BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Παράταση για Μητρώο ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Τον κίνδυνο να χάσουν ακόμα και την εξισωτική αποζημίωση ή την ενίσχυση για το αιγοπρόβειο κρέας από το άρθρο 68 αντιμετωπίζουν πολλοί κτηνοτρόφοι ορεινών περιοχών που δεν πρόλαβαν να εγγράψουν στο νέο Μητρώο τα ζώα τους μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Παράταση για Μητρώο ζητούν οι κτηνοτρόφοι

1
0

Χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως επαρκής ενημέρωση προς τους αιγοπροβατοτρόφους και τις οργανώσεις τους, οι διευθύνσεις Κτηνιατρικής καλέσανε τους παραγωγούς για απογραφή των ζώων τους, προκειμένου να τα εγγράψουν στο καινούριο Μητρώο Αιγοπροβάτων. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν τοποθετήσει ηλεκτρονικά ενώτια ή στομαχικούς βώλους στα ζώα και να καταχωρηθεί το καθένα με τον αριθμό του στη βάση δεδομένων.

Βέβαια, η ηλεκτρονική σήμανση είναι πλέον υποχρεωτική για όλα τα ζώα που έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2010. Αυτό που δεν γνώριζαν οι κτηνοτρόφοι ήταν ότι έπρεπε να έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες μέσα στο 2012 και πλέον η προθεσμία για την εγγραφή στο νέο Μητρώο έχει λήξει. Γι’ αυτό το λόγο ζητούν μία παράταση, μέχρι να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες, που είναι:

● Ο αιτών/αιτούσα προσκομίζει ενημερωμένο αντίγραφο του παλαιού μητρώου με ημερομηνία απογραφής έως 15 Δεκεμβρίου 2012.

● Ο αιτών/αιτούσα προσκομίζει ενημερωμένο αντίγραφο του νέου μητρώου με ημερομηνία απογραφής έως 15 Δεκεμβρίου 2012 και υπογραφή του κτηνιάτρου.

● τα νέου τύπου μητρώα πρέπει να είναι ενημερωμένα όχι μόνο με στοιχεία που αφορούν την ετήσια απογραφή αλλά και στα εξής σημεία: Αντικαταστάσεις ενωτίων και Καταγραφή, ανά ενώτιο, ζώων με ηλεκτρονική σήμανση (ατομικός αριθμός σήμανσης).

Τί ζητά το υπουργείο

Το νέο Μητρώο εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων αποτελείται από 5 μέρη:

1. Μέρος Α’ – Γενικά στοιχεία. Σε αυτό απαιτείται υπογραφή του παραγωγού, σφραγίδα του κτηνιατρείου και ημερομηνία. Η ημερομηνία δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερη από την 15.12.2012 για να είναι εμπρόθεσμο και έγκυρο το Μητρώο.

2. Μέρος Β’ – Απογραφές. Σε αυτό υπάρχει η απογραφή συνολικά των ζώων ανά κατηγορία. Απαιτείται σφραγίδα του κτηνιατρείου και η ημερομηνία απογραφής. Η ημερομηνία δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερη από την 15.12.2012 για να είναι εμπρόθεσμο και έγκυρο το Μητρώο.

3. Μέρος Γ’ – Μεταβολές πληθυσμού χωρίς ατομικό αριθμό σήμανσης (ζώα μικρότερα των 6 μηνών)

4. Μέρος Δ’ – Αντικαταστάσεις ενωτίων

5. Μέρος Ε’ – Καταγραφή, ανά ενώτιο, ζώων με ηλεκτρονική σήμανση (ατομικός αριθμός σήμανσης)


Πρώτα Μητρώο Αιγοπροβάτων και μετά Άρθρο 68

«Μόλις ολοκληρωθεί η συμπλήρωση του νέου μητρώου αιγοπροβάτων, τότε θα πάρετε το πριμ του άρθρου 68 για το αιγοπρόβειο κρέας», φέρεται να διεμήνυσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων την περασμένη Τετάρτη.

Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν παράταση στη διαδικασία συμπλήρωσης του μητρώου που έληγε στις 31 Ιανουαρίου, αλλά η εντολή είναι «όχι άλλες παρατάσεις».
Πρόκειται για ένα συνολικό ποσό 5 εκατ. ευρώ που δίνεται κάθε χρόνο στους αιγοπροβατοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών συν η έκτακτη ενίσχυση των 2,5 εκατ. ευρώ από τον κανονισμό de minimis.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία