποίοι προοριζόταν για ιδρυτικά µέλη, αλλά η µεγάλη απόσταση από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου κατοικοεδρεύει η πλειονότητα των υπολοίπων, δυσκόλευε και καθυστερούσε τις διαδικασίες σύστασης του φορέα, µε αποτέλεσµα να αποφασιστεί η είσοδός τους στο συνεταιριστικό κεφάλαιο σε δεύτερη φάση. «Σε εύλογο χρονικό διάστηµα θα ενταχθούν κι αυτοί οι συνεταιρισµοί», είπε ο κ. Ματενίδης και ξεκαθάρισε ότι «όλοι όσοι συµµετέχουν είναι ισότιµοι. Θα κατέχουµε από µία µερίδα και θα έχουµε δικαίωµα µιας ψήφου», ενώ το ποσό που θα καταβάλει κάθε µέτοχος για να λάβει τη µερίδα του «θα είναι το µικρότερο δυνατό που ορίζει ο νόµος».

 

Απαιτεί μία ενιαία εκπροσώπηση ο κλάδος

«Ένα από τα θέµατα που µας απασχολεί είναι ότι αυτή τη στιγµή στον κλάδο έχουµε δύο εκπροσώπους των αιγοπροβατοτρόφων. Την ΠΕΚ και τον ΣΕΚ, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν αποφασίζουν να κάνουν ένα όργανο. Εµείς είµαστε της άποψης ότι ο χώρος µας θα πρέπει να εκπροσωπείται από έναν φορέα. Μέσα σε µικρό χρονικό διάστηµα θα απευθύνουµε πρόσκληση στους συνάδελφούς µας να καθίσουµε στο ίδιο τραπέζι και να διαµορφώσουµε κοινές απόψεις, ώστε να δώσουµε και µια λύση στο θέµα της ∆ιεπαγγελµατικής, που ταλανίζει το χώρο µας», ανέφερε ο ιδιος.

Ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του νέου σχήµατος είναι, επίσης, η σταθεροποίηση και η ανάδειξη του τοµέα του αιγοπρόβατου. «Να το κάνουµε επάγγελµα επιλογής και να επιστρέψει η αισιοδοξία και το χαµόγελο στον κόσµο» σηµειώνει ο κ. Ματενίδης και προσθέτει: «∆εν πρέπει να δώσουµε αξία σε αυτό το επάγγελµα και τον άνθρωπο που λέγεται κτηνοτρόφος; Είναι κάτι που πρέπει να αρχίσει από την ίδια την πολιτεία, να σε εκτιµά και να σε σέβεται. Να µη χρησιµοποιούν τον όρο τσοµπάνος υποτιµητικά, αλλά να του δώσουν αξία. Να µην είναι στο στόµα του κάθε γονέα ως κατάρα προς το παιδί ότι αν δεν διαβάσει θα καταλήξει τσοµπάνος. Αλλάζοντας αυτή τη νοοτροπία θα µπορέσουν να µας δουν πολύ διαφορετικά και οι βιοµηχανίες. Είναι διαφορετικά να βλέπουν τον κάθε τσοµπάνο καταξιωµένο, ως ένα ισότιµο µέλος της επιχειρηµατικής κοινότητας της Ελλάδας και να συζητούν µαζί του. Και να δούµε αυτός ο άνθρωπος που εργάζεται 14 ώρες την ηµέρα, επί 365 ηµέρες το χρόνο αν ανταµείβεται σωστά και πώς, τί γίνεται µε τη συνταξιοδότησή του και όλα αυτά».

 

Εν καιρώ κοινές συµφωνίες

Για άλλα κρίσιµα ζητήµατα προάσπισης των συµφερόντων του κλάδου, το µέλος του «Εθνικού Κλαδικού Συνεταιρισµού Αιγοπροβατοτροφίας» τόνισε πως θα αναληφθούν πρωτοβουλίες, αλλά σε δεύτερο επίπεδο. «Εννοείται ότι ο στόχος κάθε οικονοµικού πρωτογενούς συνεταιρισµού είναι, όπως το λέει και το καταστατικό του, να µπορεί να προασπίζεται τα συµφέροντα των παραγωγών. Αν χρειαστεί να διαπραγµατευτούµε όλοι µαζί το γάλα θα το κάνουµε. Αν χρειαστεί να παραγγείλουµε όλοι µαζί ζωοτροφές και αυτό θα το κάνουµε. Όµως αυτά εν καιρώ».

 

Οι κτηνοτρόφοι είναι έρμαια των εταιρειών

Το πρώτο βήµα, ως προς τους στόχους του νέου φορέα, είναι ότι έρχεται να καλύψει το κενό εκπροσώπησης στον εγχώριο αιγοπροβατοτροφικό τοµέα, µε ένα ελπιδοφόρο σχήµα το οποίο έχει ζυµωθεί στην αγορά, καθώς τα ιδρυτικά του µέλη είναι επιτυχηµένα επιχειρηµατικά.

«Το κυριότερο πρόβληµα σήµερα για την αιγοπροβατοτροφία είναι ότι το βασικό της προϊόν, το γάλα, πήρε µια τεράστια κατρακύλα. Είµαστε έρµαια των εταιρειών, οι οποίες ελλείψει της πολιτείας, λένε και κάνουν ό,τι θέλουν», τονίζει ο κ. Ματενίδης και συµπληρώνει: «Τα στοιχεία που διαθέτουµε εµείς στα χέρια µας, δεν έχουν καµία σχέση µε όσα µας λένε. Μιλάνε για µείωση της εσωτερικής κατανάλωσης. ∆εν το είδαµε πουθενά. Μιλάνε για πρόβληµα στις εξαγωγές, είτε σε όγκο, είτε σε τιµές. Ούτε αυτό το είδαµε. Είναι θέµατα που θα συζητηθούν µε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς και µέσα σε αυτούς θα είναι και ο ΣΕΒΓΑΠ, γιατί πιστεύουµε και έτσι πρέπει να είναι, ότι οι βιοµηχανίες είναι συνεργάτες και όχι ανταγωνιστές µας».

Επιπλέον, καταστατικός στόχος του νέου Εθνικού Κλαδικού Συνεταιρισµού, είναι να απλώσει χέρι συνεργασίας και στους άλλους εµπλεκόµενους µε τον κλάδο, είτε πρόκειται για συνάδελφούς τους κτηνοτρόφους, είτε προς την Πολιτεία.

 

Δεν υπάρχει µαγικό ραβδάκι

Ο ίδιος έσπευσε να υπογραµµίσει ότι «δεν υπάρχει µαγικό ραβδάκι να πεις ότι θα πάει 1 ή 2 ευρώ το γάλα. Πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες πριν, οι οποίες αυτή τη στιγµή λείπουν» και τόνισε: «Είναι σήµερα ο Έλληνας καταναλωτής σίγουρος για το γάλα που πίνει ή τα γαλακτοκοµικά που καταναλώνει; Εµείς πρώτα από όλα θέλουµε να κερδίσουµε την εµπιστοσύνη για το προϊόν που παράγουµε, του ίδιου του καταναλωτή και να του δώσουµε να το τρώει µε σιγουριά και ασφάλεια».


Δεν είµαστε… λαγοί

Στους λόγους που ώθησαν τον κατακερµατισµένο αδύναµο να διαπραγµατευτεί κλάδο, να προβεί σε αυτή την καταλυτική κίνηση, ο αντιπρόεδρος του «Ε-Ποιµένων» εστίασε στο ότι πρώτη φορά εννέα µεγάλοι συνεταιρισµοί κατάφεραν και συνεννοήθηκαν. «∆εν ισχύει αυτό που µας καταλόγισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βουλή ότι δεν µπορούµε να συνεργαστούµε και ότι αυτός είναι ο λόγος που η κτηνοτροφία βιώνει αυτά που βιώνει σήµερα», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «λένε ότι οι λαγοί δεν κάνουν κοπάδι. ∆εν είµαστε λαγοί και το νέο σχήµα συνιστά την καλύτερη απάντηση».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία