BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Στο κενό ακόμα μια φορά η προσπάθεια για Διεπαγγελματική

Την ώρα που ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας κατακρημνίζεται, στο κενό φαίνεται ότι έπεσε για ακόμα μια φορά η προσπάθεια για συμφωνία δημιουργίας μιας ενιαίας Διεπαγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα. Μετά και τη συνάντηση της Παρασκευής 11 Μαΐου στη πλατεία Βάθη μεταξύ παραγωγών (με ηχηρές ωστόσο απουσίες) και μεταποιητών, αποδείχτηκε ότι τέτοιου είδους συγκλήσεις δεν γίνονται όταν δεν εκφράζεται η ανάγκη της βάσης αλλά μόνο η αγωνία της κορυφής.

Στο κενό ακόμα μια φορά η προσπάθεια για Διεπαγγελματική

2
0

Αν και το ραντεβού είχε κλειστεί την περασμένη εβδομάδα στη Λάρισα με τη σύμφωνη γνώμη όλων, τελικά στο υπουργείου δεν παρέστησαν τόσο οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας (ο πρόεδρος της Νίκος Παλάσκας απουσίασε λόγω ασθενείας) όσο και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).

Έτσι στην συνάντηση – που πραγματοποιήθηκε στον 6ο όροφο της Αχαρνών – τον υπουργό συνάντησαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), υπό τον πρόεδρό του Παναγιώτη Πεβερέτο, η πλευρά των μεταποιητών (με τον Χρήστο Αποστολόπουλο, πρόεδρο της ΣΕΒΓΑΠ) και των μικρών τυροκόμων που εκπροσωπούσε ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΕΑΣ Καλαβρύτων και του Δικτύου Οικολογικής Διαχείρισης Προϊόντων - Παραπροϊόντων - Υποπροϊόντων Φέτας (Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ), Παύλος Σατολιάς.

«Αλίμονό μας»

Μετά την συνάντηση, που ξεκίνησε στις 11:15 π.μ και διήρκησε περισσότερο από μιάμιση ώρα, οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι μεταποιητές εξήλθαν απογοητευμένοι αφού όπως ανέφεραν στο Agronews στην ουσία δεν έγινε κάποιο ουσιαστικό βήμα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Παύλου Σατολιά ο οποίος τόνισε: «Περιμένουμε νέα συνάντηση με την παρουσία όλων των φορέων με την ελπίδα να βγει κάτι. Αλλιώς αλίμονο μας». Από την πλευρά του ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου με δηλώσεις του στο Agronews αναφέρθηκε στην σύσταση μιας επιτροπής «από τους μεταποιητές και τους κτηνοτρόφους η οποία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα συντάξει μια κοινή πρόταση που θα συζητηθεί ευρύτερα στον κλάδο και με την παρουσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να υλοποιήσουμε αυτό που έχει ανάγκη ο χώρος».

Δηλώσεις

Ειδικότερα, ο Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε μετά την συνάντηση με τους κτηνοτρόφους και τους μεταποιητές: «Ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας βιώνει αυτήν την περίοδο μια μεγάλη κρίση. Ιδιαίτερα όσον αφορά την τιμή του γάλακτος. Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε διαρκώς σε συναντήσεις με τους εκπροσώπους του χώρου ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Εμείς θα εντείνουμε τους ελέγχους αλλά αυτό που μας απασχολεί είναι πως θα οργανωθεί ο κλάδος ώστε να μπορούμε να υπερασπιστούμε το προϊόν που παράγει, δηλαδή τη φέτα.  Είχαμε μια συνάντηση σήμερα για τη ίδρυση της Διεπαγγελματικής οργάνωσης Φέτας. Αυτό που αποφασίσαμε ήταν να δημιουργηθεί μια επιτροπή από τους μεταποιητές και τους κτηνοτρόφους η οποία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα συντάξει μια κοινή πρόταση που θα συζητηθεί ευρύτερα στον κλάδο και με την παρουσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να υλοποιήσουμε αυτό που έχει ανάγκη ο χώρος. Την εκπροσώπηση μέσα από μια συλλογικότητα η οποία θα αναλάβει μαζί με το υπουργεί έναν ουσιαστικό ρόλο στην υπεράσπιση του προϊόντος τους. Παράλληλα, από πλευράς μας προετοιμαζόμαστε όχι μόνο να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους αλλά  γενικότερα να βοηθήσουμε. Σύντομα θα δοθεί μια μεγάλη ανάσα με την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ιδιαίτερα στο αιγοπρόβειο γάλα και κρέας».

Από την πλευρά του ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΕΑΣ Καλαβρύτων και του Δικτύου Οικολογικής Διαχείρισης Προϊόντων-Παραπροϊόντων-Υποπροϊόντων Φέτας (Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ), τόνισε: «Εμείς παρευρεθήκαμε στην προγραμματισμένη συνάντηση. Βέβαια επειδή κάποιοι εκ των κτηνοτρόφων δεν παρευρέθησαν η κουβέντα δεν μπόρεσε να πάει πολύ μπροστά όσον αφορά τη σύσταση της Διεπαγγελματικής. Στο πρώτο μέρος της κουβέντας αναδείξαμε τα προβλήματα του χώρου μας, που τελευταία τείνουν να είναι πάρα πολύ μεγάλα. Στο δεύτερο μέρος συζητήσαμε για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ενιαίας Διεπαγγελματικής. Η δική μας πρόταση είναι η άμεση απόσυρση των δύο φακέλων και πάνω σε ένα πλαίσιο που θα ορίσει ο Υπουργός, όλοι οι φορείς να έχουν αντιπροσώπευση. Βέβαια βλέπω αρνητισμό πάνω σε αυτό. Υπήρξε μια εμμονή από την πλευρά του ΣΕΒΓΑΠ να μείνει ο φάκελος. Περιμένουμε νέα συνάντηση με την παρουσία όλων των φορέων με την ελπίδα να βγει κάτι... αλλιώς αλίμονο μας».

Για το θέμα δημιουργίας μιας ενιαίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) δήλωσε: «Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση αν και τα πράγματα στα οποία αναφερθήκαμε σήμερα έχουν ξαναειπωθεί. Για το μείζον θέμα που ήταν η δημιουργία της Διεπαγγελματικής, θα πω ότι έγινε ένα πολύ μικρό βήμα προς τα εμπρός, μεταθέτοντας την ημερομηνία της συνάντησης αργότερα μέσα στο μήνα και εφόσον τα δύο μέρη, παραγωγοί και μεταποίηση έρθουν σε κάποια συμφωνία για την αντιπροσώπευσή τους στην Οργάνωση. Είναι δεδομένο ότι η Διεπαγγελματική πρέπει να γίνει και να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Νίκος Τάχας, πρόεδρος των τυροπαραγωγών Θεσσαλίας σημείωσε: «ήταν μια συνάντηση με απώτερο σκοπό τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωση Φέτας για την προάσπιση των συμφερόντων των προϊόντων της φέτας. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά ώστε επιτευχθεί ο σκοπός  και να δώσουμε  υπεράξια στο τελικό παραγόμενο προϊόν».

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος δήλωσε μετά τη συζήτηση με τον υπουργό: «η συνάντηση αυτή έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού. Οι φορείς και των κτηνοτρόφων και των μεταποιητών ήταν παρόν εκτός από την ΠΕΚ για λόγους ασθένειας, όπως είπαν τα παιδιά. Έγινε γόνιμη συζήτηση. Υπήρξε μια καταρχήν προσέγγιση για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής. Δεν ολοκληρώθηκε όμως και συμφωνήσαμε μέχρι το τέλος του μήνα, αφού γίνει μια προετοιμασία από τους κτηνοτρόφους και τους μεταποιητές, να έρθουμε και να... κλείσουμε το θέμα».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία