BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Χάνονται ενισχύσεις όσο δε βγαίνουν τα διαχειριστικά

Σε αγκάθι για τις διαπραγματεύσεις του εθνικού φακέλου ενόψει της νέας ΚΑΠ φαίνεται να εξελίσσεται το θέμα των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Μια διαδικασία που ξεκίνησε επί υπουργίας Δημήτριου Μελά και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Χάνονται ενισχύσεις όσο δε βγαίνουν τα διαχειριστικά

3
0

Μάλιστα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τις προηγούμενες ημέρες έδωσε έναν ακόμα χρόνο παράτασης στην χρήση δικαιωμάτων χρήσης βοσκής κατά τη μεταβατική περίοδο «μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων».

Όπως αναφέρουν στο Agronews στελέχη που έχουν γνώση γύρω από το θέμα «όσο δεν γίνεται η δουλειά κινδυνεύουμε να πάμε στην διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ με πολύ λιγότερα στρέμματα και τον κίνδυνο να χαθούν σημαντικές ενισχύσεις».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα σαν επιλέξιμη έκταση στην προηγούμενη ΚΑΠ  ουσιαστικά διεκδίκησε πόρους για περισσότερα στρέμματα σε σχέση με αυτά που προέκυψαν μετά την εφαρμογή του action plan για τα βοσκοτόπια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η μείωση των εκτάσεων σήμερα – σε σχέση με τότε – αγγίζει το 20% γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν προχωρήσουμε στη σύνταξη των νέων διαχειριστικών σχεδίων θα πάμε στη διαπραγμάτευση με τα μειωμένα στρέμματα.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι «αναλογικά και το ποσό του δημοσιονομικού φακέλου που θα μας αναλογεί θα είναι μειωμένο λόγω των βοσκοτόπων».



Όσον αφορά την απόφαση του υπουργείου για την παραχώρηση δικαιωμάτων βόσκησης ενός έτους αυτή αναφέρει:

Κεφάλαιο Β’

Μίσθωση Βοσκήσιμων Γαιών

Άρθρο 4

Καταβολή του μισθώματος των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών

1. Στη δήλωση της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης κάθε χρόνο, ο κτηνοτρόφος εκτός των άλλων, δηλώνει ότι εξουσιοδοτεί την οικεία Περιφέρεια να εισπράξει για λογαριασμό του, το ποσό της οφειλής με ισόποση χρέωση του τραπεζικού του λογαριασμού που έχει δηλωθεί στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης κατά την πίστωση αυτού με τα δικαιούμενα ποσά των ενισχύσεων που αφορούν στο συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος, ως μίσθωμα για τον επιλέξιμο δημόσιο βοσκότοπο που έτυχε κατανομής. Πρότυπο της δήλωσης εξουσιοδότησης προς την αρμόδια υπηρεσία επισυνάπτεται ως αναπόσπαστο Παράρτημα της παρούσας απόφασης. Σε περίπτωση, που ο κτηνοτρόφος δεν επισυνάψει την σχετική εξουσιοδότηση στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης, δεν θα λαμβάνεται υπόψη ως προσδιορισθείσα έκταση, η έκταση που αναλογεί στην κατανομή επιλέξιμου δημόσιου βοσκότοπου.

2. Η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από τη χορήγηση των δικαιούμενων ενισχύσεων αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, ηλεκτρονικό αρχείο με τα απαραίτητα στοιχεία των δικαιούχων ανά Περιφέρεια, με το ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ, το ποσό που οφείλεται και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ αποστέλλει το εν λόγω αρχείο προς την Τράπεζα η οποία έχει συμβληθεί με το Ελληνικό Δημόσιο για την διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ.

Η Τράπεζα αποστέλλει ηλεκτρονικό αρχείο στις λοιπές Τράπεζες στις οποίες διατηρούν λογαριασμό οι δικαιούχοι. Όλα τα Τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται να εισπράξουν για λογαριασμό των δικαιούχων το ποσό της οφειλής τους από τα δικαιούμενα ποσά των ενισχύσεων που πιστώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός των δικαιούχων. Οι τράπεζες προχωρούν στην είσπραξη των ποσών των μισθωμάτων και τα αποδίδουν στη συνέχεια στο λογαριασμό που έχει οριστεί για το σκοπό αυτό σε κάθε Περιφέρεια.

Άρθρο 5

Διάθεση μισθώματος

1. Το οφειλόμενο ποσό κατατίθεται υπέρ της Περιφέρειας στα διοικητικά όρια της οποίας ασκείται η βόσκηση, σε ειδικό λογαριασμό της Περιφέρειας με Κωδικό Αριθμό Εσόδων (ΚΑΕ) 5418.

2. Η Περιφέρεια έχει την υποχρέωση διάθεσης του ποσού που συγκεντρώνεται στο λογαριασμό αυτό για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, όπως ορίζει η περίπτωση ε της παρ. 5 του άρθρου 19 του ν. 4351/2015, όπως ισχύει.

Άρθρο 6

Υποχρεώσεις κτηνοτρόφων

Στις υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων που απορρέουν από την παρούσα συμπεριλαμβάνονται και εκείνες του άρθρου 8 της αριθμ. 873/55993/20.5.2015 απόφασης του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Άρθρο 7

Κυρώσεις

Μη τήρηση των υποχρεώσεων εκ μέρους των κτηνοτρόφων συνεπάγεται ανάκληση της κατανομής της βοσκήσιμης γαίας με απόφαση της Επιτροπής για το επόμενο έτος.

 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία