BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Το φετινό πρόγραμμα για τη γρίπη των πτηνών

Από 1 Ιανουαρίου ως 31 Δεκεμβρίου 2012 το πρόγραμμα της γρίπης των πτηνών στα πουλερικά και φέτος.

Το φετινό πρόγραμμα για τη γρίπη των πτηνών

1
0

Τις λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της γρίπης των πτηνών στα πουλερικά και στα άγρια πτηνά της Ελλάδας για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2012 καθορίζει η υπουργική απόφαση, που υπογράφει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριος Ροντούλης.
Πρόκειται για την απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3229, με θέμα την εφαρμογή του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της γρίπης των πτηνών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση, ισχύουν τα εξής:

Α. ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

A.1 ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΡΝΙΘΩΝ
Α.1.1. Το Πρόγραμμα συνίσταται στη λήψη τουλάχιστον 10 αιμοδειγμάτων (10 cc αίματος ανά πουλερικό), που λαμβάνονται ανά εκμετάλλευση/επιχείρηση είτε κατά τη διάρκεια, είτε μετά το πέρας της εκτροφής των πουλερικών στο σφαγείο. Εφόσον στην εκμετάλλευση/επιχείρηση εκτρέφονται σμήνη ορνίθων σε περισσότερους του ενός θαλάμους, τα 10 αιμοδείγματα θα λαμβάνονται
με αντιπροσωπευτικό τρόπο, ενώ για την περίπτωση που ο αριθμός θαλάμων είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ο αριθμός αιμοδειγμάτων θα προσαυξάνει κατά 5 για κάθε επιπλέον θάλαμο. Τα αιμοδείγματα ταυτοποιούνται με την αναγραφή κωδικού της εκμετάλλευσης/επιχείρησης προέλευσης (π.χ. ΠΙΝΔΟΣ−1, HQF−12 κοκ.).
Α.1.2. Οι εκμεταλλεύσεις/επιχειρήσεις από τις όρνιθες των οποίων λαμβάνονται τα δείγματα είναι οι ακόλουθες:
−Ολες οι εκμεταλλεύσεις στις οποίες εκτρέφονται κρεοπαραγωγά ορνίθια ελευθέρας βοσκής/βιολογικής εκτροφής.
−Ολες οι εκμεταλλεύσεις ορνίθων αυγοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής/βιολογικής εκτροφής.
−Επιχειρήσεις αναπαραγωγής όπου οι όρνιθες θα δειγματίζονται είτε πλησίον του τέλους της παραγωγικής τους ζωής, είτε μετά το πέρας της κατά τη σφαγή τους. Εφόσον τα σφαγεία εδρεύουν εκτός του νομού προέλευσης των ορνίθων, οι τελευταίες θα δειγματίζονται από τις αρμόδιες για τα σφαγεία Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων αναπαραγωγής ορνίθων που προβλέπεται να δειγματιστούν, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία για τον αριθμό τους, ανέρχεται στις 53 σε σύνολο 109 εκμεταλλεύσεων. Ο αριθμός και η κατανομή τους κατά Διεύθυνση παρατίθεται στον ακόλουθο ΠΙΝΑΚΑ 1.
Εκμεταλλεύσεις αυγοπαραγωγής όπου οι όρνηθες θα δειγματίζονται είτε πλησίον του τέλους της παραγωγικής τους ζωής είτε μετά το πέρας της κατά τη σφαγή τους. Εφόσον τα σφαγεία εδρεύουν εκτός του νομού προέλευσης των ορνίθων οι τελευταίες θα δειγματίζονται από τος αρμόδιες για τα σφαγεία Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Ο συνολικός αριθμός των εκμεταλλεύσεων απόδοσης ορνίθων αυγοπαραγωγής που προβλέπεται να δειγματιστούν, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία για τον αριθμό τους,
ανέρχεται στις 60 σε σύνολο 408 εκμεταλλεύσεων. Ο αριθμός και η κατανομή τους κατά διεύθυνση.
Προκειμένου να διευκολυνθεί η δειγματοληψία στα σφαγεία, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες ανήκουν οι επιχειρήσεις αναπαραγωγής και οι εκμεταλλεύσεις αυγοπαραγωγής που πρέπει να δειγματιστούν καλούνται, α) να παρακολουθούν το πρόγραμμα και να το σχεδιάσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθεί ο στόχος του (αναφέρεται αναλυτικά για κάθε νομό στους Πίνακες 1 και 2), β) να δειγματίζουν την κάθε επιχείρηση/εκμετάλλευση μία φορά και γ) να υπενθυμίζουν στα Αγροτικά Κτηνιατρεία/Κτηνιατρικά Κέντρα να αναγράφουν στο υγειονομικό πιστοποιητικό (κεφάλαιο Χ μέρος Α του Καν. (ΕΚ) 854/2004) που συνοδεύει τις προς δειγματοληψία παρτίδες ορνίθων προς σφαγή «ΠΡΟΣΟΧΗ! Προς δειγματοληψία για το Πρόγραμμα Επιζωοτιολογικής Διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών».
Επίσης συνιστάται μετά την έκδοση του πιστοποιητικού να ειδοποιείται η αρμόδια για το σφαγείο Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής μέσω τηλεφώνου ή fax για την επικείμενη άφιξη και ταυτοποίηση της προς δειγματοληψία παρτίδας.

A.2 ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ− ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΙΝΔΟΡΝΙΘΩΝ
Η εφαρμογή του Προγράμματος αφορά το σύνολο των  εκμεταλλεύσεων/επιχειρήσεων της χώρας και πραγματοποιείται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες που διαθέτουν εκμεταλλεύσεις απόδοσης ινδορνίθων, στα σφαγεία που αυτές σφάζονται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Όλες οι εκμεταλλεύσεις δειγματίζονται με τη λήψη 1 αιμοδείγματος των 10 cc από κάθε σφαζόμενη ινδόρνιθα και για τουλάχιστον 10 ινδόρνιθες από κάθε εκμετάλλευση. Εφόσον στην εκμετάλλευση εκτρέφονται σμήνη ινδορνίθων σε περισσότερους του ενός θαλάμους, τα 10 αιμοδείγματα θα λαμβάνονται με αντιπροσωπευτικό τρόπο, ενώ για την περίπτωση που ο αριθμός θαλάμων είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ο αριθμός αιμοδειγμάτων θα προσαυξάνει κατά 5 για κάθε επιπλέον θάλαμο.
Το ίδιο σχήμα δειγματοληψίας θα ακολουθηθεί και σε όλες τις επιχειρήσεις αναπαραγωγής ινδορνίθων.
Τα αιμοδείγματα που λαμβάνονται, αποστέλλονται στα αντίστοιχα για κάθε Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κέντρα Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων ή Κτηνιατρικά Εργαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2, 5 και 6 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.

A.3 ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΩΝ
Η εφαρμογή του Προγράμματος αφορά το σύνολο των εκμεταλλεύσεων της χώρας και πραγματοποιείται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες που διαθέτουν εκμεταλλεύσεις στρουθοκαμήλων, στα σφαγεία όπου αυτές σφάζονται.
Όλες οι εκμεταλλεύσεις δειγματίζονται με τη λήψη 1 αιμοδείγματος των 10 cc από κάθε σφαζόμενη στρουθοκάμηλο και για συνολικά 5 στρουθοκαμήλους από κάθε εκμετάλλευση.
Τα αιμοδείγματα που λαμβάνονται, αποστέλλονται στα αντίστοιχα για κάθε Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κέντρα Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων ή Κτηνιατρικά Εργαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2, 5 και 6 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.

A.4 ΠΑΠΙΕΣ – ΧΗΝΕΣ
Για τις πάπιες και χήνες η εφαρμογή του Προγράμματος πραγματοποιείται σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες υπάρχουν εκμεταλλεύσεις πάπιας και χήνας.
Εκτός των παραπάνω εκμεταλλεύσεων, λόγω του ότι πολλές πάπιες−χήνες εκτρέφονται με τη μορφή των οικόσιτων πουλερικών, δείγματα λαμβάνονται επίσης από 2 τουλάχιστον εκμεταλλεύσεις οικοσίτων παπιών−χηνών από κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Όλα τα είδη εκμεταλλεύσεων δειγματίζονται με τη λήψη 1 αιμοδείγματος των 5 cc από κάθε πάπια ή χήνα και για 5 πάπιες−χήνες από κάθε. εκμετάλλευση, εφ’ όσον υπάρχουν. Ο ελάχιστος αριθμός των δειγμάτων παπιών−χηνών που λαμβάνονται ανέρχεται σε 540 δείγματα.
Τα αιμοδείγματα που λαμβάνονται σύμφωνα με το παρόν σημείο, αποστέλλονται στα αντίστοιχα για κάθε Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κέντρα Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων ή Κτηνιατρικά Εργαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 2, 5 και 6 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση:
Πρόγραμμα για τη γρίπη των πτηνών.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία